Klazienaveen: de snelgroeiende klassieker van het Noorden – WTJ 1577

In korte tijd heeft de triathlon Klazienaveen zich de status ‘klassieker van het Noorden’ verworven. Het evenement bestaat pas sinds 2007, maar heeft al aardig wat grote namen in huis gehaald en kreeg van de NTB ook vele kampioenschappen toebedeeld.

Het initiatief komt in 2007 van Thomas van der Wal, ervaren triatleet uit Klazienaveen. Hij verzamelt mede-atleten om zich heen en de eerste wedstrijd op 30 juni is een feit. Bij de eerste triathlon in 2007 zwemmen de deelnemers nog heen en weer in het Van Echtenskanaal. De afstand is 750 meter. Freddy Dijk en Judith Kremers melden zich het eerst in het centrum van Klazienaveen, waar meteen al aardig wat volk op de been is.

Een jaar later wordt de uitstraling al regionaler en de afstand verlengd naar een Olympische afstand. Opvallend is dat de deelnemers nogal bruin uit het kanaal tevoorschijn komen. Er is niets mis met de waterkwaliteit, het heeft alles te maken met de veengronden in Zuid-Oost Drenthe en de vroegere turfvaarten. Vermakelijk is het wel. Fietsend gaan de deelnemers noordwaarts richting Barger Compascuum en langs het Veenmuseum, lopen is dan weer in hartje ‘Klaziena’.

In 2011 mag de jeugd het triathlonprogramma openen, zij zwemmen in het Neptunusbad, het plaatselijk zwembad. In 2013 krijgt de dan al als Stichting Triathlon Klazienaveen opererende organisatie het NK Masters toegewezen. Rob Barel glorieert en dat doet ook Rahel Bellinga. Zij prolongeert een jaar later op hetzelfde parcours haar master-titel.

In 2014 wordt de halve afstand aan het programma toegevoegd. Stefan van de Pal, dan al enkele jaren trouw deelnemer is eerste winnaar. Renate Post van de plaatselijke triathlonclub De Boks wint bij de vrouwen. Uit de regio raakt ook ex-judoka Janien Lubben door het evenement geïnspireerd om triathlon te gaan doen. En omdat ze in haar jonge jaren in Klazienaveen heeft gewoond, is ook Rahel Bellinga vrijwel jaarlijks van de partij. Bekende deelnemer is oud-wielrenner Lieuwe Westra. Oud-inwoner van Klazienaveen Evert ten Napel komt enkele keren het startschot lossen en Gianni Romme reikt prijzen uit.

In 2015 zet de organisatie een volgende stap met het NK halve afstand. Tot dan toe vooral toegewezen aan Nieuwkoop en Didam. Martijn Dekker maakt één van zijn beste races en dat geldt ook voor Rahel, die alle jonkies achter zich laat. Het aantal deelnemers op de halve is dan al gegroeid tot 263 en zal in de jaren daarna op dat aantal blijven schommelen. Met C1000, Fisher Plus en Heller & Heller heeft Klazienaveen hoofdsponsoren waar ze op kan bouwen. Camping Sportlandgoed is de verzamelplaats voor alle triatleten, die er een weekendje Drenthe van willen maken.

Het royaal opgezette winkelcentrum leent zich uitstekend voor een brede wisselzone, het gezellige terraspunt bij de olifant en het beeld van de veenarbeider/turfsteker is een sfeervol finishterrein, waar het van ’s morgens vroeg tot ver in de middag goed toeven is. In 2018 krijgt Klazienaveen de Eredivisie van de Teamcompetitie in huis, inclusief stayeren dus.

In 2019 onderging het evenement een metamorfose. Wisselzone en finishterrein werden vijfhonderd meter verlegd naar het marktplein bij het Esdal College. Op het terrein was ruimte voor een muziekpodium, barpunten en groot erepodium. De verplaatsing was noodzakelijk door de groei van het aantal deelnemers tot ver boven de duizend. Klazienaveen kreeg Divisiewedstrijden, het NK halve én het NK jeugd- en junioren. Het wemelt vaak van de finishklokken. De hoofdwedstrijd wordt gewonnen door Jan Strathmann, de eerste buitenlandse zege. Hij voorkomt een dubbelslag van het echtpaar Per en Yvonne van Vlerken.

Volgend jaar rond deze tijd (11 juli) staat de 14e Regiobank Heller & Heller Triathlon Klazienaveen op het programma. Ambities heeft de organisatie nog altijd. Zelfs internationaal, zo is er al eens een bid uitgebracht op opname in het Challenge- of Ironman-circuit. Nog zonder resultaat, maar de Drentenaren geven niet op.

Erelijst:

2007: Freddy Dijk – Judith Kremers
2008: Stefan van der Pal – Rahel Bellinga
2009: Johan Neevel – Hilde van Heuveln
2010: Bert Flier – Carin Ceelaert
2011: Jacob Veenstra – Brigit Landewe
2012: Marijn de Jonge – Brigit Landewe
2013: Stefan van der Pal – Lizette van der Vegt
NK Masters: Rob Barel – Rahel Bellinga
2014: Stefan van der Pal – Renate Post
NK Masters: Richard de Groot – Rahel Bellinga
OD: Han-Peter Lucas – Janien Lubben
2015: NK halve Martijn Dekker – Rahel Bellinga
OD: Bob Tjaarda – Miriam van Reijen
2016: NK halve Mark Oude Bennink – Sarissa de Vries
OD: Dirk Wijnalda – Janien Lubben
2017: Sven Strijk – Rahel Bellinga
OD: Frans van Heteren – Esther de Vries
2018: Sven Strijk – Cecile van der Bent
Eredivisie: Menno Koolhaas – Sarissa de Vries
OD: Sander Hoogeveen – Janien Lubben
2019: NK halve Jan Stratmann (Dui) (NK Sven Strijk) – Yvonne van Vlerken
NK junioren Ian Pennekamp – Barbara de Koning
OD: Han-Peter Lucas – Maaike Vooren

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.