Met Maya Kingma en Donald Hillebregt kijken we vooruit naar Super League Rotterdam

We kijken vooruit met Maya Kingma naar zondag, de Super League Serie in Rotterdam. Maya op hoogtestage in de Pyreneeën , net klaar met eten, pakt de telefoon op. We babbelen er op los en tal van onderwerpen komen aan de orde.

“Het is een raar jaar” is een van mijn eerste opmerkingen. Maya antwoord daarop bevestigend;
“Iedereen mist de races, maar wat er in de wereld gebeurt is natuurlijk veel erger. Net als al mijn collega’s wil ik natuurlijk graag racen, het is immers het liefste wat ik doe en daarnaast ook mijn beroep. Het is natuurlijk geweldig dat deze Super League Race in Rotterdam georganiseerd wordt en ik heb er dan ook heel veel zin in. Mijn zwemmen is op niveau, ik kom tenslotte uit de zwemsport, maar in het fietsen en lopen heb ik behoorlijke stappen kunnen maken in de afgelopen periode. Mijn p.r. op de 5 kilometer staat nu op 16:40. Natuurlijk is het balen een non-race periode door deze omstandigheden, maar wellicht is het voor mij allemaal niet zo heel slecht, ik denk dat ik dichterbij bij de wereldtop ben gekomen “.

Ik ga toch nog even door op  het beroepsmatige.
“Ik ben beroepsatlete en verlies natuurlijk door de Corona-omstandigheden in de wereld een behoorlijk deel van mijn inkomen. Met mijn start- en prijzengeld  had ik mijn nieuwe fiets normaal gesproken kunnen betalen, nu is dat allemaal anders”.

Dan kijken we vooruit naar a.s. zondag. Zenuwachtig is ze nu nog niet, maar de gezonde spanning zal zondagmorgen wel aanwezig zijn.
Het is een aparte race in een beetje vreemde omgeving, allemaal indoor. Ik verwacht dat ik er bij het zwemmen wel bij zit, bij het fietsen zal de slag geslagen worden. Maar via de eerdere Virtual Races heb ik toch wel laten zien , dat ik in de top mee doe. Er staat een enorm sterk veld aan de start over vreemde afstanden, maar het is een super leuk format en natuurlijk in eigen land, dus ik kijk uit naar de race”.

Dat Hamburg nog steeds groen licht heeft en zowel er voor Maya individueel als ook in het WK Relay een startmogelijkheid geeft, omschrijft ze als volgt:

“Rondom kwalificatie voor de OS is het nog niet echt duidelijk. Ik zit zelf in de atletencommissie en bij het laatste overleg was het standpunt van het NOC nog steeds dat dezelfde kwalificatie eisen gelden, zij weten het ook niet. Wat betreft de rest van het seizoen verwacht ik niets eigenlijk. We moeten ook maar zien of wedstrijden als Abu Dhabi en zo door zullen gaan. Dit jaar zijn er geen punten meer te verdienen voor de rankings en kun je je ook niet meer kwalificeren voor de Spelen. Mijn inziens is dit helemaal terecht, want er is geen enkele wedstrijd eerlijk op dit moment.  Van Hamburg hangt dus eigenlijk niets af. Voor mij wederom leuk om nog eens te kunnen racen en wellicht wel in een sterk veld”.

 

Donald Hillebregt is ook een van de 5 Nederlanders die a.s. zondag van start zal gaan tijdens de eliteserie Super League in Rotterdam. Wellicht een verassende keuze, aangezien Donald niet behoord tot het vaste team van Nederlanders, die de hele grote internationale triathlonraces afgaan. Donald gaat over het algemeen zijn eigen weg om kwalificatiepunten all over the world te scoren. We spreken Donald, eerst append op de fiets en vervolgens, na de training,  per telefoon.

“Ik ben heel blij dat ik mee mag doen met de Super League in Rotterdam. Stap voor stap kom ik dichter bij de wereldtop en dan nu de kans om deze hele bijzondere race in Nederland te mogen doen. Het is een enorm sterk veld en ik ben blij als ik in de buurt kan blijven, immers nog nooit ben ik in zo’n veld van start gegaan. Mijn doel is in ieder geval van elk moment te genieten! Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn voor deze specifieke race heb ik mijn training hierop aangepast. Zo heb ik vanochtend nog eens keerpunten geoefend en vanmiddag voor het eerst op een curved treadmill gelopen”.

“De samenwerking met de NTB stokte in 2016, maar langzamerhand groeien we weer naar elkaar toe. Toen ik het bericht kreeg dat ik mee mocht doen, was er eerst de glimlach en later toch ook wel emotie. Eindelijk de kans te laten zien wat ik kan, in een super sterk veld. Niemand weet waar hij staat na de lockdown, dus het wordt een aparte beleving, sowieso een indoorrace over hele korte afstanden. Mijn trainingen gaan super goed, ik heb onlangs nog 2 weken in Frankrijk getraind. Ik heb persoonlijk en in samenwerking met mijn ouders en sponsoren de laatste jaren behoorlijke investeringen gedaan en ik hoop dat door deze kans ik mezelf kan bewijzen”.

“Natuurlijk is er gezonde spanning, maar ik vind het vooral heerlijk weer te mogen racen. Eindelijk, ik mag weer. Wellicht de mogelijkheid om weer een stapje te maken richting mijn doelen!

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.