Leuke halve triathlon De Laren; Oceanus en EDO Sports EK Mixed Relay; ITU WTJ 1585

ZONDAG – Joekels van glimmende bekers kregen de winnaars en daar bovenop een fraaie sjerp, zoals op de foto met Annemarie (Schipper) Rustenburg te zien is. Het was op die bloedhete zaterdag waarop het kwik ook in de Flevopolder de 35 graden aantikte. Normaal gesproken hou je dan je gemak, triatleten nemen rond deze tijd ook altijd wel wat gas terug. Een soort overgangsperiode tussen de eerste en tweede seizoenshelft.

Maar dit jaar bestaan er geen seizoenshelften. Dus elke kans om weer te kunnen sporten wordt aangegrepen. Zaterdag deden zo’n dertig triatleten mee aan wat genoemd werd Triathlon De Laren.  De naam zou een anagram zijn van Almere.

Almeerse clean sweep

Veel Almeerse triatleten deden inderdaad mee, maar ook uit andere delen van de Flevopolder en net daarbuiten kwamen de sporters naar het niet al te groots aangekondigde evenement. Het had veel weg van een reünie. Mensen, die elkaar maanden niet gezien hadden kwamen elkaar nu weer tegen. Sterker nog, er waren triatleten bij die na jaren inactiviteit plots weer opdoken. Mooiste voorbeeld was Jeroen Schenk, triathlontopper van weleer. Acht jaar had Jeroen geen driekamp gedaan en nu, onder tropische omstandigheden, terug met een halve. En hoe. Achter de ongenaakbare Milan Brons veroverde Jeroen meteen een tweede plaats. Met brons maakte Beau Visser er een Almeerse clean sweep van.

Voor Milan was het een mooie test met het oog op… Ja, op welke wedstrijd eigenlijk? Het doet er voor hem ook even niet. ,,Ik had plezier zaterdag, dat is nu het voornaamste. Ik wilde het tempo van een hele doen met fietsen en lopen. Ben heel tevreden, al denk ik dat het nog wel tandje harder kan.’’ En Jeroen Schenk? Die hopen we ook weer terug te zien in competitie. Net als Annemarie Schipper Rustenburg natuurlijk. De gymlerares uit de Noordoostpolder vond het wel een lekker temperatuurtje ;-). ,,Leuk eindelijk weer eens wat te doen. Het viel met niet tegen en een lekker bekertje cadeau’’, zei Annemarie met een knipoog met de bokaal in handen. En Milan dankte in het bijzonder de organisatie onder leiding van Marcel Hazewindus. Het was dan een wedstrijdje ‘om des keizers baard’, elk kleinschalig initiatief op dit gebied wordt enorm gewaardeerd.

Kwalificaties EK Clubteams Portugal

Er werd meer gesport. Vrij serieus zelfs door teams als TC Twente, Oceanus en Kijani. Op verschillende momenten en op zelf gekozen locaties deden zij vandaag een Mixed Relay triathlon. Met een heuse NTB-official als getuige werden de tijden geklokt van de teams. Als eerste kregen we de tijd van Oceanus door: 34.27. Knappe prestatie van Kim Groeneveld, Davy Heijsteeg, Maaike Vooren en Ian Pennekamp!

Eerder op de dag had TC Twente een richttijd gezet met 35.43 minuten. In dat team zaten Ellie van Houten, Joost Somsen, Stijn Jansen en Marije Dankelman. Kijani kwam met Deborah Wissink, Sam Kraaijeveld, Jeanine Kocken en Chris Steenbakker tot 35.33 minuten, tien seconden sneller dus.

De Almeerse junioren presteerden ook puik met een eindtijd van 36.05 minuten. Het was vandaag de laatste kans voor clubteams om zich te kwalificeren. Zoals het er nu naar uitziet mogen Oceanus en Edo Sports (met Astrid van Cauwelaert, Joran Driessen, Diede Diederiks en Mohammed Maso twee weken terug tot 34.35 gekomen) bij de senioren en TV Almere bij de junioren mogen – mits alles doorgaat – naar het EK clubteams in Portugal.

Christmas Tree

De ITU is inmiddels wat somberder gestemd over het tweede deel van het seizoen. Recentelijk moesten de topraces in Tiszaujvaros, Alanya en Tongyeong geschrapt worden. Voormalig wereldkampioene Emma Carney uit Australië drukte het als volgt uit: I say we put up the World Triathlon Christmas tree and call it a year.

Het ligt er beetje aan wat de insteek is. Misschien heeft Emma gelijk als de entourage van toptriathlons beoogd wordt met topsport, massaveld, sfeer, centrum van de stad, publiek enzovoorts enzovoorts. Dat zien we dit jaar niet meer gebeuren. Maar in rustige gebieden, kleine groepjes en zonder al te veel publiek? Tja, dat behoort wel tot de mogelijkheden. Voor een triatleet maakt het misschien weinig verschil, hoewel? Ik heb Max Verstappen bij zijn acht voorgaande Grand Prixzeges wel eens uitbundiger zien juichen dan zondag op Silverstone…..

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.