Duitse triatlete Nina Kraft (51) overleden – WTJ 1591

WOENSDAG – Goed nieuws en triest nieuws uit Duitsland. Hamburg krijgt de ruimte om zonder publiek een WTS en de WK Mixed Relay te organieren. 5 en 6 september met het vaste Nederlandse reay-team (Maya Kinga, Marco van der Stel, Rachel Klamer en Jorik van Egdom) aan de start. Het nieuws wordt toch enigszins overschaduwd door de dood van een bekende Duitse triatlete.

Voormalig Hawaii-winnares Nina Kraft is overleden. Ze was slechts 51 jaar oud. Het hoogtepunt in haar carrière – het winnen van het WK in Kona 2004 – was twee dagen later ook het dieptepunt. Kraft werd op EPO betrapt en gediskwalificeerd. Ze legde meteen volledige bekentenis af, waarin ze uitlegde hoezeer ze na een tweede en derde plaats geobsedeerd was om Hawaii te winnen.

 

 

 

 

Schorsing

Nina Kraft liep een schorsing van twee jaar op. De DTU bracht dat terug tot één jaar vanwege vormfouten. Negen Ironmans wist Nina Kraft te winnen. Zuid-Afrika was in 2001 de eerste, datzelfde jaar volgde nog Roth en haalde ze brons op Hawaii. In de jaren daarna kwam ze dus steeds een treetje hoger.

Aanvankelijk was Nina ontwerpster. In 1996 werd ze professioneel triatlete met wedstrijdzwemmen als basis uit haar jeugd. In Nederland deed ze onopvallend slechts één wedstrijd: de triathlon van Zundert in 1997. Ze debuteerde op de lange afstand in Ironman Roth 1998 met een zesde plaats. Daarmee mocht ze voor het eerst naar Hawaii. Ze zei zwaar onder de indruk te zijn van die race, waar ze bij haar debuut als vijftigste finishte. Vastbesloten om dat beter te doen, keerde ze meermaals terug naar Big Island.

Na het dopingschandaal en de schorsing vierde Nina in 2006 Nina haar comeback met een overwinning op de XL Gerardmer. Er volgden nog overwinningen op de Ironman Brazilë en Florida, waar ze naar toe verhuisd was. De Ironman Louisville won ze zelfs driemaal. Het was duidelijk dat haar carrière na het dopingschandaal niet af was. Toch werd de Duitse maar moeizaam terug opgenomen in de triathlonwereld. Ze was er toch eentje met een smet en dat blijft – veel meer dan in de wielrennerij – lang hangen.

Oudste Ironman-winnares ooit

In 2014 zette ze met een laatste zege in Louisville (ze was toen 45!) een punt achter haar profcarrière. Nina Kraft leefde de laatste jaren teruggetrokken in haar huis in Clermont, Florida. Volgens mensen uit haar omgeving leed ze aan depressies.

Toch verliest de sport een groot atlete, die het m.i. ook zonder ‘die verleidingen’ ver heeft gebracht. Negen Ironman-zeges, ontelbare andere grote overwinningen en na haar actieve periode nog coach van diverse triatleten in Amerika. Hopelijk heeft ze haar rust nu gevonden. RIP Nina.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.