Droevige week: in memoriam Rene Lammers en Ties Steehouwer – WTJ 1593

DONDERDAG – Een droevige week, in meerdere opzichten. Het begon maandag al met de tragische dood van Nina Kraft. Zo triest haar dood was, zo mismoedig maken de discussies over haar leven en sportprestaties me. Ik sluit het af en constateer slechts dat we hoe dan ook uit ieders leven veel goede punten opdiepen, maar dat ook de mindere zaken lang blijven hangen. Wellicht ben ik nog te veel van de stempel: over de doden niets dan goeds….

De dag erna. Een berichtje uit de regio. Weekblad-correspondent Ties Steehouwer is overleden, kwam hem vaak tegen in het Westbrabantse. Beetje eigenwijs, maar als oud-docent middelbare school mag dat. Kan me voorstellen dat zijn naam weinig weerklank oproept, maar de man uit Klundert had best een groot sportverleden. Eerst als hardloper met vele marathons. Daarna triatleet. Veelal in deze contreien, maar drie keer als master 50 ook het bekende uitstapje naar Almere.

De Holland Triathlons van 1990, 1991 en 1992 bracht Ties Steehouwer tot een goed einde. Met veel gevoel voor regelmaat trouwens, want zijn eindtijden schommelden tussen de 13.30 en 13.39 uur. Hij behoorde in die jaren tot de masters 50 en klasseerde zich in de nationale top 20 daarmee. Ties Steehouwer, doordouwer uit Klundert is 81 jaar geworden. Zijn dood kwam voor velen (ook voor mij) onverwachts. Tot de laatste dag maakte hij verhaaltjes voor De Bode. Sterkte aan zijn familie.

Zeker zo zeer geschrokken waren we van de dood van René Lammers, voormalig directeur van de Nederlandse Triathlon Bond. Boomlange vent, die in 1998 bij de NTB werd aangesteld als opvolger van Robert Maasdijk. Tussen 1998 en 2002 gaf hij leiding aan het bondsbureau en aan de sport. Een belangrijke periode, want precies toen raakte de sport in de ban de Olympische Spelen met Sydney als onbetwiste hoogtepunt (volgens velen nog steeds de mooiste Olympische triathlon, maar dat komt wellicht omdat Ruud en ik er als commentatoren bovenop zaten).

René gaf sturing aan het kwalificatietraject richting Sydney. Na de Spelen ebde de belangstelling toch enigszins weg. Hij vertrok in 2002 richting NOC*NSF, waar hij onder meer directiesecretaris werd. Tien jaar geleden werd bij René kanker geconstateerd.  Het moet rond die tijd geweest zijn dat we elkaar spraken op de reünie van 25 jaar NTB aan de vooravond van het EK Holten. Veel verhalen en anekdotes opgehaald, maar over zijn ziekte toen geen woord. Van mensen uit zijn omgeving hebben we begrepen dat René er altijd op een nuchtere, relativerende wijze over sprak. Zo herinneren we hem ook als bondsdirecteur. Ondanks zijn 2 meter lengte was hij nooit opvallend aanwezig, zich vooral wegcijferend ten behoeve van de sport.

Als geboren Fries was SC Heerenveen zijn grote jeugdliefde. Over de club van Foppe de Haan kon hij gepassioneerd vertellen en naar verluid was hij begin dit jaar nog wel bij machte om het jubileumboek 100 jaar SC Heerenveen in ontvangst te nemen. Zelf was hij een gerespecteerd scheidsrechter in het amateurvoetbal en docent scheidsrechterscursus van de KNVB. Woonachtig in Hooglanderveen (bij Amersfoort) raakte hij ook bij de plaatselijke voetbalclub betrokken waar zoon Lars ging voetballen. Afgelopen woensdag is in kleine kring afscheid genomen van René Lammers. De club  VV Hooglanderveen, waarvan hij voorzitter van de wedstrijdcommissie was, herdenkt hem op 29 augustus, de eerste speeldag van het voetbalseizoen. De NTB en de triathlonsport zijn René veel dank verschuldigd. René overleed zaterdag 15 augustus j.l. op slechts 48-jarige leeftijd.

Wij wensen zijn vrouw Juanne en zoon Lars alle sterkte toe om dit zware verlies te dragen.

Zelf hebben we op de redactie ook een pittige week achter de rug, maar dat alles valt in het niet bij bovenstaande gebeurtenissen. Morgen proberen we de knop weer om te zetten en blikken we vooruit op de Arena Games van de Super League Triathlon. Hopelijk brengt dat eens wat lichtpuntjes in dit toch wel donkere jaar 2020.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

2 thoughts on “Droevige week: in memoriam Rene Lammers en Ties Steehouwer – WTJ 1593

 • 21/08/2020 om 12:16
  Permalink

  Heel triest. René Lammers was de beste bondsdirecteur die we ooit gehad hebben. Hij was de enige die echte eenheid kon brengen dankzij zijn nuchtere kijk en inlevingsvermogen. Helaas toen ook te kort. We misten hem al direct na zijn afscheid en nu alleen nog maar meer.

  Beantwoorden
  • 24/08/2020 om 13:56
   Permalink

   Dank voor je reactie Rob. Ook ik heb het contact met Rene altijd als bijzonder prettig ervaren. Ik schrok enorm van het bericht van zijn veel te vroege overlijden.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.