Drama Ronde van Polen; Alert zijn in de regio’s; Geen Alanya; NK paratri naar Sittard WTJ 1582

DONDERDAG – Dat sporters gretig zijn om hun favoriete bezigheid weer te hervatten, is logisch. Dat er druk op de ketel komt, geloof ik ook wel. Je moet in een korter tijdbestek laten zien wat je waard bent. Het meest extreme voorbeeld in dezen was wel de nu al beruchte etappe in de Ronde van Polen met dramatische gevolgen voor Fabio Jakobsen, maar eigenlijk ook voor de veroorzaker Dylan Groenewegen. Zijn verkeerde reflex bij een snelheid van 85 kilometer per uur praat ik niet goed, maar om de Jumbo-renner aan de hoogste boom te hangen gaat me veel te ver.

Ronde van Polen lijkt op Koers des Doods

Mag je eindelijk weer de ring in, gebeurt dit. In de hitte van de strijd worden soms rake klappen uitgedeeld. Toch mag je ook vraagtekens zetten bij de organisatoren van de Poolse rittenkoers. Exact een jaar geleden kwam de Belgische belofte Bjorn Lambrecht in nota bene dezelfde Ronde van Polen bij een val om het leven. Je zou er cynisch van worden: geen gevaar voor Corona word je als coureur bloot gesteld aan levensgevaarlijke parcoursen: smalle wegen en een aflopende finishstraat met direct achter de dranghekken een spoorlijn. Het is te akelig om naar te kijken, althans dat vind ik. Veel sterkte aan beide Nederlandse renners.

Zo kan het verkeren. Keken we gisteren nog een tikkeltje jaloers naar de sportkalender vol wielerkoersen, na het drama ben je haast blij dat triathlon nauwelijks uit de startblokken komt. Hoewel elke vergelijking mank gaat natuurlijk. De triathlons, die ons nog te wachten staan, zijn veelal individueel gericht: kleiner startveld, rolling starts en mogelijk ook stayervrij. Een contactsport is triathlon dus echt niet.

Regio’s moeten alert zijn

Vanavond in de vervroegde persconferentie van Rutte en De Jonge bleven de opmerkingen over (sport-) evenementen beperkt. Dat burgemeesters en veiligheidsregio’s lokaal de maatregelen mogen aanscherpen lag wel voor de hand. Het waarschuwend vingertje naar jongeren eveneens. Opnieuw horeca en studentenverenigingen waren dit keer aan de beurt. Die regionale maatregelen spelen dus vooral in het westen van ons land. Amsterdam, Rotterdam, Noord-Holland en West-Brabant. In de laatste regio woon ik. Het helpt er niet aan dat ik braaf thuis blijf werken en een bescheiden vakantie in eigen land hou als de buurman net terugkeert van twee weken Kroatië en met vrienden op het dorpsterras daarover bij praat.

Geen Alanya, dus geen EK jeugd

De berichten van Hugo de Jonge over het begin volgend jaar te verwachten vaccin stemmen me toch een beetje hoopvol. ,,Nog even volhouden’’, hoorde ik hem nog zeggen. Goed plan, mits we dat offer met z’n allen blijven brengen. Er waren intussen al weer meer wedstrijden afgelast. De Turkse triathlonklassieker in Alanya bijvoorbeeld, waar dit jaar de Europese jeugdkampioenschappen zouden plaats hebben. Maar het werkwoord ‘zouden’ is verreweg het meest gebruikte in 2020. Er zou dit, er zou dat. Alle ogen zouden gericht zijn op topsport in Japan. In plaats daarvan kijken we naar het Bevrijdingsjournaal met de verschrikkingen van exact 75 jaar geleden: de bom op Hisoshima.

Andere geschrapte races zijn de ETU Cup in het Roemeens Constanta en nog zo’n klassieker in het Hongaarse Tiszjauvaros. Alanya had ook de World Cup paratriathlon in huis, maar dat gaat dus evenmin door. Reisrestricties en het stijgend aantal besmettingen wereldwijd gooien hier roet in het eten.

Alternatief NK paratriathlon te Sittard

De paratriatleten raakten eerder al het NK kwijt, omdat de organisatie van Alphen aan de Rijn geen evenement kan garanderen c.q. neerzetten. De NTB heeft wel een alternatief in petto. Op 20 september zal in de SportZone Limburg het NK in de vorm van een driekamp worden gehouden. Zwemmen in zwembad De Nieuwe Hateboer te Sittard, vervolgens fietsen/handbiken in het Tom Dumoulin BikePark  waar trouwens ook het lopen/wheelen wordt afgewerkt. Dit sportpark biedt de garantie van een verkeersvrij, veilig en snel parcours. Wellicht mogen we er aan toevoegen dat het ook coronaproof is, al heb je die garantie nooit. De bond nodigt ook atleten met KNWU, KNAU of KNZB-licentie uit mee te dingen naar de Nederlandse titel. Of Jetze Plat er al bij zal zijn, zullen we moeten afwachten. De Olympisch kampioen is gelukkig wel weer in training.

Nog meer EK 35 jaar

Hadden we gisteren het historisch overzicht van 35 jaar EK triathlon. Morgen brengen we nog een overzicht van het EK junioren, meestal gekoppeld aan hetzelfde evenement waar ook het EK elite in actie kwam/komt. Bovendien geven we in een overzicht alle Nederlandse medaillewinnaars ooit op dit EK Olympische afstand weer.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.