Zuster Madonna Buder 90 jaar : een triathlonfenomeen op leeftijd -RTJ ’90’

De “Iron Nun” is haar bijnaam, ze kreeg die  tijdens IM Hawaii. De Amerikaanse non Madonna Buder doet sinds haar 52e jaar aan lange afstand triathlon. In dat jaar finishte ze Ironman Ierland.
Inmiddels heeft ze 45 IM-races op haar naam staan en is ze sinds 2012 officieel de oudste atleet die een Ironmanrace finishte. Ze deed dat tijdens de IM Canada, ze was toen 82 en finishte in  16:54:30. Op haar 76e finishte ze in 2006 in Kona en werd daarmee de oudste finishster in de Kona race, haar tijd 16:59:03.

Geboren op 24 juli 1930 in St. Louis, Missouri USA, haar officiële naam Marie Dorothy Buder . Op haar 23e werd ze non. Pas op haar 48e begon ze te trainen en op haar 52e jaar deed ze haar eerste triathlon en drie jaar later haar eerste IM-race. Inmiddels staat de totaalteller van triathlons op 325 .

 

Finish Madonna Buder Roth 2014

Vandaag werd ze 90 jaar. Glimlachend vertelde ze dat zij behoorlijk wat nieuwe agegroepen veroorzaakt heeft bij de vrouwen tijdens Ironmanraces en dat ze nu toch wel denkt aan stoppen.

 

Onderstaand de video van haar finish tijdens Challenge Roth in 2014, 16:48:00

Over inspiratie gesproken, een prachtig, ouder,  interview met haar:

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.