Geen Powerman Zofingen; Diego langer wereldkampioen; Olympisch program – WTJ 1576

VRIJDAG – Het is met dat virus helaas nog te vaak: één stap voorwaarts, twee stappen terug. Zo zijn er een paar dagen fijne berichten met selecties voor EK, WK, het doorgaan van Roermond, DUIN triathlon en Spijkenisse. De lancering van de Super League Triathlon Arena Games in Rotterdam gaf ook weer nieuwe inspiratie.

Alleen staat daar vandaag de afgelasting van het WK Powerman in Zofingen tegenover. Daarmee wordt 2020 van z’n zoveelste klassieker beroofd en zitten de duatleten met een kater. Wereldkampioen Diego van Looy noemt het ‘meer dan vervelend’. ,,Zo ben je klaar om op 20 september verschroeiend uit te halen op het ITU wereldkampioenschap…krijg je het nieuws dat het niet zal doorgaan. Effe niet goed van.’’

Frustratie

Cruyff zei het al: ‘elk nadeel heb zijn voordeel’. Voor Diego geldt dat hij nog een jaartje langer wereldkampioen zal zijn zonder er voor te moeten strijden.’’ Maar daar was het hem niet om te doen. Met kreten als MegaForm daar en Fuuuckkk komt zijn frustratie bovendrijven. De Belgen hadden twee dagen eerder nog vol goede moed hun selectie bekend gemaakt. Naast Diego waren dat ook oud-wereldkampioen Seppe Odeyn, Jan Petrolia en bij de vrouwen Lotte Claes en Maurine Ricour.

Het WK stond gepland op 20 september, lange tijd leek dat een ‘veilige periode’, maar inmiddels laait het corona-virus weer her en der op en ingewijden stellen dat reizen en vakanties buiten de landsgrenzen er niet altijd goed aan doen. Hoe dan ook: geen Powerman 2020, de race schuift naar 29 en 30 mei 2021. Ook in vroeger jaren was Zofingen trouwens een voorjaarswedstrijd. Sinds 2002 wordt de Powerman in september gehouden. De eerste Powerman was in 1989, waarmee het ook de langstlopende duathlon ter wereld is.

Zwitserland

Organisator Stefan Ruf gaf eerder al de WK-rechten terug aan de ITU, al blijft Zofingen voor de meeste lange afstandsduatleten per definitie het wereldkampioenschap, zoals dat ook voor Hawaii geldt op de triathlon lange afstand. In het persbericht van de organisatie staat klip en klaar dat de situatie rond Covid-19 in zowel Zwitserland als wereldwijd weer verslechterd. Zwitserland is van oudsher al een land dat een sterk protectionisme nastreeft. Het bleef ook neutraal in de grote oorlogen. Er gelden nu strengere reisbeperkingen en hogere eisen aan grote evenementen.

We spraken Diego nog kort. ,,Zo’n wereldtitel brengt veel in beweging qua sponsoraanbiedingen en ik ben echt in supervorm. Ik doe het nog steeds graag, dat blijft de basis van alles. Maar ik hoop niet dat mjn verdere carrière passeert zonder races.’’

Druiven zuur voor Daan

Ook voor Daan de Groot zijn de druiven zuur, al richt de Hellas-atleet zich vooralsnog vooral op de Powerman Embrun, waar hij samen met zijn partner aan mee wil doen. Op 30 augustus moet het gebeuren. Twee andere Powermans staan ook nog op de kalender: Liechtenstein op 18 oktober, Malysia op 15 november. Maar we schrijven er bewust het woordje ‘nog’ bij.

Naast het cancellen van Zofingen moest de ITU deze week ook vijf internationale wedstrijden in China en de World Cup in Brasilia schrappen. In Brazilië gaat het hard met de besmettingen. En de Chinese regering is helder: geen evenementen meer in 2020. Ergens heb je aan zekerheid vaak meer dan welles-nietes verhalen.

Olympisch programma

Om hoop te blijven bieden gooit de ITU het op haar site snel over een andere boeg met het Olympisch programma voor Tokyo 2021. Feitelijk lopen de wedstrijden parallel aan de planning dit jaar, de datum is dan een dag vroeger. Dus voor triathlon maandag 26 juli de mannen, dinsdag 27 juli de vrouwen en zaterdag 31 juli (ook al Super Saturday genoemd) de Mixed Relay. Die zaterdag wordt een demonstratie van Tokyo als de ‘most gender-balanced Olympic Games’. Die dag zijn er namelijk ook in judo en schieten nieuwe mixed-team sporten.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.