Groen licht voor DUIN-tri; IM Nice en Franse slag; ThorXTri; Davos; Docu Charlie Brouwers – WTJ 1586

VRIJDAG – Gezondheidscheck. Wachten in auto tot 10 minuten voor de start. Houd 1,5 meter afstand op het evenemententerrein. Na afloop niet douchen, snel naar huis. Het zijn die strakke regels, die het de organisatie Start2Finish mogelijk maken om op 30 augustus de uitgestelde DUIN Triathlon door te laten gaan.

Vergunning voor DUIN Triathlon

Vandaag kreeg de Almeerse organisatie groen licht van de gemeente. Tuurlijk, enig voorbehoud blijft, maar toch. Het is een van de eerste wedstrijden met toestemming zwart op wit voor een wedstrijd. Da’s toch mooi nieuws in deze nog altijd barre tijden.

Want waar we toch echt voor op moeten passen zijn ‘Weymouth-toestanden’ waar één Britse omwonende van het triathlonparcours de gemeente aanschrijft dat het niet kies is om een wedstrijd uit te schrijven terwijl het aantal besmettingen toeneemt. Bezorgd om de komst van veel atleten, die mogelijk het virus verder verspreiden in Weymouth en omgeving, is de man ook. Hij heeft dan nog niet de illusie dat hij het evenement stil kan leggen, maar het waarschuwend vingertje is kennelijk doorslaggevend geweest: 70.3 Ironman Weymouth staat voor 2020 niet langer op de kalender. Stond gepland op 20 september.

Geen Ironman Nice, wel Tour de France met start in…Nice

Nog zo’n onnavolgbaar besluit vandaag: geen Ironman Nice op 11 oktober, ook geen 70.3 IM Nice op 13 september. De Franse badplaats laat geen evenementen meer met meer dan 300 deelnemers toe als gevolg van de hernieuwde reeks coronabesmettingen. Alles goed en wel, maar de Tour de France (en nu ook Dauphiné Libéré) gaan wel door. En raad eens waar die Tour op 29 augustus van start gaat? Juist….in Nice. Frederik van Lierde had zich zijn afscheidsjaar met Nice als kers op de taart (op voor een zesde zege) heel anders voorgesteld. Ook Fre uitte zijn grote verbazing over deze hoogst merkwaardige gang van zaken. Ja, er gaan geen 300 Tour-renners van start, dat klopt. Maar de veelvoud aan media, ploegbegeleiding en niet te vergeten toeschouwers doet de Ironman Nice verbleken. Met de Franse Slag zeggen we dan, maar hier wordt de plank toch volledig mis geslagen. De Tour. Er staat zoveel op het spel en tegelijkertijd kan het ook zo faliekant mis gaan straks in de Ronde. Maar we gunnen de wielrenners overigens van harte hun competitie, maar iets meer ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ zou de overheid waar ook ter wereld niet misstaan.

Drie Nederlanders zaterdag in Noorse hele

Dit had het weekend van Embrunman, Het Scandinavische Ironmanweekend Kalkar-Kopenhagen, Ironman Multisport Festival Maastricht enzovoorts moeten worden. Geen van deze races is overeind gebleven. Wat overblijft is wederom een kleine, zeer selectieve hele triathlon in Noorwegen: de ThorXTri wedstrijd in Geitaneset. Drie Nederlanders doen mee: Richard Druppers, Joram Bek en René Verheij. Als René zondag voldoende op adem is gekomen, zet hij zich achter zijn typmachine en brengt voor ons verslag uit.

Challenge Davos met topveld

En zo wisselen positieve en minder positieve berichten elkaar voortdurend af. Ilona Eversdijk zal er in haar eigen Almere bij de DUIN triathlon wellicht niet bij zijn. Of ze moet wel heel snel hersteld zijn van Challenge Davos op zaterdag de 29e augustus. Daar start ze samen met Noord-Hollander Tristan Olij bij de pro’s in een veld wat werkelijk uitpuilt van de klasbakken: Pieter Heemeryck moet zijn titel tot het uiterste verdedigen tegen onder meer Sebastian Kienle, Kristian Blummenfellt, Andy Dreitz, Joe Skipper, Ronnie Schildknecht, Ruben Zepuntke en half Dutch/half Swiss Jan van Berkel.

Daniela Ryf, Laura Philipp, Imogen Simmonds en Jeanne Colonge zijn slechts een paar van de 25 sterke pro’s. Naast Ilona doet de Amerikaanse Olympia von Berg mee, dochter van de Belgisch top-master Rodolphe von Berg.

Prachtige Ironman-docu Charlie Brouwers

Tot slot. We maakten er vorig jaar al melding van toen Charlie (in ons land: Karel) Brouwers zelf meedeed aan de Ironman Taupo in New Zealand. De triatleet van het Maresia Triathlon Team werkte ruim een jaar aan zijn documentaire Being Unstoppable. Drie triatleten doen voor het eerst mee aan de Ironman. Indrukwekkende verhalen van Peter en Steven, die eerst voor hun leven moesten vechten en van doktoren te horen kregen dat ze nooit meer konden lopen of sporten en er dan toch bij zijn. De vraag is: halen ze de finishlijn? Een schitterende docu ontstaan uit passie voor triathlon.
https://youtu.be/IDzWYHd5XV8

https://youtu.be/IDzWYHd5XV8

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.