Dennis Bakker debuteert op hele in 8:38:18; mijn eerste en mijn laatste hele ……………. – RTJ 39

Dennis Bakker, 26 jaar, werkzaam als fiscalist/jurist. Vandaag in zijn derde triathlon ooit  (eerder Bosbaan en Ironman Zell am See 70.3 2019) deed hij solo zijn eerste hele triathlon en finishte in 8:38:18.
Dat vraagt natuurlijk om meer info en dus belde ik Dennis.

“Ik dacht al, wie belt me nu de hele tijd” was zijn eerste reactie. Als ik hem wijs op de bijzonderheid van zijn prestatie en tijd voor de eerste hele, proef ik de nuchterheid van deze triathleet. Het mondt uit in een mooi gesprek.

“Ik had me tot doel gesteld , na mijn positieve ervaringen bij de Bosbaan en in Zell am See met de triathlonsport tot doel gesteld 1 x een hele triathlon te doen. Ik had me ingeschreven voor het WK Almere, maar iedereen kent dat verhaal. Na het cancellen van die wedstrijd heb ik me in juni ingeschreven voor Embrun. Ik wist dat ik het risico liep mijn inschrijfgeld kwijt te raken, maar op dat moment gaf de Embrun-organisatie de garantie dat hun race door zou gaan. Tot een aantal dagen  geleden. Ze zeggen nog steeds dat ze middels een rechtszaak willen afdwingen, maar daar geloof ik niet zo in. Dus heb ik het zelf maar georganiseerd; je moet er toch niet aandenken dat je een heel jaar getraind hebt voor een hele en je kan het niet afmaken”.

 

“Twee weken geleden heb ik nog hard getraind op het parcours van Embrun en de vorm was goed. De supercompensatie zou de rest moeten doen. Ik heb vrienden en familie opgetrommeld om te helpen en zelf het parcours rond Stompetoren uitgezet. Daar heb ik in het verleden zo veel getraind, ik ken het daar op mijn duimpje. Het uitzetten van het parcours is zeer nauwkeurig gedaan, ik wil toch niet dat ik welk onderdeel dan ook net iets tekort kom in afstand. Het zwemmen ; een heen en weer parcours door de vaart, fietsen 6 rondjes van 27 kilometer en een lus om aan de kilometers te komen en de marathon uitgezet over 5 ronden van 8 kilometer en ook hierin een lusje om zeker te zijn dat de juiste afstand gelopen is”.

De opmerking “veel getraind” brengt ons bij zijn sportverleden; semi prof wielrenner in ploegen als Park Hotel Valkenburg en Delta, deelnemer aan diverse NK’s  voor professionals bij het wielrennen. Als wielrenner tot zijn 23e actief, daarna gaan roeien en via het roeien terecht gekomen bij triathlon. ASU’11 is de Amsterdamse triathlonclub waar hij lid van is. Schema’s maakt hij zelf.

“Ik had voor mezelf een eindtijd van rond de negen uur uitgedacht”. Dat zijn tijd van 8:38 op een eerste hele best opmerkelijk is, relativeert Dennis op zijn manier. “Dit jaar heb ik nog 3 dagen per week gewerkt, om mijn doel het volbrengen van een hele triathlon, te bereiken. Vanaf 1 september ga ik full time werken en zal het allemaal anders worden. Ik heb een lieve vriendin en het evenwicht tussen sporten en prive is ook belangrijk”. Dennis heeft ook nauwelijks idee hoe zijn debuterende eindtijd zich weerhoud in de lijst van Nederlanders op de hele.  Wel voegt hij toe; “Ik ken mezelf, ik ben competitief, ben heel Europa doorgetrokken als wielrenner,  maar ik zal niet duizenden Euro’s  privé uitgeven om op Hawaii te starten, met een gebrekkige voorbereiding”.

De (voorlopige) conclusie van Dennis is ; “Doel bereikt, de hele gedaan en tevreden. Wellicht in de toekomst nog OD of halve triathlons”. Toch maak ik de afspraak met Dennis om over twee maanden nog eens te bellen…………………….

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.