Challenge Davos, reacties Anne, Ilona, Tristan en Jort; Run-bike Ourthe – WTJ 1602

foto 3athlon.nl

ZATERDAG – Heroïsche beelden uit Davos. Natuurlijk kan het weer in bergachtig gebied vaak grillig zijn, maar met donder en bliksem ben je met een zwemonderdeel natuurlijk gezien. Slechts een paar mannen zaten op de fiets, de meeste pro’s (mannen en vrouwen) en agegroup vrouwen lagen nog in het water. Zo’n 150 triatleten waren aan de halve triathlon begonnen. De bijna 300 agegroup-mannen, waaronder twaalf Nederlanders waren nog niet eens begonnen aan het zwemonderdeel toen de eerste klap klonk.

Tristan Olij en Ilona Eversdijk wel dus. Zij kwamen in het pro veld uit. Tristan was twee kilometer aan het klimmen bij het fietsen toen de wedstrijdleiding er een eind aan maakte. ,,Mega balen natuurlijk.’’

Ilona al weer huiswaarts voor Duin

Ilona lag in de tweede zwemronde toen het signaal werd afgegeven dat het zo niet verder kon. Ilona wist wel dat het twijfelachtig ging worden. ,,We wisten dat er een kans was, want er werd heel slecht weer verwacht en je weet het nooit op zo’n bergpas. Zwemmen mocht nog, maar moesten toch stoppen omdat het te slecht was met onweer.’’ Ze zwom achter de (mixed) kopgroep, waarin wel een concurrente zwom. ,,Maar hoe ik precies lag is moeilijk te zeggen, want het was daarna erg rommelig. Wat logisch is natuurlijk. Iedereen moest zo snel mogelijk aan de kant zien te geraken.’’

In allerijl is de organisatie begonnen met alles op te ruimen. Ilona Eversdijk bleef daar niet meer op wachten. Kort na de middag stapte ze al in de auto terug naar Nederland. ,,Morgen nieuwe kansen, dan start in Duin Almere.’’ In haar thuiswedstrijd is ze meteen favoriet, temeer daar nu de halve afstand niet in de benen zit. Wel de lange terugreis natuurlijk. Succes in elk geval zondag.

Anne loopt nog even uit

Bijna negentig agegroup vrouwen waren al wel aan de 1,9 kilometer zwemmen begonnen. Onder hen drie Nederlanders: Vera Hoebers, Barbara Wagenaar en Anne Zijderveld. Anne stak na afloop de organisatie een hart onder de riem. ,,Het is ontzettend jammer dat dit heeft moeten gebeuren. Alles was goed geregeld voor de regen, briefings, neutralisatie in de afdaling. Het is niet anders. Wel een hele gave omgeving, ik kom volgend jaar zeker terug.’’

Later spraken we Anne nog wat uitgebreider. ,,Ik heb het hele parcours van het zwemmen afgerond. Ik hoorde dat er in de tweede ronde donder en bliksem was, heb er eerlijk gezegd in het water niets van mee gekregen. In de tweede ronde ging het kennelijk helemaal los. Pas bij het verlaten van het zwemparcours werd me verteld dat de wedstrijd werd afgelast. Ik zat in mijn hoofd al bij de wissel naar het fietsen en hoeveel lagen kleding ik zou aantrekken want koud was het zeker.’’

Het is heel zuur voor de organisatie, maar ik begrijp het besluit volkomen, voegt Anne eraan toe. ,,De chaos was groot bij het verlaten van het water. Maar van paniek was geen sprake, eerder gelatenheid. De mannen agegroup start was na de eerste donderklap al uitgesteld.’’ Het viel haar op dat de organisatie meteen aan het opruimen sloeg. Nog geen uur later was er al veel weg. Zelf ging Anne maar een stukje uitlopen. ,,Ik moet mijn energie toch kwijt en het is geen straf om hier aan de bosrand te lopen. De verwachting is dat het tussen twee en vier even droog is, maar in de bergen weet je het nooit.’’

Challenge CEO Jort Vlam onder de indruk

Voor Challenge was het natuurlijk zuur. 27 weken na Challenge Wanaka eindelijk een wedstrijd. CEO Jort Vlam was onder de indruk van de steunbetuigingen en het langdurig applaus wat de organisatie ten deel viel. ,,Dat betekent zo veel voor ons. En om eerlijk te zijn verdient Challenge Davos het ook. Zij hebben hun uiterste best gedaan een groot evenement neer te zetten en geweldig werk verricht. Het is mooi om te zien dat de atleten het ook zien en belonen met zo’n schitterend gebaar, ondanks de enorme teleurstelling ook voor hen. Helaas heeft niemand de weersomstandigheden in de hand en was het de enige juist beslissing, die men kon maken.’’

Berismel: Bram Smit sterk vijfde

Geen Davos, maar wel een bike-run in Berismenil in de Ardennen langs de Ourthe.  De race werd gewonnen door Tim van Hemel, die zijn landgenoten Antoine Didier en Eduard Verstraete klopte. Beste Nederlander was Bram Smit op een vijfde plaats. Ook Robert de Korte eindigde in de top tien (8e). Vincent Uytdewilligen was de verrassende nummer zestien en vervolgens kwamen ook Stef Overmars (20e) en Christiaan Solleveld (21e) nog met de beteren over de finishlijn.

Liesbeth Verbiest won de vrouwenrace, Claire Thomas werd tweede en het Belgische drieluik werd gecompleteerd door Astrid van Cauwelaert, maar wel uitkomend voor EDOSports. Evi van Ekris en Marijke Abma eindigden zevende en achtste.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.