Respect voor Dennis Bakker; Aflossing; Tokyo; Heleens ‘Norseman’; Cancel tijdig! – WTJ 1579

MAANDAG – Stompetoren. Stompetoren? Waar kende ik die naam ook weer van. O ja, Steven Rooks. Beste klimmer in de Tour de France van het magische sportjaar 1988. En nu kwam ik het dorpje onder de rook van Alkmaar opnieuw tegen, maar dan in het verhaal van Dennis Bakker.

Ik kende Dennis niet, volg het wielrennen ook niet van A tot Z, maar gelukkig is daar altijd Wikipedia. Succesvolle mensen komen daar altijd op te staan, ook in de sport. Hij draagt de leiderstrui in de Ronde van Slowakije 2016, wordt zesde in de Omloop van Het Nieuwsblad en is ook succesvol in een Scandinavische rittenkoers. Hij wordt opgenomen in succesformaties als Metec-TKH, Parkhotel Valkenburg Continental Team en Delta Cycling Rotterdam. Met zijn 1.90 meter is hij behoorlijk lang. Geboren in Hoorn zou je verwachten dat de 70.3 Ironman West-Friesland op zijn bucketlist zou staan, maar het waren de Embrunman en het WK Almere.

 

Dat ik mijn geheugen na twee weken vakantie nodig moet opfrissen blijkt even later als ik het Trikipedia-archief raadpleeg en op 2 september 2019 de volgende passage tegenkom:

Goede race Dennis Bakker

De Oostenrijkse triatleten stonden op scherp in hun thuiswedstrijd. Thomas Steger won. Hij liet de Duitser Frederic Funk en zijn landgenoot Florian Angert achter zich. Steger was favoriet al won ie niet eerder een 70.3 Ironman, maar wel een viertal Challenge-races. Na Milan op een veertiende plaats in 4.11 uur was het Dennis Bakker, die 34e werd, twintig minuten na de man uit het IQ2-team. Dennis werd er tevens vierde M25 mee. Marcus Schut kwam tot een 68e plaats in 4.43 uur, tevens zesde M40. Net boven de vijf uur zaten John Lennackers (214e) en André Aanstoot (221e).

De 4.31 uur van Zell am See waren dus al een indicatie dat Dennis wel eens een snelle hele in de benen kon hebben. Maar ja, je moet het nog wel even doen en als je de lijn van de Oostenrijkse race zou doortrekken kom je op 9.02 uur uit, maar niets is minder waar: Dennis Bakker snelde op de ‘Stompertorenman’ naar een vliegensvlugge 8.38 uur. En ook al komt het nergens in de geschiedenisboekjes, het respect is alom aanwezig. Jammer dat het qua heles hierbij blijft, Dennis.

Ruud wordt verlost

Respect ook voor collega Ruud. In de rolverdeling bij Trikipedia is verhalen tikken niet ‘zijn ding’. Hij zorgt daarentegen wel dat we de site in de lucht kunnen houden, zijn netwerk is fenomenaal en daarmee bindt hij ook trouwe relaties aan Trikipedia. In mijn verlofdagen nam Ruud echter de honneurs meer dan waar en worden de verhalen nóg beter gelezen dan we al gewend waren. Dank dus weer voor de invalbeurt maat. Weliswaar appte hij de laatste dagen iets vaker of ik zo onderhand niet naar huis wilde komen. Dat is inmiddels een feit. De gezonde buitenlucht van de Veluwe heeft ons goed gedaan. Mooi, tijdelijk, looprondje gevonden nabij Radio Kootwijk en ook nog eens de Grebbeberg enkele keren met de fiets beklommen: lang geleden dat we zo actief waren in de vrij-af periode.

Weinig gemiste wedstrijden

Anders dan andere jaren was ik bij terugkeer altijd wel nieuwsgierig naar de ‘gemiste wedstrijden’. Daar was nu nauwelijks sprake van.  Als er al races gehouden worden, is dat onder strikte voorzorgsmaatregelen met weinig tot geen publiek. Leuk voor de triatleten wellicht, minder aantrekkelijk voor een organisatie. Organisatoren geven gelukkig de moed niet op, maar zijn natuurlijk ook afhankelijk van de goedkeuring door overheidsinstanties. Sommigen nemen de gok en schrijven de wedstrijd uit, terwijl de vergunningen nog niet binnen zijn. Met het opnieuw oplaaien van het virus en de codes oranje of rood, wordt het ook voor de tweede seizoenshelft een onzekere sporttijd.

Tokyo

Toen ik in januari de vakantieplannen met mijn huisgenoten afstemde, realiseerde ik me dat de Olympische Spelen in Tokyo vanuit de Afrikaanse woestijn bekeken moesten worden. Hoe anders is de wereld een half jaar later. Geen rondreis door Noord-Afrika, geen Spelen in Tokyo. Het gemiste sportnieuws van de voorbije weken betrof niet veel meer dan de sterke prestaties van Max Verstappen en de schokkende gebeurtenissen in de Nederlandse turnwereld. Wat is dat toch in dat trainerswereldje waarin kost wat kost goud behaald moet worden? Maar misschien is het ook een uitvloeisel van een lange periode waarin het helaas niet om echte sportbeoefening gaat en dus de randzaken de boventoon voeren. Ik weet het niet, moest bij het lezen ervan wel even aan de tragische Zuidkoreaanse triatlete Choi Suk-hyeon denken.

Laten we de positiviteit zoek. Met een frisse start, zoals dat heet. Daar zijn vakanties immers voor. Motortje opladen en er weer tegenaan voor een maand of elf. De triathlons op de Spelen waren feitelijk al achter de rug. De opvolgers van Alistair Brownlee en Gwen Jorgensen zijn vooralsnog Alistair Brownlee en Gwen Jorgensen. En hoe de primeur van de Mixed Relay was? We zullen het pas over een jaartje weten.

Heleen deed alvast de ‘Zwitserse Norseman’

Dan weet ook Heleen bij de Vaate pas hoe het echt voelt om de Xtreme Norseman te doen. De loodzware race in en rond de Noorse fjorden stond afgelopen weekeinde op het menu van de voormalig Europees kampioene. En hoe individueel de Norseman ook moge zijn, de organisatie zag geen kans het evenement te laten doorgaan. Dus deed Heleen op die eerste augustusdag maar haar eigen Norseman. Bijkomend voordeel is dat ze in Zwitserland woont en de bergachtige omgeving zich dus leent voor vergelijkbare omstandigheden met Eidfjord.

Heleen begon om half zeven ’s ochtends te zwemmen in het plaatselijk meer van Brig. In het verdere verloop van de dag fietste ze naar Goms om drie bergplassen te nemen namelijk de Nufenen, de Gothard en de Furka (daar is de Grebbeberg niets bij). 183 kilometer verder was ze weer thuis om nog een marathon eruit te persen met finish op de 2000 meter hoge Bettmeralp. ‘’Ein bissche verrückt’’ schreef Heleen na afloop op social media. Volgens mij valt dat ‘verrückte’ wel mee bij Heleen. Ze is in elk geval klaar voor de epische race volgend jaar begin augustus.  Dan zitten we klaar bij de Race-tracker, zoals Jacob Veenstra dat al ruim tien jaar doet. Behalve de twee edities, die ‘Striid’ zelf meedeed. Twee keer nota bene in de top twaalf met zwart shirt. Dat is Jacob – terecht – nog steeds ‘grutsk’ op. Meedogenloze race, zonder gelijke. Niet te filmen. Behalve dan door de kunstenaars, die elk jaar de post-race film maken natuurlijk. Zo waar, Jacob.

Breng triatleten tijdig op de hoogte van annuleringen

Norseman is met haar slogan ‘This is not for you’ toch al weinig wervend, maar dit keer gold zelfs voor de best getrainde triatleten: this is not for you. Hoe anders gaat het binnen de Ironman-wereld, waar het woord ‘paniekvoetbal’ toch enigszins van toepassing is. Eerst vrijwel alle wedstrijden uit de periode april-juni verschoven naar september-oktober, maar nu toch ook veel afgelastingen. Soms rijkelijk laat, met vouchers voor volgend seizoen. Intussen hebben atleten wel hotels geboekt enzovoorts. Natuurlijk beseffen we dat COVID-19 zich niet laat regisseren en draaiboeken hoe er als sportorganisatie mee om te gaan bestaan niet. Toch zou er een termijn bepaald moeten worden waarin een organisatie een atleet duidelijkheid verschaft over het al dan niet doorgaan van een race (ik pleit ervoor zoiets zelfs buiten coronatijd te doen) bijvoorbeeld voor een hele 8 weken, voor een halve 5 weken en voor kortere afstanden 2 weken. Triatleten moeten gericht trainen voor een specifieke wedstrijd, maken ook kosten. Als een uitgestelde race dan alsnog kort voor aanvang wordt gecanceld, is de teleurstelling alleen maar groter. Dat moeten we zien te voorkomen.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.