Diego en Peter-Jan doen ‘eigen’ Embrunman; geen EK Tartu; spannend met SL Rotterdam – WTJ 1580

DINSDAG – Het stond er met koeienletters: CANCELLATION! Duidelijker kon Gerald Iacono het niet brengen. De 76-jarige (!) organisator vanaf het eerste uur Embrun vocht het besluit van de burgemeester van de Franse gemeente om alle evenementen de komende tijd af te blazen aan bij de rechter. De zaak diende gisteren, maar de rechtbank stelde de ietwat eigenzinnige Iacono in het ongelijk. Geen Embrunman. En dat elf dagen voor ‘race-day’!

Voor titelverdediger Diego van Looy na de annulering van Powerman Zofingen de tweede domper. In zijn eigen woorden: ‘Shit news arrived again. 100 % no second victory for me in Embrunman. When you are in the topshape you need to be to win the hardest races in the word, and you hear this news, you become very emotional.

We kunnen ons dat levendig voorstellen. Enige troost voor Diego is dat duizenden triatleten in dezelfde ‘shit-situatie’ beland zijn.

Het bleef op deze ‘zwarte dinsdag’ niet bij het afblazen van de Embrunman (traditiegetrouw op Mariahemelvaart, 15 augustus) alleen. Ook door het Europees kampioenschap in Tartu kan een kruisje. Weg nieuwe internationale ervaring voor Barbara de Koning, Niels van Lanen (als eersten geplaatst) en vervolgens ook Marit van den Berg, Silke de Wolde, Luna de Bruin, Mitch Kolkman, Ian Pennekamp, Kim Groeneveld en Jesse Cuijpers. Opvallend genoeg geen elite-atleten. De NTB had ongetwijfeld zelf al de nodige voorzorgsmaatregelen voor vlucht en accommodatie geregeld, maar het mocht niet baten.

Hieronder het persbericht van de ETU, waaruit blijft dat voor het eerst in 35 jaar geen EK triathlon wordt gehouden.

Opnieuw een zware annulering op de internationale kalender: de European Triathlon Union heeft zojuist aangekondigd dat de Europese Triathlon Championships die gepland staan ​​in Tartu (Oost) niet zullen plaatsvinden van 27 tot en met 30 augustus.

Hoewel de organisatoren tot het laatst hebben gewerkt om de goede werking van het continentale evenement te garanderen, heeft de ETU, na beoordeling van de beperkingen op internationale reizen en de voortzetting van de gezondheidsnoodsituatie in verband met de verspreiding van Covid-19, gekozen voor de annulering van de Kampioenschappen.

 Het Tartu European Triathlon Championship 2020 – geannuleerd.
Verhoogde niveaus van virusinfecties en reisbeperkingen die leiden tot een oneerlijke situatie voor atleten en coaches.

Ondanks het ongelooflijk harde werk van alle betrokkenen, is de Europese Triatlonunie erg verdrietig om te moeten aankondigen dat de Europese kampioenschappen die eind augustus in Tartu, Estland gepland staan, zijn afgelast.
Door de situatie in Europa veroorzaakt door de Covid 19 Pandemic en de toenemende beperkingen op reizen naar Estland, kunnen we niet garanderen dat alle concurrenten gelijk aanwezig zijn en dat iedereen eerlijk kan concurreren.
Het toenemende aantal infecties in Europa bleek ook een aanzienlijk verhoogd risico te hebben dat het evenement mogelijk moest worden geannuleerd op een tijdstip dat dichter bij de datum van de kampioenschappen lag.
Daarom werd besloten om de kampioenschappen te annuleren voordat er startlijsten werden opgesteld.
ETU-voorzitter, Renato Bertrandi zei: “Het is de eerste keer in 35 jaar dat er geen Europese kampioenschappen zullen zijn en daarom kondigen we met een zeer zwaar hart deze annulering aan. Onze oprechte en oprechte dank gaat uit naar de Estse Federatie en het LOC, die allebei ongelooflijk hard hebben gewerkt om te proberen het evenement te organiseren. We hopen dat ze zullen bieden op het evenement in 2021. ”
Als gevolg van de annulering zal de jaarlijkse algemene vergadering die als een hybride systeem zou worden gehouden, nu op dezelfde datum en tijd worden gehouden, 27 augustus, maar alleen via een virtuele oplossing. De Nationale Federaties krijgen hierover later op de dag meer informatie.

Waar houdt het op, zo vragen we ons af? Want de Super League Triathlon in Zwemcentrum Rotterdam komt ineens ook onder druk te staan nu de Maasstad nota bene een ‘negatief reisadvies’ van het RIVM heeft meegekregen: niet naar Rotterdam indien niet strikt noodzakelijk. Het gemeentebestuur zwakt die waarschuwing gelukkig al weer af, maar de noodverordening is wel van kracht. Feit is wel dat de Super League Triathlon geen evenement wordt waar heel veel mensen samen komen. De sporters doen hun ding en de races zijn online te volgen. Dat verhoogt de kansen op het doorgaan van het evenement wel. Vraag blijft of alle grote namen ook daadwerkelijk naar Rotterdam afreizen? En zo blijven we een beetje van dag tot dag leven. Het vraagt grote flexibiliteit van triatleten, die zich focussen op bepaalde races en dan kort van tevoren de spanningsboog weer moeten laten vieren.

Corona maakt ook inventief, we schreven het hier al eerder. Geen Embrunman betekent niet dat elke atleet bij de pakken neer gaat zitten. Schreven we hierboven al Diego enorm baalt, een paar uur later had hij een nieuwe uitdaging klaar staan. Op wedstrijddag 15 augustus gaat hij met vier begeleidende fietsers een marathon lopen. De trage marathon van Lanzarote enkele jaren terug (2.29.19) moet uit Diego’s boeken. Zijn doel is uit te komen op 2.20.00 uur. ‘Voor een lange afstandstriatleet zou dit fenomenaal zijn’, aldus de duathlon wereldkampioen. Wie zin heeft ook zijn pr’s aan te scherpen kan zich vervoegen bij de topatleet Diego van Looy. Het parcours is nog niet bekend. De Belg zoekt een plek zonder veel draaien en keren. Een snel parcours dus.

Ander fraai voorbeeld van een optimistische kijk op de annulering is Peter-Jan Mol. De Gelderlander heeft ook een alternatief in petto. In de omgeving van Nijmegen zet de Cerberus-triatleet een pittig parcours uit voor een hele en een halve triathlon op 15 augustus. Peter-Jan zag twee van zijn favoriete races (AlpsMan en Embrunman) dit jaar in rook opgaan en concludeerde dan zelf maar iets op touw te zetten om al dat trainen in de heuvels wel een keer te verzilveren. Meer informatie over deze ‘Cerberusman’ volgt.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.