Roermond gaat door en dus ook het NK jeugd/junioren; Flevotri van Bert/Mathijm – WTJ 1571

MAANDAG – Langzaam maar zeker komen er steeds minder afgelastingen binnen en steeds meer bevestigingen van triathlons die doorgaan. Vandaag kon de Roermond City Triathlon verheugend nieuws brengen. Hun wedstrijd op zaterdag 19 september gaat door!.

Weliswaar zonder Teamcompetitie (die wedstrijden zijn immers voor het hele seizoen afgeschaft) maar wel met het Nederlands kampioenschap jeugd- en junioren. Het wordt daarmee het eerste (en enige?) NK in het roemruchte 2020. Prachtig nieuws dus voor onze jonge talenten, die vorige week in Oosterhout en afgelopen weekend in Sittard al hun kunnen mochten laten zien.

Het wordt de tweede editie van de Roermond City Triathlon na het grote succes vorig jaar. Begin 2020 ging de organisatie vol energie aan de slag om dit jaar een nog gavere editie te organiseren. Zo begint het persbericht  van deze gloednieuwe, maar zeer gedreven organisatie.

 

,,En toen kwam Corona. Een bizarre tijd, waar iedereen nog middenin zit. Het bestuur van de RCT heeft echter besloten de triathlon door te laten gaan, aangepast op de 1,5 meter samenleving natuurlijk.

Corona-proof triathlon. ,,De veiligheid en gezondheid van de deelnemers en vrijwilligers staat op de eerste plaats. Er worden diverse maatregelen genomen om het sportevenement op een verantwoorde manier te laten doorgaan, volgens richtlijnen van de Veiligheidsregio en de Nederlandse Triathlon Bond”, vertelt voorzitter Martijn Noldus.

Het aantal deelnemers is beperkt: er kunnen maximaal 800 deelnemers meedoen (wat nog best aanzienlijk is dus, red.) De finale van de derde en vierde divisie landelijk is geschrapt. Het Nederlands kampioenschap jeugd en junioren gaat wel door.

Onder welke restricties kan Roermond dan doorgaan?

  • Welnu, om de 1,5 meter afstand te bewaren, is er minder publiek toegestaan. Iedere deelnemer mag 2 personen publiek meenemen.
  • Ook worden op het hele terrein met markeringen routes aangegeven, zodat deelnemers en bezoekers de nodige afstand kunnen houden.
  • Vrijwilligers krijgen mondkapjes en handschoenen. Daarnaast is er op veel plekken desinfecterende gel voorhanden.
  • De organisatie houdt de berichtgeving van het RIVM nauwlettend in de gaten en houdt deelnemers hierover op de hoogte. Mocht de triatlon onverhoopt toch niet door gaan? Dan krijgen de deelnemers hun inschrijfgeld terug.

Ook secretaris Jeroen van der Eerden is verheugd dat de tweede RCT er kan komen: ,,Voor nu staan alle lichten op groen en doen we ons best er een succes van te maken. De inschrijvingen lopen goed, dat geeft vertrouwen en laat zien dat er grote behoefte is aan sportevenementen”, aldus secretaris Jeroen van der Eerden. Inschrijven kan dus ook hier (zoals we eerder vanmiddag het Long Course Weekend Beesel weer open stelden). Aanmelden kan via www.roermondcitytriathlon.nl.

Opmerkelijk is wel dat beide Midden-Limburgse evenementen in hetzelfde weekend vallen. Meer concreet: op de dag van de Roermond City Triathlon zijn de fietsers van het Long Course Weekend Beesel bezig met hun 90 dan wel 180 kilometer. Hemelsbreed liggen Roermond en Beesel 16,9 kilometer uit elkaar. Reactie Rob Frambach van Extra Leisure (organisatie LCW): ,,Da’s mooi, dan kunnen we bij elkaar een kop koffie doen.’’

Overigens hoefde Roermond niet te schuiven met haar datum. 19 september stond en staat dus nog steeds. Hulde!

Weet je wat trouwens grappig is? Dat (ex-)triatleten plots aan het organiseren slaan. Op de gekste plekken in het land kom je in dit bijzondere jaar wedstrijdjes tegen. Geen massale evenementen uiteraard, maar gewoon een trainingstriathlon en toch om het snelst. Stuk of 30, 40 deelnemers en, hup, we zijn los!

Gisteren al een paar genoemd en tegen de tijd dat WTJ er bijna op stond kwam ook Mathijm Wassink nog met een bericht. Samen met Bert Flier (!) zetten ze een halve triathlon in de Flevopolder neer. Afstanden: 2/96/21, dus serieuze kost. Bert, die sinds begin dit jaar weer in Nederland woont, verwoordde het mooi: ‘een cadeau voor onze triatleten’. Met als winnaar de pas 19-jarige Jaimy Voogd, debuterend op de halve afstand. Het lijkt wel een trend om op jonge leeftijd een langere afstand te doen. Anderzijds stapt Jaimy niet helemaal blanco in duursport, we zagen hem andere jaren ook al lekker op dreef in vooral de duathlons. Zijn vader was ook een aardig presterende triatleet en nu dient de volgende generatie zich aan.

De tweede plaats in deze Flevopolder triathlon ging naar Leon van Hamersveld op amper een minuut achterstand en derde was Niels Ros, sterkste fietser van het veld. Hij begon als eerste aan de halve marathon en had bij het fietsen toch mooi acht minuten weg gewerkt. Met het bericht van Mathijm kunnen we ook de actiefoto van Jorieke Casteleijn herleiden. Ze was dit keer niet bij een triathlon van haar Team Unltd betrokken, maar deed op uitnodiging van Bert/Mathijm mee aan de Flevo-tri.  Jorieke had een kop-staart finish, zo zeg je dat als je vanaf de eerste zwemmeters aan de leiding gaat en niet meer afstand tot de streep. Tweede en derde werden Leontien Waaijer en Daniele Schellenberg. Jongste deelnemer was dus winnaar Jaimy, de nestor van het veld was de 73-jarige (!) Hans van der Linden, die nog genoeg jonkies achter zich liet. Maar ja, je bent voormalig wereldkampioen of niet hè.

Morgen hebben we nog wat Frysman-memories van afgelopen weekend en nog veel meer. Bovendien werken we weer toe naar de volgende atleet, wiens achternaam begint met een R. Wie o wie?

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.