Misschien geen wedstrijden, maar wel overal in het land tri’s; selecties – WTJ 1570

ZONDAG – De GO Corona-triathlon op Goeree Overflakkee was uiteraard niet de enige triathlonactivteit in dit zonnige juliweekend. Zo dadelijk een willekeurige opsomming, maar eerst nog een reactie van Quinty Schoens op haar derde plaats gisteren in Willebroek.

Quinty’s beslagen zwembrilletje

,,Het ging eigenlijk best goed, redelijk tevreden hoor. Alleen de wedstrijd verkloot met zwemmen. Ik zag de kleine boeien niet, omdat na honderd meter mijn hele bril opeens volledig beslagen was, maar zo erg dat dus helemaal niks meer zag. Heb ik nog nooit meegemaakt.”

 

Het leverde een ongewoon tafereel op namelijk Quinty in de schoolslag. ,,Ja joh, ik moest vier keer stoppen en schoolslag om te zien waar ik überhaupt was. Zo verloor ik minstens tien seconden. Echt raar.” Dat ze vervolgens de snelste fietstijd neerzette, had vooral met frustratie te maken. ,,Daar was ik heel tevreden over, ik voelde me ook sterkt en lopen was goed voor mijn doen. Ik zit nog in de opbouw qua kilometers en interval, dus meer kon ik niet verwachten. Zat in totaal vier seconden achter Valerie, maar had ik door kunnen zwemmen…. Dan had ik ook korter op Hanne gezeten. Die had overigens Vaporfly schoenen van Nike aan en ik mijn 361-raceschoenen. De pech met dat brilletje kostte me sowieso de tweede plek. Maar ach, het is allemaal nog niet om het echie.”

 

En dan nu naar al die evenementjes van 11/12 juli. (zonder compleet te zijn)

Frysman

Bij terugkeer uit Friesland kwam Ruud vanavond met een mooi verhaal uit Friesland, waar zonder Frysman wel degelijk het unieke Frysman-gevoel geproefd werd dit weekend en gezwommen, gefietst en gelopen werd. Zelfs door twee trainingsgroepen, die het van elkaar niet wisten.

De halve van Cees

Bij Vlietzicht te Schipluiden stond de ‘Halve van Cees’ (we vermoeden Cees den Dunnen) op het menu. 27 leden van TV Rijnmond deden mee aan de tweede (!) editie. Er waren zwemfietslopers, zwemlopers, fiesters, fietslopers, supporters, fotografen en iedereen eindge op het terras van Vlietzicht. Allemaal winnaars dus. Perfect sportdagje daar in het Rijnmondgebied.

Ook bij TeamUnltd stond weer een halve op het program aan de post (en foto) van Jorieke Casteleijn te zien.

VZC-vrouwen

De vrouwen van VZC Veenendaal gingen zondag voor hun 100 kilometr ladies fietstocht. Zaterdag waren enkelen al actief op een run-swim-skeeler evenement en een paar weken terug was de jeugd in touw en stuurde Rob Barel ons ook al een uitslagje van ‘zo maar’ een trainingsevenementje.

 

Rondje Eilanden al week eerder geproefd

Bij Triathlon Soest stapten ze zaterdag al vroeg te water voor het fameuze Rondje Eilanden op de Vinkeveense Plassen. Volgende week stond het eigenlijk op het programma, maar een officieel evenement zat er niet in. Dan maar met een kleine groep Soestenaren de zwemloopronde over alle twaalf zandeilanden afgelegd. Totaal 1500 meter zwemmen en 5 kilometer lopen. Tevredenheid bij iedereen. Conclusie na afloop: voor hehaling vatbaar.

In Limburg was het wel iets serieuzer. Daar hield de NTB in Sittard een aquathlon en wielerkoers als kwalificatie voor het EK jeugd en en junioren en ook al een voorselectie voor het WK Almere volgend jaar. Zwemmen in het zwembad, jachtstart lopen en koersen op de wielerbaan.

Barbara en Niels winnen

De snelste van de dag was Barbara de Koning. De landskampioene bij de junioren snelde naar 1.00.46 uur dankzij een onwaarschijnlijk snelle vijf kilometer: 17.39 minuten. Silke de Wolde hield haar nog bij in het zwembad en later ontwikkelden ze ook hetzelfde tempo op de fiets. Voor de Almeerse was een tweede plaats weg gelegd. Sonja de Koning, het jongere zusje van Barbara maakte het familiesucces compleet met een derde plaats. Direct daarachter volgden Merel Veltman, Marit van den Berg en Robin Dreyling. Snelste zwemster van de dag was Roos Englebert, maar ze schoot met lopen nog tekort op de meisje met meer triathlonervaring. De Gastelse nieuwkomer kwam niet uit op het fietsonderdeel, maar we gaan haar zeker in het vizier houden. Kim Groeneveld (uiteraard ook rap in het water), Aniek Mars en Maud Oudeman maakten de top tien compleet.

Hoe was het bij de jongens. Niels van Lanen was nu wel de snelste, dankzij sterk zwemmen en fietsen. Niet ver daarachter lieten Dorian Horsten en landskampioen Ian Pennekamp de tweede en derde eindtijd noteren. Lucas Goene klokte de vierde tijd, Simon den Braber de vijfde. Zwemmen en fietsen deed Olaf Jan Bosscher. Op de zwemloop goed voor een vijfde plaats. Ook Sem Lazaroms en Martijn Smits zaten goed mee in het talentvolle gezelschap.

Zwemloop Sittard voor Sam en Maaike

Voor een kleine groep senioren was er nog een zwemloop, die gewonnen werd door Kijani-atleet Sam Kraaijeveld. Roel Kwaaitaal en Ben Muller waren zijn naaste achtervolgers. Goed om te zien dat ook Jardy van den Heuvel weer mee deed. Beste vrouw was Maaike Vooren, die Joyce Caro en Suzanne Brummel achter zich liet.

Tja als we dan toch bezig zijn met uitslagen, nemen we ook die van de GO-Coronatriathlon maar even mee. Verslagje deden we gisteren al. Youri Zoon won dus in een knappe 1.00.30, daarmee liefst drie minuten sterker dan Cornelis Bakker en nog meer op de toch best ervaren Bjorn van Vliet. Op alledrie de onderdelen was de voormalig kitesurf-wereldkampioen sterk. Het zegt nog weinig over de werkelijke krachtsverhoudingen als straks iedereen van de partij is, maar toch: hou Youri in de gaten. Hij heeft een winnaarsmentaliteit. Liselore van Nunen was iets te sterk voor Amanda Kolijn en Maartje Melissant.

Selecties EK Tartu en Alanya

Net als een examencommissie in het onderwijs hebben ook de NTB keuzeheren en -dames dit coronajaar maar weinig selectiemogelijkheden. Dus was het evenement in Sittard mede bepalend voor de EK’s later dit jaar en is er zelfs al een voorselectie gemaakt het WK Almere dus. Niels van Lanen en Barbara de Koning mogen naar het EK junioren in Tartu, Niels van Lanen komt nog uit bij de jeugd en mag als zodanig ook nog naar het EK jeugd in Alanya, samen met Merel Veltman. Voor alle duidelijkheid: de selectie is gemaakt op basis van de aquathlon. Het fietsonderdeel later reflecteert wel de einduitslag die we hierboven vermeld hebben. Merel eindigde daarin weliswaar achter Sonja de Koning, maar was op basis van zwemmen en lopen de beste.

Voor de aquathlon in Almere 2021 komen Sam Kraaijeveld, Roel Kwaaitaal, Maaike Vooren en Joyce Caro (thuiswedstrijd!) straks uit. Ze moeten er alleen nog wel een beetje geduld voor hebben….

Boek van Sanne is uit

Terwijl we dit schrijven presenteert de immer dolenthousiaste Sanne van Paassen ergens in een weiland in de Peel haar nieuwe boek ‘Het leven, dat is pas topsport’. Het schijnt nu al een bestseller te zijn, zo is ons verteld.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.