Reacties niet doorgaan WK Kona 2021 (feb-editie) en WK 70.3; Tom Oosterdijk, Franck van Graas, Edo van der Meer, Els Visser, Jan Frodeno en Patrick Lange – RTJ 29

Er werd her en der al gespeculeerd hoe succesvol (of juist niet) het plan van de Ironman organisatie was om Hawaii door te schuiven naar februari. Met name de Europese (top)atleten vroegen zich af hoe aan voldoende trainingskilometers te komen en hun vorm te bereiken in de wintermaanden zonder veel te reizen in het huidige Coronatijdperk.

Vandaag gaf de Ironmanorganisatie het signaal dat Kona 2020/21 in februari niet door gaat en ook het WK 70.3 in 2020  wordt doorgeschoven naar 17 /18 september St. George. Het aftellen naar Kona 2021 is begonnen, nog 444 dagen. Wellicht heeft men bij de Ironmanorganisatie bewust gewacht tot het bekend maken tot vandaag. Immers gisteren werd bekend dat de Wanda  Sports Group de Ironman-tak voor een bedrag rond 700 miljoen heeft verkocht  aan de bedrijven Advance en Orkila. Daarnaast blijkt de laatste dagen steeds meer dat het Corona-tijdperk echt nog niet achter ons ligt en worden her en der de maatregelen weer verscherpt.

Een klein aantal Nederlanders was/is verzekerd van een startplaats voor het WK Kona 2020/2021, wij vroegen Tom Oosterdijk en Franck van Graas naar hun reactie op het nieuws, ook de reactie van Edo van der Meer als één van de gekwalificeerde Nederlandse  atleten voor het WK 70.3. En natuurlijk wat quotes van topatleten.

foto @pepeproducties

Tom Oosterdijk:
“Zwaar teleurgesteld natuurlijk. De enige race die ik in het verschiet had en hard naartoe wilde trainen. Ik had daardoor de aanvraag van mijn pro licentie uitgesteld. Voor nu is het voor mij klaar. Het liefst start ik z.s.m. als Pro. Vanzelfsprekend bepaal ik dat niet alleen zelf . Echter ik zie voor mijzelf geen reden om langer door te gaan als amateur. Verder blijf ik qua training positief gestemd en train ik hard door.

 

Franck van Graas:
Ik had het eigenlijk wel verwacht dat februari niet door zou gaan… ook omdat ik denk dat het aantal deelnemers voor februari te laat was om een goed startveld neer te zetten in alle age groupen. Ik had me zelf ook naar oktober 2021 doorgezet, omdat trainen in de winter voor mij gewoon niet te doen is i.v.m. werk en klimaat… nu maar hopen dat het veld voor oktober 2021 wel goed gevuld wordt! Dat wil zeggen dat iedereen weer voluit kan sporten en de wedstrijden weer doorgang kunnen krijgen! Het lijkt, helaas, vooralsnog ver weg…

Edo van der Meer (WK 70.3 deelnemer):
Dit verrast me niet, ik had het wel een beetje zien aankomen. Eigenlijk had ik het slot nooit geaccepteerd, ware het niet dat ik nog nooit in Nieuw Zeeland ben geweest, dat was voor mij de trigger om het slot te accepteren. Gelukkig hadden we we nog geen vlucht geboekt, wel al een onderkomen met de groep van gekwalificeerde EdoSports-atleten. Maar ook met de wetenschap dat Nieuw Zeeland altijd al heel streng is met toelaten van buitenlanders, hield ik wel rekening met het cancellen van deze race. En ach, ik vind het leuk om te racen met mensen die ik train, maar mijn focus ligt nu veel meer op het begeleiden van atleten.

 

Els Visser:
Na mijn debuut op Kona vorig jaar was ik bereid alles op alles te zetten en terug te keren naar het eiland.  Dit is een tegenvaller, maar ik ben ook blij dat ik nu de duidelijkheid heb en de race is gewoon onmogelijk met de voortdurende impact van de COVID-pandemie. Blijf gezond, positief en houd de spirit hoog!
In het persoonlijk contact liet Els weten; : Ik had nog geen races gepland, omdat alles onduidelijk is. We hebben het motto dat ik klaar ben, wanneer ik klaar moet zijn en er een race is. Wanneer dat ook is. Focussen op wat ik nu kan doen en elke dag een beetje beter worden “.

Patrick Lange:
Het was te voorzien en een zeer juiste beslissing, gezien de huidige omstandigheden. Hoe moeilijk dit ook voor mij als atleet kan zijn, ik ben dankbaar dat Ironman deze beslissing heeft genomen om ons de zekerheid te geven en dus de mogelijkheid om onze focus te verleggen naar nieuwe doelen.

Jan Frodeno:
Het is jammer natuurlijk, maar was te verwachten met de huidige ontwikkelingen, vooral in de VS. Een wereldkampioenschap is momenteel niet haalbaar met atleten van alle continenten, we moeten gewoon nog meer regionaal denken en handelen. ”

Daniela Ryf:
Jammer maar begrijpelijk nieuws vandaag met de annulering van de Hawaii en 70.3 Wereldkampioenschappen.
Een zeer moeilijke tijd voor wedstrijdleiders, atleten, sponsors en de hele multisportgemeenschap!
Voorlopig blijf ik in St. Moritz werken om mijn basis op te bouwen en fit te worden in de veronderstelling dat ik in september kan racen.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.