Geen publiek bij Ironman Multisport Festival Maastricht, race gaat gelukkig wel door – WTJ 1597

Het moet ook Ironman wereldwijd als muziek in de oren klinken: het Ironman Multisport Festival gaat wel door. In een periode waarin Ironman vooral uitgestelde wedstrijden alsnog moet afblazen (zoals Emilia-Romagna maandag nog), is dat een lichtpuntje. Het evenement van Extra Leisure gaat wel behoorlijk op de schop. Geen publiek, geen centrumparcoursen. Alles om een veilige wedstrijd voor de deelnemers in te kunnen richten. Want om hen eindelijk een wedstrijd aan te kunnen bieden, is het de Limburgse organisatie uiteindelijk allemaal om te doen.

Hieronder het persbericht van Extra Leisure:

 

 

Het IRONMAN Multisport Festival in het laatste weekend van september in Maastricht, normaal gesproken met start en finish in de binnenstad, wordt volledig verplaatst naar een terrein buiten het centrum en vindt plaats zonder publiek. Ook het loopparcours is volledig gewijzigd en voert de deelnemers dit jaar niet langs de bekende pleinen en winkelstraten van de Limburgse hoofdstad. Extra Leisure, organisator van IRONMAN races in Nederland, maakt daarmee iets mogelijk wat eigenlijk onmogelijk leek. Een veilige race organiseren.

 

De zwemstart, de finish én de huldigingen vinden allemaal plaats op een grasweide gelegen aan de Oosterweg op de grens van de gemeenten Maastricht en Eijsden-Margraten. Ook de wisselzone, het overgangsgebied waar de transitie tussen de sporten zwemmen, fietsen en hardlopen plaatsvindt, is gelegen op het evenemententerrein. Gezwommen wordt in het Grindgat Oost-Maarland. Het fietsparcours blijft nagenoeg hetzelfde en voert de deelnemers door Maastricht en de heuvels van Eijsden-Margraten. Het loopparcours is volledig aangepast en gaat via Oost-Maarland naar de noordrand van Eijsden en weer terug.

“Triatleten snakken naar een race en hun geduld is flink op de proef gesteld. In deze bijzondere, maar vooral voor iedereen zware tijd, bevinden wij ons in de uitzonderlijke positie dat we tegen alle verwachtingen in tóch de mogelijkheid krijgen om een sportevenement te organiseren. Uiteraard met alle aanpassingen en maatregelen die nodig zijn om de gezondheid en veiligheid van deelnemers, inwoners, vrijwilligers en ons personeel te waarborgen.”, zegt Vincent van der Stouwe, organisator van IRONMAN-wedstrijden in Nederland.

Wel wordt gevraagd familie en vrienden thuis te laten. Het evenemententerrein wordt namelijk hermetisch afgesloten voor publiek.

Wedstrijddirecteur Rob Frambach: “Vooral bij de profs merken we een hunkering naar wedstrijden. Er hebben zich meer profs aangemeld dan anders. We zijn intens blij, opgelucht en trots dat we dit samen met de overheden en veiligheidsinstanties mogelijk kunnen maken voor onze atleten.”

De verplaatsing van het evenement gaat echter niet zonder enige consequenties. Zo kunnen de Maastricht Sport IRONKIDS en de Maastricht Sport NightRun vanwege de verplaatsing geen doorgang meer vinden in het laatste weekend van september. Daarnaast worden de wedstrijden op zaterdag en zondag vervroegd naar 10.00 uur.

Op het programma staan twee wedstrijden. Op zaterdag is het de beurt aan de IRONMAN 4:18:4, een sprintwedstrijd (400 meter zwemmen, 18 kilometer fietsen en vier kilometer hardlopen) en op zondagochtend is het de beurt aan de zogeheten IRONMAN 5150, een olympische afstand met 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen.

Deelnemers hebben inmiddels een mail met alle wijzigingen ontvangen. Inschrijven voor de wedstrijden is nog mogelijk. De startplekken zijn beperkt tot 400 deelnemers voor de IRONMAN 4:18:4 op zaterdag en maximaal 1.250 atleten voor de IRONMAN 5150 op zondag.

De inschrijvingen, parcourskaarten en kaarten van het evenemententerrein zijn te vinden op de website: www.ironman.nl.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.