Ironman mag blij zijn met Maastricht; Grillig Hamburg; Sterkte Frodo – WTJ 1598

DINSDAG – De Ironman Group was twee jaar terug niet bepaald vriendelijk naar de loyale Limburgse organisatie van het evenement in Maastricht. Het aantal deelnemers aan de vierde Ironman The Netherlands was te mager om de dollartekens in de ogen van de Amerikanen te doen oplichten.

Dag Ironman. Als troost mocht wel een 5150 Multisports Festival worden gehouden. Niet alleen in Maastricht overigens, Extra Leisure kreeg er ook de licentie voor West-Friesland bij. Prachtige evenementen hoor, daar niet van. Maar we misten toch wel een beetje het Ironman-gevoel van de jaren 2015 tot en met 2018. Nu, in het coronajaar 2020, mag Ironman de Nederlandse organisatoren wel dankbaar zijn. In de enorme rij afgelastingen, uitgestelde en alsnog afgelaste wedstrijden lijkt de Nederlandse crew zich dapper staande te houden.

De wedstrijden eind september in Maastricht gaan – met in inachtneming van strikte naleving van de RIVM-regels – door. Er moet veel gebeuren om een groot evenement als in de Limburgse hoofdstad coronaproof te maken. Het immer enthousiaste publiek in de oudste stad van Nederland maakte de Ironman groots, maar helaas moeten de toeschouwers bij deze editie worden geweigerd. Geen Nightrun, vroeg beginnen, een loopparcours geheel buiten de stad en een hermetisch afgesloten finishterrein. Het wordt een wedstrijd puur voor de atleten. De sfeer halen we volgend jaar wel weer terug, zullen we maar denken. Hulde aan Vincent van der Stouwe, Rob Frambach en hun mensen: moedig om alle concessies te doen teneinde toch startgelegenheid te bieden!

Dat lukte de Italiaanse collega’s in Emilia-Romagna uiteindelijk niet. Deze Ironman kan nu waarschijnlijk op weinig krediet rekenen. Eerst kreeg het evenement een duwtje van een week, want de gemeenteraadsverkiezingen waren op dezelfde datum. Terwijl triatleten hun reis en hotels omboekten naar 27 september (met bijkomende kosten van dien) werd maandag bekend dat het hele feest niet door gaat: een te sterke nieuwe stijging van de coronabesmetting in Italië is er debet aan. ,,Hier is alleen maar valse hoop gekweekt’’, was een reactie op social media. Het leek ons ook wijzer dat Ironman Italia meteen de boel had afgeblazen. Nieuwe datum: 18 september 2021. Dat klinkt realistischer.

Ironman handhaaft voor wat betreft de volledige afstand op het oudste continent alleen Tallinn op 5 september aanstaande en Cascais op 7 november. Dat de Ironman Estonia doorgaat is opmerkelijk. Het EK in Tartu in hetzelfde land en met minder deelnemers ging immers niet door. Valerie Barthelemy is na haar derde plaats in Rotterdam trouwens weer terug gereisd naar Estland waar ze samen met Claire Michel al vertoefde in de aanloop naar Riga en – toen nog – Tartu. De twee Belgian Hammers hebben besloten vanuit Estland te kijken waar ze aan wedstrijden mee kunnen doen. Claire is nog wat voorzichtig na haar langdurige blessure, Valerie werd dus even ingevlogen door Super League Triathlon. En nu richten ze zich allebei op Hamburg.

Tja, Hamburg. Dat is toch ook wel een grillig verloop daar. Eerst stonden ze natuurlijk los van elkaar de WTS/WK Mixed Relay en een paar weken later de Ironman Hamburg. Toen dat allemaal te kort dag bleek, vonden de organisaties elkaar en werd het eerste weekend van september opgezocht. Vervolgens wierp Ironman de handdoek in de ring, terwijl de ITU nog wel mogelijkheden zag om tenminste de Mixed Relay te houden. Later kwam de WTS individueel ook weer terug en deze week maakte de wereldtriathlonbond prompt bekend dat het WK oftewel de Grand Final voor de elites in de Duitse stad wordt gehouden. Het wordt een WK zonder publiek, maar daar lag niet het belangrijkste punt van kritiek. Wel op het feit dat triatleten van Down Under, Azië, Zuidk-Afrika en Noord- en Zuid-Amerika met geen mogelijkheid naar Hamburg weten te komen. De reisbeperkingen leggen daarmee een bom onder dit WK, waardoor het al te zeer een Europese aangelegenheid dreigt te worden. Dat gold al voor de WK Mixed Relay waar van buiten Europa alleen de Amerikanen, Brazilianen en Japanners aan mee willen doen. Andere WTS wedstrijden zoals Bermuda en Montreal zijn wel definitief afgeblazen in dit bizarre seizoen.

Foto: ITU

Tot slot: we hebben het al via een persoonlijk berichtje gedaan, maar we doen het hier ook nog even: Jan Frodeno heel veel sterkte met herstel na je val in Gerona. Het gebeurde ietwat ongelukkig en trainingsmaatje Nick Kastelein viel mee. De Australiër is er net even slechter aan toe, maar beide triatleten bevestigen dat het in dit coronajaar niet zo gek veel uitmaakt. Eerder sprak Sebastian Kienle in gelijke bewoordingen over zijn crash en daarbij opgelopen sleutelbeenbreuk. Alledrie: sterkte mannen!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.