UT-triathlon nog lang niet vol; Duin-tri zondag; Vragen over WK Hamburg – WTJ 1600

 

VRIJDAG – Soms lees je berichten, die elke logica te boven gaan. Neem de oproep, ja zeg maar gerust noodkreet van de UT Triathlon Enschede. De wedstrijd stond stevig op 27 september nadat eind mei geen optie bleek. Gegeven het feit dat we nog weinig wedstrijden hebben kunnen, zou je verwachten dat het storm loopt op die paar triathlons die nog over blijven.

Enschede smeekt om deelnemers

De organisatoren van de studententriathlon waren er van overtuigd dat ze op de Campus van de Universiteit Twente een leuke en veilige UT-triathlon konden houden. Maar vandaag komt de onverwachtse aanvulling: ‘daarvoor hebben we echter nog wel iets nodig: deelnemers! Hoewel wij erg graag een triathlon organiseren is het met de huidige hoeveelheid deelnemers helaas financieel niet haalbaar. Wij gaan hard ons best doen de wedstrijd zo te structuren dat we met een kleine groep toch een mooiee dag kunnen maken, maar daar hebben we echt meer inschrijvingen voor nodig.

Zo’n bericht komt ook voor ons onverwachts. Zou het dan toch zo zijn dat triatleten voorzichtiger geworden zijn en liever dit jaar overslaan om volgend seizoen gezond en wel weer aan de start te verschijnen. Zou er angst leven onder atleten? Ik ken wel enkele sporters in mijn omgeving, die inderdaad wel lekker doortrainen maar aan wedstrijden nog niet toe zijn. Het hoort allemaal bij een jaar waarin niks meer normaal is.

Duin Triathlon preview

In Enschede moeten ze er dus nog hard aan trekken, andere wedstrijden lopen wel vlotjes vol. Na de bliksemstart vorige week met de Super League Triathlon Arena Games Rotterdam gaan we dit weekend ook echt naar buiten. Zondag is dat de Duin Triathlon uit de koker van de ervaren organisatoren van Start2Finish. Vanaf 9.30 uur gaat het los in de Flevopolder. Vijf waves in de sprint afstand, en tot slot een mini afstand voor de jeugd om 16.15 uur. Milan Brons, Wouter Dijkshoorn, Ian Pennekamp en Tjardo Visser zijn zo maar enkele namen van favorieten, die ook meteen in de eerste wave te water gaan. Deborah Wissink, Joyce Caro en Dieuwertje Bax zijn bij de vrouwen de te kloppen triatletes. De Duin Triathlon speelt zich af op en rond de Muiderzandplaats in – gemakshalve – het meest zuidwestelijke puntje van Flevoland. Iedereen heel veel plezier daar.

Veel kritiek op ITU en de keuze voor Hamburg als WK

Een ander bericht wat mijn logica te boven gaat, is het ITU besluit om in Hamburg feitelijk maar ‘het hele seizoen’ onder te brengen. WK Mixed Relay, WTS Grand Final. Het speelt zich allemaal af in de verder lege straten van de Duitse stad. Geen publiek, wel topsport. Echter het wordt een ‘gemankeerd WK’, omdat niet iedereen erbij kan zijn. Kritiek had Maya Kingma er vorige week al op en in een video wordt dat nog eens versterkt door Sarah True. Ze somt zeven punten op waarom de ITU een verkeerd besluit heeft genomen.

1.Fout is het om de afstand terug te brengen tot een sprint triathlon, terwijl triatleten focussen op de Olypische aftand;
2.De aankondiging komt slechts twee weken voor het evenement, geen mogelijkheid tot specifieke training op korte termijn;
3.Reisberperkingen overal ter wereld, waardoor veel atleten niet kunnen komen en dus is het een EK in plaats van een WK;
4.Niet overal ter wereld kunnen mensen zich op korte termijn laten testen. Vooraf erg lastig, nadien ook weer;
5.Onethisch om atleten uit te nodigen de wereld over te reizen terwijl er een pandemie is;
6.De invloed van de komende Olympische Spelen en selectie-eisen, waardoor atleten zich verplicht voelen risico’s te nemen;
7.In de wereld zijn verschillende maatregelen per land, dus de trainingsmogelijkheden zijn niet gelijkwaardig.

Dat laatst kan ook wel eens het geval zijn als we geen pandemie hebben overigens. Het ene land heeft nu eenmaal meer geld/faciliteiten dan het andere. Maar goed, Sarah heeft in hoge mate gelijk. Het WK Relay vinden wij ook nog wel billijk, maar de individuele wereldtitels zou je eigenlijk niet moeten willen betwisten dit seizoen.

Maar ja, de Tour begint zaterdag ook. En ook dat evenement wacht op…? Juist op niemand.

Duin Triathlon dus in eigen land. Challenge Davos in Zwitserland. Een topveld bijeen onder aanvoering van titelverdediger Pieter Heemeryck. Hij heeft alvast één concurrent minder: de Noor Kristian Blummenfelt gaat niet van start.

O ja, dit was de 1600e. Normaal bij elke honderd bouwen we wel een feestje, maar in coronatijd is dat niet zo gepast. Dus op naar de 1700, hopelijk dan al onder beter gesternte.

Ruud de Haan

Ruud de Haan

De andere helft van het bekendste speakerduo van Nederland, zoekt elke maandag zijn stem terug, beweert zelf ooit aan triatlon gedaan te hebben, hoopt dat er geen beeldmateriaal bovenkomt van die Speedo-periode... ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.