Winst Marten v Riel en Hanne de Vet in Willebroek; Ramon Altriman; Kitesurfer Youri Zoon – WTJ 1569

ZATERDAG – We moeten haast weer wennen om in het wedstrijdritme te komen en verslag uit te brengen van echte races. Want ze zijn er wel weer, zij het dan nog niet in Nederland. Bij onze zuiderburen waren ze al toe aan de tweede wedstrijd, al is het dan nog steeds zonder publiek.

Was de openingsrace in Oudenaarde vorige week nog een puur Belgische aangelegenheid, vandaag deden in Willebroek de eerste Nederlanders mee. Het was de openingswedstrijd in de T3-series, bij ons bekend als Teamcompetitie. KTT Zamaro en SMO schakelden alvast wat Nederlandse hulp in en met reden.

De 350 meter zwemmen, 4,5 kilometer fietsen en 1,5 kilometer lopen stellen qua afstand wellicht niet veel voor, maar toch waren ze voor alle triatleten heel waardevol. Eindelijk weer in echt water en op echt asfalt in plaats van al die virtuele uitspattingen. Dat is – hoe je klassering ook is – puur genieten.

Marten en Jelle delen meteen de lakens uit

Tevoren heb je eigenlijk geen idee in hoeverre de toppers van weleer het nu nog steeds kunnen. Verrassingen zijn na zo’n lange impasse niet uitgesloten. Anderzijds: talent verloochent zich niet gauw, ook niet als je even in ruste bent geweest. Vandaar dat de Belgische Olympiërs toch weer als beste uit de bus rolden. Marten van Riel ‘raffelde’ de korte afstandjes af in 15.45 en was daarmee acht tellen sneller dan Jelle Geens, die in de T3-series (teamcompetitie)  wel de snelste was. Op enige afstand volgde Noah Servais op een derde plaats. Marten (nummer zes op de Spelen in Rio) was veruit de snelste zwemmer, fietsend en lopend liet Jelle (brons in Weert, WTS-winnaar in Montreal) de snelste tijden op de klokken brengen.

Donald vijfde

De vierde plaats ging naar Jonathan Wayaffe, een paar jaar terug nog de snelst op het open NK in Amsterdam.  Willebroek is wel een wedstrijd in opkomst trouwens. Na JoJo was het de beurt aan de eerste Nederlander en Wayaffes teamgenoot Donald Hillebregt (derde in de T3-Series).

Precies tien tellen langer dan Donald had Marco Akershoek nodig voor zijn race. Voor Marco, die de Corona-triathlon op zijn eigen Goeree Overflakkee liet schieten was een zevende plaats weg gelegd. De mannen voelden weer de pijn, de klappen in het lijf waar ze eigenlijk al zo lang naar uitgekeken hadden. Bovendien zijn ze dat explosieve niet helemaal meer gewend. Donald en Marco waren het er snel over eens: ‘het is mooi om weer in actie te kunnen komen, zij het dan nog niet in eigen land.’ Ook de derde Nederlander dook de top binnen: Youri Keulen finishte als negende.

Quinty laat zich meteen zien: derde

Quinty Schoens was zoals vrijdag al bij haar vermelding in de Hall of Fame vermeld zeker een favoriete en onze Limburgse maakte het waar. Ze finishte in 18.20 en dat was maar 17 seconden minder snel dan winnares Hanne de Vet. Tussen de twee jonkies finishte Olympisch kandidate Valerie Barthelemy als tweede in 18.16. In de onderdelen had het drietal de zaakjes mooi verdeeld: Valerie het snelst in het water, Quinty op de fiets en Hanne maakte het bij het lopen koelbloedig af. Mooi weer en door de 206 deelnemers toch al iets meer ambiance dan een week geleden in Oudenaarde. Nog geen speakers, Hans Cleemput volgde met 3athlon.be via livestream de races en kon wel interviewtjes doen. Maar als informator naar het pubiek toe? Nee, dat kon nog niet. Er was immers geen publiek. Althans dat werd geacht er niet te zijn.

Ramon al bijna 16 uur in loodzware hele triathlon

Verder zuidwaarts hebben ook de fransen het seizoen hervat. Moet wel als je weldra ook de Tour de France van start laat gaan. In Les Angles Pyreneeën is de altijd loodzware Altriman. Mooie uitdaging voor Ramon van der Wilde. Verwacht geen rappe tijden op dit wonderschone, maar loodzware parcours van een halve en hele triathlon. Uitslagen zijn nog niet bekend. De winnaar deed er 13.30 uur over. Dat zegt genoeg. En Ramon was ook langer bezig dan in bijvoorbeeld de Challenge Almere is toegestaan. Na 15.48 uur dook hij onder de verlaten finishboog door. Maar genoten had ie. ,,Een hele in 2020, wie had dat nog kunnen denken!’’ aldus de routinier uit Vlaardingen.

GO Triathlon voor Youri en Liselore

Tot slot de GO Coronathlon van Erik Peeman en zijn mensen. Geen Brouwersdam en Herkingen dit jaar, wel dertig man bijeen voor een mini-triathlon. Allen deelnemers, die op de een of andere manier (deelnemer, vrijwilliger, sponsor) bij de GO-events betrokken zijn en ook een paar debuterende atleten. ,,Alles volgens de richtlijnen en in samenspraak met de gemeente’’, aldus Erik, ,,Theoretisch kunnen we wel weer een triathlon doen, maar de aanvraag voor een vergunning kost zes weken. Dan maar op deze manier de triathlon community op het eiland verder opbouwen.’’

Een wedstrijdelement zat er nog wel in, want er mocht ook tegelijk gestart worden (massa-start stond in de info. Massa is in coronatijd dus 30 man/vrouw. De snelste vrouw was zaterdag Liselore van Nunen uit Herkingen,die al best een tijdje meedraait in de triathlonscene. Winnaar werd een prominente sportman, althans voor hen die alles volgen en dus ook het kitesurfen.

Youri Zoon was van de dertig deelnemers het eerst terug aan de finishlijn. De 30-jarige Ouddorper schreef in 2012 geschiedenis door als eerste Nederlander wereldkampioen kitesurfen te worden. Die stunt herhaalde hij een jaar later nog eens en vervolgens scoorde hij zilver. Een gedreven sportman die ook aan zeilen en bmx-crossfietsen deed. En nu dus triathlon (goh, welke sportman doet tegenwoordig niet aan triathlon?)

Geboren in 1989 in Dirksland was hij al vroeg geobsedeerd door skateboarden. Via allerlei sporten begon hij met kitesurfen. Daarin groeide Youri snel uit tot professioneel kiter. Vijftien jaar heeft hij dat gedaan. ,,Nu is het tijd om me te focussen op nieuwe stappen: coaching, demo’s en triathlon. In 2019 heb ik aan twee triathlons meegedaan en dat smaakte naar meer. De drang om mee te doen met wedstrijden en op het hoogste niveau te presteren is er nog steeds.’’ Waarvan zaterdag dus het bewijs. De bedoeling is dat hij nog een aantal 70.3 Ironmans en kwarts gaat doen. Is het niet dit jaar, dan toch volgend jaar. Youri is meteen ook maar ingelijfd in het Canyon-Fusion team. Zo snel kan het gaan.

Zijn lijfspreuk is niet voor niets: ‘once an athlete, always an athlete. Bring on the next challenge!’

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.