Ramons Altriman; Marco van der Stel over coronatijd; NOW-gelden voor NTB – WTJ 1574

WOENSDAG – De ranglijsten van triatleten die in 2020 een officiële hele gedaan hebben zullen kort zijn. Dat is wel duidelijk nu ook in de tweede helft van het jaar veel uitgestelde wedstrijden alsnog worden afgeblazen. De laatste hele was de Ironman Nieuw-Zeeland met Tom Oosterdijk, maar dat lijkt een eeuwigheid geleden. Terwijl de prestatie van Tom toch behoorlijk tot de verbeelding sprak. Overigens leuk om te vermelden is dat Tom Down Under al trainde met Joe Skipper en dat nu ook weer doet in Frankrijk. Mits de Brit natuurlijk weer een goede racefiets te pakken heeft nu zijn Quintana Roo van in Grenoble uit zijn auto is gestolen. Joe traint in de Franse Alpen als voorbereiding op de Embrunman, die nog steeds op groen licht staat.

Slechts 12 graden

Achttien Nederlanders staan op de startlijst voor de XXL-afstand. Ze hebben hem nog niet in the pocket. Dat geldt wel voor Ramon van der Wilde, die samen met partner Christel Muis voor de Altriman in de Franse Pyreneeën koos. We laten Ramon hier nog aan het woord over de race. ,,Thuis volgden we de weerberichten van Zuid-Frankrijk. Hij gaf alle dagen zon en 35 graden. Toen we aankwamen was het regen, onweer en slechts twaalf graden. Bleek dat we naar het verkeerde ‘Les Angles’ hadden gekeken. Dat was geestelijk wel even omschakelen. De wedstrijd was enigszins versoberd. Geen pastaparty vooraf, een online briefing via Facebook en in het parc-fermé was het ook mondje-fermé, een mondkapje dus.’’

Ramon ging als tweede te water in de rolling start. ,,Toen ik het water uitkwam was der verder niemand te bekennen achter me. Dus ging ik met motorrijders met zwaailichten de fiets op. Als virtuele leider dus. Dat duurde tot halverwege de tweede col, toen werd ik ingehaald en kon ik van de rust, eenzaamheid en de natuur gaan genieten. Dat is voor ons de reden waarom we altijd voor kleine wedstrijden kiezen.’’

Christel had nog Zwiftbenen

Voor Christel Muis, best een ervaren triatlete op de lange afstand (vorig jaar Triple Dutcher) was de wedstrijd nog te zwaar. Vriend Ramon had er wel een verklaring voor. ,,Na een winter lang Zwiften bleek ze nog steeds niet over de juiste klimbenen te beschikken. Het is ook geen easy one, kijk maar naar mijn eigen eindtijd.’’

Die was 15.48 uur, de winnaar kwam na 13.30 uur binnen. Het zegt alles over deze krachttoer met cols van buitencategorie. Het Vlaardings stel is nog een paar dagen in de Pyreneeën gebleven onder meer om Ramons verjaardag (nog gefeliciteerd) te vieren.

Marco liet zich testen

Van de toptriatleten uit de Benelux ontbraken zaterdag in Willebroek van Nederlandse zijde nog wel een paar atleten. Zo was Quinty Schoens er wel, maar vriend Marco van der Stel liet de race nog even aan zich voorbij gaan. Hij geeft eerlijk toe dat hij weinig vertrouwen meer had in de kalender 2020. ,,Maar nu komt het toch weer enigszins op gang. De ITU had de meeste races al naar een later tijdstip geschoven, maar ik hier lange tijd weinig vertrouwen in. Toen kwamen de eerste wedstrijdjes in België en ook het EK Tartu en WK relay in Hamburg terug om de hoek kijken. Het blijft afwachten, maar gretig om weer te gaan racen ben ik zeker. In maart was ik 100 procent klaar voor de World Series, toen brak de crisis uit en werd ik ook nog ziek. Daar heb ik echt een flinke klap van gehad qua fysiek niveau.’’

Marco liet zich nog niet zo lang geleden testen op antistoffen van corona, maar die werden niet aangetroffen. Het trainen ging de laatste drie maanden wel weer goed. ,,De eerste week na terugkomst van het afgelaste trainingskamp op Mallorca had ik het een weekje moeilijk. Toen heb ik het ook gewoon heel rustig aan gedaan, alles laten bezinken. Mentaal en fysiek weer herstellen van de tegenslag van zoveel afgelastingen. Daarna de draad opgepakt en met Quinty samen heel veel gefietst in een periode dat je dat alleen nog maar samen mocht doen. Later zijn we meer gaan combineren met de groep in Sittard.’’

Marco merkte dat de vele fietskilometers en diverse testjes hun vruchten afwierpen. ,,Mijn fitheid groeide dankzij mooie ritten naar de Eiffel en Ardennen en ook de hoop op toch nog wedstrijden hield me op de been met hernieuwde motivatie. Er is een kans om een extra stap te zetten in mijn niveau. De basis is uitgebouwd en ik ben feitelijk weer klaar voor wedstrijden. Tempotrainingen vielen gelukkig niet tegen. De eerste wedstrijden komen eraan en ik kan niet wachten om te beginnen, mits alles natuurlijk coronaproof is. Dus inclusief reis en verblijf, maar daar is men bij de NTB zeer alert op.’’

Tegemoetkoming loonkosten

Zo zijn we ook weer bij met de aanstaand Olympiër (nou ja, voor 2021 dan). Over de NTB gesproken. Er kwam dinsdag goed nieuws bij het bondsburo en bij nog eens 140.000 andere werkgevers in ons land. Het UWV maakte in opdracht van het ministerie bekend waar de NOW-gelden terecht zijn gekomen. Dat zijn de voorschotten uit de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid, een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden maart tot en met mei. Het Rijk en UWV staan maximale transparantie voor ogen en dus zijn alle bedragen openbaar. De NTB ontvangt 110.235 euro. Ter vergelijking: de KNVB kreeg 1.968.315 euro op haar rekening bijgeschreven, de KNZB 250.443 euro, de KNAU 159.138 euro. De KNWU komt in het overzicht niet voor. Ook organisaties en verenigingen hebben aanvragen ingediend en zijn deels gecompenseerd in de kosten. Overigens is het meer dan terecht dat zoveel bedrijven en instanties (met 2,6 miljoen mensen in dienst) deze steun ondervinden. In veel gevallen is het zelfs niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Eveneens is het goed dat het UWV hier niet geheimzinnig over doet.

Drie NK’s

Tenslotte nog over de NK’s voor dit jaar. Schreven we eerder deze week dat met het NK jeugd- en junioren er in elk geval 1 Nederlands kampioenschap doorgaat. Dan vergaten we toch even dat in Alphen aan de Rijn de paratriatleten en in Almere de duatleten nog mogen strijden om het rood-wit-blauw/de nationale titels. Waarvan akte.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.