Martin Kleinjan plaatst zich voor WK 70.3 Utah door VR racing. – RTJ 37

Martin Kleinjan is een triatleet van de lange adem. Vorig jaar finishte hij op Hawaii (10:38:39), eerder al finisher van de Triple Dutch en verder o.a. Ironmans als Frankfurt, Hamburg, Los Cabos en Langkawi op zijn c.v.
Martin deed mee aan de Ironman Virtual Races en verdiende, door zijn goede resultaten, een ticket voor het WK 70.3 Utah in 2021;

Na IRONMAN World Championship Kona Hawaii had ik voor dit jaar weer leuke plannen gemaakt… de marathon van Rotterdam, Brouwersdamtriathlon, Roparun, IRONMAN 70.3 Westfriesland, Leenderbos-ultratrail en de half Marathon des Sables… en wie weet… Ironman Taupo.

Maar toen kwam Corona en vielen alle mooie plannen in het water… Alles werd afgelast en doorgeschoven. Wat dan te doen?

IRONMAN introduceerde in maart de IRONMAN VIRTUAL CLUB met virtual races. Samen met mijn trainingsmaatje deden we mee met VR1 (5k run, 90k bike en 21k run). Dat was erg leuk en ging erg goed. Daarom hadden we ook wel interesse toen IRONMAN het virtueel racen professionaliseerde met strengere regels en controles om de wedstrijden eerlijk te laten verlopen.

De IRONMAN Virtual Race Championship is een internationale competitie met voor de beste atleten een slot voor het IRONMAN 70.3 Wereldkampioenschap. De serie van 4 weekenden omvatte drie IRONMAN VR 5150 Olympische race-simulaties en één IRONMAN VR 70.3 halve afstandsrace simulatie.

De looponderdelen moesten buiten worden voltooid, het fietsonderdeel moest binnenshuis worden voltooid op een Smart Trainer met het ROUVY Augmented Reality cyclingplatform in racemodus op een vooraf bepaald race parcours. Alle drie de onderdelen moesten binnen 12 uur worden voltooid, in de aangegeven run-bike-run-volgorde. Punten werden toegekend per race per leeftijdscategorie. De eerste race (VR10) ging erg goed en ik eindigde 2e in mijn leeftijdsgroep. Maar helaas werd deze afgekeurd, omdat ik niet de juiste smart trainer had gebruikt. Dat was enorm balen!

Snel dus een ‘goedgekeurde’ smart trainer geregeld om de andere drie races mee te doen! Iedere week ging het beter en sneller.

Wedstrijden en resultaten:
• 7 juni – VR10: 3 km hardlopen in 11:02, 40 km fietsen op IM Eagleman parcours in 59:39, 10 km hardlopen in 36:58; totaal 1:47:39; 2e plaats leeftijdsgroep.
• 14 juni – VR11: 3 km hardlopen in 10:28, 40 km fietsen op IM Port Macquarie parcours in 1:08:07, 10 km hardlopen in 36:33; totaal 1:55:08; 9e plaats leeftijdsgroep.
• 21 juni – VR12: 5 km hardlopen in 17:28, 90 km fietsen op IM Kona-Hawi parcours in 2:39:32, 21 km hardlopen in 1:21:53, totaal 4:18:53; 6e plaats leeftijdsgroep.
• 28 juni – VR13: 3 km hardlopen in 10:09, 40 km fietsen op de IM Lake Placid parcours in 1:05:45, 10 km hardlopen in 36:11; totaal 1:52:05; 1e plaats leeftijdsgroep.

Ik heb in totaal 182 punten behaald en ben daarmee 5e in mijn leeftijdsgroep wereldwijd geworden in de serie. Dat betekent een slot voor het WK!

Door de corona-perikelen gaat het wereldkampioenschap Ironman70.3 in Taupo New Zealand helaas niet door. Volgend jaar september wordt het gehouden in St.George in Utah VS en ik mag daar starten! Dat wordt prachtig!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.