Dam tot Dom marathon Hellas; Murray en Klamer in TC Twente proeftriathlon; live triathlonbeelden – RTJ 32

De Dam tot Dom marathon.

Een tweetal jaar geleden las Tanja de Boer een artikel over een compleet mislukte marathon van Utrecht naar Amsterdam in 1924. Een wedstrijd die ontaarde in een enorme puinhoop en slechts 5 deelnemers kende. Na lezing wortelde de gedachte zich; “hier moet ik wellicht eens wat mee doen”.

Dit idee werd twee maanden geleden door Corona realiteit, immers atleten kijken uit naar alternatieve trainingen nu doel na doel verdwijnt. Google Maps werd geraadpleegd en een mooie, verkeersluwe route werd ontdekt. Nadat ze de route eens gefietst had, was het plan geboren, maar dan andersom lopen natuurlijk. Als lid van Hellas wil je natuurlijk in Utrecht finishen en dan onder de Dom. En dan starten op de Dam. De Dam tot  Dom marathon was geboren.

Een facebookbericht in de Hellasgroep leverde enthousiaste reacties op en dus moest Tanja aan de slag. Samen met twee vrijwilligers werd in twee maanden tijd alles uit de grond gestampt. Een prachtige marathon, veel langs water, op verkeersluw parcours , met veel fietspaden. Start op de Dam in Amsterdam en finish onder de Dom in Utrecht. Afspraak om in verschillende tempogroepen op duurlooptempo, onder begeleiding van vrijwilligers op de fiets inclusief fietskar met voeding en drinken.

Vanochtend om 8:20 vertrokken 18 Hellas atleten voor de eerste Dam tot Dom marathon, in twee groepen. 7 atleten gingen solo voor de 42.195 meter, daarnaast 11 teams als duo of trio. Tanja de Boer was zelf ook één van de deelneemsters; “Doordat ik nogal wat tijd besteed heb aan de organisatie en in het Coronatijdperk doelen stellen toch al lastig is, was ik min of meer “vergeten” dat ik zelf ook zou lopen. Het werd na 20 kilometer dan ook wel lastig”.

Alle deelnemers finishten in deze Dam tot Dom marathon, welke als duurlooptraining in twee groepen werd gedaan. Wel opvallend is dat de  media  behoorlijk aandacht had voor dit initiatief. Tanja sluit dan ook niet uit dat de Dam tot Dom marathon in de toekomst een vervolg zou kunnen krijgen.

Proeftriathlon TC Twente

foto Marleen Stoel

 

Zoals gisteren al aangekondigd hield TC Twente vandaag een proeftriathlon . En wat zijn wij, als lijstjesfreaks ook blij met een overzicht van de trainingstijden.  De snelste trainingstijd bij de mannen realiseerde Richard Murray, voor Stijn Jansen en Remco Siers.

Vanochtend bestond de training van TC Twente in deze wedstrijdloze tijd uit een proeftriathlon voor haar leden. Plaats van handeling was het Hulsbeek, in het verleden de vaste afsluiter van de Twentse Triathlon Tour. Met 1 boei, een aantal richtingsbordjes en de nodige pionnen kon hier makkelijk een 1/8e afstand uitgezet worden door de trainers. Daarbij werd gefietst op de wielerbaan van OWC en gelopen op een deel van het parcours van de Hulsbeekcross. Gestart om de 30sec, met daarbij als laatste starter Richard Murray, die samen met Rachel Klamer gebruik maakte van deze gelegenheid om de onderdelen weer eens achter elkaar te doen. Jacqueline Oude Bennink trapte af en daarna gingen nog 30 clubleden haar na. Bij het zwemmen zwom Stijn Jansen 1min30 dicht op Guido Gosselink, waarna die er met Jansen op 10m er achter de turbo er bij de fiets opzette. Hierdoor werd de voorsprong op Murray iets groter dan de 30sec en rook Jansen bloed. Na 3 km kwam Murray echter hard voorbij en liep uiteindelijk 1 minuut sneller. Bij de dames was het zoals verwacht Rachel Klamer die liet zien dat het WTS niveau bijzonder hoog ligt. Marije Dankelman werd bijgehaald en op de fiets reed Klamer direct door. Bij het lopen nog wat steken in de zij, maar ze kon in goed tempo door tot de streep op de wielerbaan. Door het jachtconcept kwam een ieder relatief kort op elkaar over de streep. Jacqueline Oude Bennink sloot met een eindsprint de proeftriathlon af, waarna met 30 paar handen de spullen weer snel opgeruimd waren!

 

 

Richard Murray maakte er een mooi verslag van op zijn Youtube Kanaal.

 

Tenslotte zelfs live triathlonbeelden vandaag op Triathlon Live van het Oostenrijks Kampioenschap sprint triatlon. Voor de meeschrijvers, de titels gingen naar Therese Feuersinger (1:00:56) en Alois Knabl (54:48) .

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.