Wel DUIN-tri; EDO’s sprinttri; Zeeuwse lockdowntri; Robert de FVriesman – WTJ 1573

DINSDAG – Als één schaap over de dam is, volgen er meer. Na de berichten van Extra Leisure dat achtereenvolgens het Long Course Weekend Beesel, 5150 Maastricht en 70.3 Ironman West-Friesland (nog altijd onder voorbehoud van) doorgaan, volgde gisteren de City Roermond Triathlon en kunnen we vandaag de DUIN triathlon Almere terug op de kleine kalender 2020 plaatsen. Start2Finish, organisator van het evenement ziet kans om op 30 augustus al een wedstrijd te houden.

Website DUIN snel aangepast ten voordele evenement

Reeds ingeschreven deelnemers hebben al bericht ontvangen van de organisatie, nieuwkomers kunnen zich vanaf 20 juli inschrijven. Uiteraard blijft dat voorbehoud van kracht, voor het geval de maatregelen weer aangescherpt worden. Start2Finish vermeldt erbij dat de website de komende dagen wordt geactualiseerd. En da’s nodig, want nu staat er nog het zinnetje: ‘we zien geen mogelijkheid de wedstrijd later in het jaar doorgang te laten vinden’. Gelukkig is het tij gekeerd en kan DUIN dus alsnog van de grond komen in 2020.

Halfbakken trainen

Dat organisaties heen en weer geslingerd worden tussen wel/niet doorgaan is ons wel duidelijk. Triatleten treft dat nog veel meer. André Gieling – oud-Ajacied en partner van Carla van Rooijen – zei het treffend op Social Media treffen. ,,Ik heb inmiddels ook zoiets van: veeg de agenda van dit complete triathlonseizoen maar schoon: volgend jaar weer een jaar. Het dilemma schuilt ‘m erin, dat je qua training normaal min of meer naar een piek toewerkt, maar dat je nu totaal geen zekerheid hebt en eigenlijk maar halfbakken bezig bent.’’ Ik geloof dat veel triatleten zich herkennen in het verhaal van André. Ik ken b.v. triatleten, die nu ineens met het gezin en de caravan of camper naar Frankrijk gereden zijn zonder een racefiets mee te nemen… Zeg dus niet dat de wereld niet veranderd is.

Anderzijds: langs de zijlijn staan als straks iedereen weer in de wei speelt, is ook verre van zaligmakend. Dus duimen we voor de vroegtijdige terugkeer van de evenementen. 8 augustus kunnen ze in België weer verder met de Sterke Peer triathlon in Wuustwezel, 30 augustus bijt vooralsnog de DUIN triathlon het spits af in Nederland.

EDO Sports sprint triathlon Maastricht

Tot die tijd zijn er nog genoeg trainingswedstrijdjes, zo lijkt het. Vandaag rolden de uitslagen van EDO Sports volgdende sprint triathlon binnen. Foto’s zagen we eerder al. Het hele seizoen al merken we dat Mohammed Maso naar zijn zekere Olympische deelname toewerkt. Ook zondag was hij de sterkste in Maastricht in een snoeiharde 55.15 minuten. Cornelis Scheltinga en Robert de Korte volgden op gepaste afstand, drie en vijf minuten later. Dat zijn voor een sprint triathlon aanzienlijke verschillen. Martijn Smits en Mathijs van Ark maakten de top vijf compleet. Snelste van de veertien vrouwen was Diede Diederiks. De Rotterdamse was duidelijk de betere van het pact met op de plaatsen twee en drie Astrid van Cauwelaert en Eline Thijssen.

 

Lockdowntri Zeeland

Een paar weken terug hadden we trouwens de Zeeuwse Lockdowntriathlon. Ieder op een zelf gekozen moment van de dag, toch leverde ook dat een uitslag op. Kevin Strubbe won de sprint triathlon voor Chris Steenbakker en Pepijn van de Veere, Rens de Ridder en Hawaii-man Gert van der Vinden. Nelleke Baldé kwam reeds als zesde binnen. Eva van Hoek en Sandra Haazelbroek waren als nummers twee en drie geen partij voor Nelleke.

Robert de Vries van Mook tot Reaklif; de FVriesman

Gingen we vanmiddag terug in de tijd met 36 jaar triathlon Stein, nu keren we nog even terug naar afgelopen weekend en van het diepe zuiden naar het noorden, de Frysman dus. Want zoals Ruud al meldde waren er eigenlijk twee groepen bezig het Frysman gevoel sportief door te zetten. Robert de Vries deed zaterdag zijn Corona Edition full distance triathlon, de VFriesman. De naam is een samenvoeging van zijn achternaam en de Frysman als evenement. Robert is lid van TV Cerberus, woonachtig in Malden. Het was overigens niet louter op Fries grondgebied dat Robert zijn volledige triathlon aflegde. Hij begon in de Mookerplas in Noord-Limburg en eindigde zijn avonrtuur op het Reaklif in Gaasterland.  Daartussen 180 kilometer fietsen door Limburg, Gelderland, Overijssel, Flevoland en Friesland en vanaf Sondel de marathon. Alles in de geest van extreme triathlons, waarin meer is dan zo snel mogelijk de drie afstanden afleggen.

Robert nam dit keer de regie in eigen hand, nadat hij zich al sinds 2014 voorbereidde op zijn eerste hele. In 2018 was de Ventouxman de bedoeling, maar drie dagen voor vertrek kwam er een kink in de kabel. Almere 2019 was de volgende kans, maar helaas brak Robert zijn enkel. En nu dan het jaar van Corona en vele annulaties. De Frysman ging aan deze geboren Fries met ook nog eens De Vries als achternaam voorbij.  Dan maar zelf iets. Het water is fris, de lucht ook met 8 graden, maar het weer is prachtig. Dertig supporters zien Robert op enig moment naar zijn fiets lopen. Een buddy gaat mee. Hij mag stayeren, maar Robert niet. Onderweg zijn er verzorgingsposten bij Arnhem, Wezep en Sondel de wissel. De open brug bij Lemmer drukt het fietstempo aanzienlijk. Zeven uur gestart, om half vier in Sondel. Dan de marathon. Aanloopstuk van 15 kilometer en bij Laaksum begint de bekende ronde van de Frysman richting Warns met nog wel een extra lus in het dorp Scharf voor de precieze 42,2 kilometer. Dan langs de Klif voor het eerst en vervolgens nog een ronde. Vrienden, familie, alles bijeen. De trainingswedstrijdjes van de Frysmannen ter plaatse zitten er dan al op. Dus op het vaste finishterrein is het rustig. Het laatste rondje gaan de vrienden van Robert mee. Op het Reaklif en camping Weijde Blick wacht hem een warm onthaal van vrienden, familie, vrouw en kinderen. Een pracht VFriesman is ten einde.

Toch geen Swimrun Willebroek

Dat een vergunning bijtijds nodig is om een evenement goed op poten te kunnen zetten, bewees de SwimRun van onze goede vriend Hidde Ottens. Hij kreeg het deze week nog gedaan om op de Hazewinkel in Willebroek zijn evenement neer te zetten. Maar toen was het te kort dag om nog voldoende deelnemers op de been te brengen. De SwimRun gaat derhalve helaas niet door. Ook dat zijn de neveneffecten van coronatijd. Jammer genoeg wel.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.