No Vuelta; ETU-Cup Riga; Moleman met Peter-Jan; Jacomina’s race – WTJ 1589

ZONDAG – Geen Vuelta deze zondag door West-Brabant, we hadden ons er zo op verheugd. Mijn dorp Stampersgat zag eerder al eens de Tour langs komen, maar dat is erg lang geleden. Nu met de Vuelta hadden we grootse plannen. Alleen hadden ze me geen voorzitter moeten maken….

Want evenementen waar ik het voortouw in neem, gaan tot dusverre nooit door. De Vuelta niet en de Vliettocht sinds 1997 ook niet. En de rol van voorzitter van deze grootste schaatstoertocht in de regio (5000 deelnemers) heb ik pas deze eeuw op me genomen. Maar de winters willen niet erg meewerken. Vuelta wie weet: tot over een paar jaar. De Spaanse temperaturen hadden we vandaag al wel.

Belgische dubbelslag in Riga

Over naar de wedstrijden, die vandaag wel doorgingen. De Baltische kampioenschappen in de hoofdstad van Letland, Riga bijvoorbeeld. Voor verschillende triathlon gold de ETU Cup race als de generale repetitie voor het EK in Tartu. Dat vervalt, maar vanwege de quarantaineregels waren de Belgische toppers Claie Michel en Valérie Barthéelemy al vroegtijdig naar de Baltische Staten afgereisd. Zonder Tartu, maar wel Riga dus voor een 1/16e triathlon (375 meter zwemmen, 13 kilometer fietsen en 3,5 km. lopen). Het werd een fraaie Belgische dubbelslag.

Het vrouwenveld bestond uit twaalf atletes. Valérie was het snelst uit het water, maar wachtte bij het fietsen op Claire. Samen bereikten ze met voldoende voorsprong de tweede wissel, waarop het Zuiderbuurtjes het onderling uit mochten maken. Dit keer was het Valérie die net even rapper was met de benenwagen dan Claire. Brons ging naar Yulia Yelistratova, die zoals vaker te veel tijd in het water verspeelde. De Duitser Henry Graf won de de ETU Junior Cup. Nederlandse deelnemers waren er niet.

Moleman als alternatief voor Embrunman

Was Diego van Looy gefocust op de Embrunman en deed hij daarom zaterdag maar een marathon, Peter-Jan Mol maakte er zijn eigen MoleMan van. Voor de triatleet uit Molenhoek ging na de AlpsMan ook de EmbrunMan niet door. Logisch dat hij zijn energie ergens kwijt wilde. Daagse na het volbrengen van zijn hele doet Peter-Jan bij ons zijn verslag. Met uitgebreide dank aan Sonja Jaarsveld, die de foto’s maakte.

Na het annuleren van mijn hoofddoel dit jaar AlpsMan en vervolgens het nieuwe hoofdoel EmbrunMan heb ik de knop snel omgezet en besloten een eigen hele triathlon op te zetten. Wat op de tamtam geslagen om medestanders te krijgen en zo stonden er zaterdag 16 atleten aan de start, vooral van mijn vereniging Cerberus.

foto’s Sonja Jaarsveld

 

Ieder met een eigen plan. Ik had 4 zwemronden (met landgang), 4 fietsrondes en 4 looprondes uitgezet, zodat iedereen zelf kon kiezen welke afstand hij wilde doen. Naast mij was er één atleet (Jörg Sauer) die de hele wilde doen, maar na een schuifpartij in de eerste fietsronde moest hij zijn strijd helaas staken. Dave Rost zwom en fietste de hele afstand, maar kon door zijn achillespeesblessure maar één ronde lopen. Arthur vd Aarssen zwom, fietste en liep 3 rondes. Jochem Tolsma volbracht de halve triathlon in 5.11 uur.

Verschillende anderen beperkten zicht tot 2 of 1 onderdeel. Zo volbrachten Wouter Lambermont en Wout Hendriks de 3.8 zwemmen en 180 fietsen in voorbereiding op de Ironlakes triathlon op 19 sept in België, mocht die onverhoopt plaats kunnen vinden… Jurgen Claassen en Stefan Janssen zwommen en fietsten de halve afstand, waarna ze als vrijwilliger bij het loopparcours nog uren actief waren. Hetzelfde gold voor o.a. Rob Woestenenk die meezwom, anderhalve ronde meeliep en de rest vd dag hielp. Ook Bas Bluijssen, Alexander Vandevelde en John van Alphen waren actief. En wat te denken van Jasper Wattjes die zijn eigen multisportactiviteit rondom dit geheel hield met maar liefst 7 onderdelen, waarmee hij rond de 10 uur actief was.

Zelf heb ik de hele triathlon volbracht in 11.41 uur. Daarbij aangetekend dat ik niet voor een eenvoudig parcours had gekozen :). In het fietsparcours zaten ruim 1500 hoogtemeters en doordat het natuurlijk niet verkeersvrij was, moest er soms even gewacht of vertraagd worden bij een oversteek. Het loopparcours, door het prachtige natuurgebied Mookerhei, was vrijwel volledig offroad en kende in totaal zo’n 700 hoogtemeters. Het warme weer deed ook zijn werk. Des te fijner dat er bij het lopen verschillende mensen waren die één of meer rondes mee liepen en extra drank meedroegen.

Bij iedere doorkomst door de finishstraat in het meest noordelijk gelegen dorpje van Limburg, Molenhoek, werd het drukker en drukker met atleten, buurtgenoten, familie en vrienden, wat een geweldige sfeer bracht. Kortom, het was een ontzettend mooie dag die bij iedereen een brede glimlach op de gezichten toverde! Voor mezelf was het een onvergetelijke dag. Bij het lopen enorm afgezien, maar hoe vaak maak je het mee dat je iedere keer weer doorkomt in je eigen straat, de wisselzone in je tuin hebt, je eigen vrouw 10 km met je meeloopt en aan de finish tientallen juichende vrienden, familie en buurtgenoten aantreft?

Overal in het land solo-heles?

Mooie promotie Peter-Jan, wij vermoeden dat steeds meer triatleten trek krijgen om op eigen houtje een hele te volbrengen, zolang het niet in groepsverband in echte wedstrijden kan. Dus zie je binnenkort een fiets- en loopschoenen in een tuin ziet staan met zwemwater in de nabijheid, dan kun je er donder op zeggen dat er iemand aan een hele bezig is. Hadden we tot dit jaar Almere, Maastricht, Grunnman, Frysman, Gelreman en de Holland Extreme Triathlon. Vanaf dit jaar zijn er heles bij gekomen in menig woonplaats van triatleten, die toch al van plan waren een volledige te doen. Want behalve bij Peter-Jan, ging het ook zo aan toe bij de Maarsseveense Plassen waar Arche-to-Arc-recordhouder Jacomina Eijkelboom een hele en halve deed, waarvoor vrienden en kennissen waren uitgenodigd. Winnaars daar: Joyce Mulder 12.55 en op de halve Mark Wesdijk en Danielle Vermeulen.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.