Alles over DUIN-triathlon/RBR; Viersel BK en Chalenge de l’Ourthe – WTJ 1603

ZONDAG – Dat het weer opstarten van de wedstrijden nog enkele kinderziektes zou vertonen, hadden  we wel verwacht. We lagen er met z’n allen zo lang uit. Toptriatleten konden al wel wat doen, maar het gros stond dit weekend voor het eerste sinds bijna een jaar weer aan het vertrek van een triathlon. Dat is wennen.

Maar dat we/jullie behalve opstartproblemen zo gigantisch veel pech zouden ondervinden, nee dat gun je niemand. Het begon dus allemaal al in Davos, waar de Challenge alle ingrediënten in zich had om er een topevenement van te maken.  Mooie vooruitzichten dus, ook voor onze Nederlandse pro’s die met de besten mee gingen in het water. Tristan Olij vertoefde zelfs in de nabijheid van Sebastian Kienle toen een wedstrijdwagen op de beklimming van de Flüelapas de groep tegenhield. Hij heeft zich in alle rust in het Italiaanse Livigno (waar Hidde Bekhuis ooit de ICON-tri won) voorbereid op onder meer deze wedstrijd. Het mocht niet baten. Ilona Eversdijk zat er ook lekker bij in het water, haar komen we verderop in deze WTJ nog tegen.

Weergoden

Want mocht ze zaterdag alleen zwemmen om vervolgens halsoverkop naar huis te rijden voor de zondagwedstrijd in DUIN Almere. Bijtijds gearriveerd voor een latere serie bleek uiteindelijk dat juist het zwemonderdeel in haar thuisstad geschrapt moest worden. Daarmee zijn we gelijk bij de tweede pechvogel van het weekend: organisatie Start2Finish en met hen de deelnemers. Ook hier geen corona of last-minute annuleringen. Nee, overgeleverd aan de weergoden, die ons de hele coronazomer gunstig gezind waren. Uitgerekend deze zondag niet. Zware wind, soms regen. Helemaal geen lekker augustusweertje. Als buitensport zijn we het wel gewend, maar toch. Je hoopt op een vriendelijke zonnetje bij de terugkeer van jouw sport. De realiteit is helaas anders.

 

De eerste 90 deelnemers konden nog wel de sprint afleggen. Milan Brons was sneller dan Wouter Dijkshoorn en Nick van Ingen en Deborah Wissink zette bij de vrouwen de te kloppen tijd neer. Met in de tweede serie veel talentvolle jongeren en enkele sterke vrouwen was het klassement dus nog niet gemaakt.

Foto: Evert Woutersen

Broertjes Muller snel in het water

Die tweede heat ging inderdaad sneller. Vooral in het water. Dat had niet alleen met het hoge tempo van jonge toppers als de broertjes Ben en Max Muller en Ian Pennekamp te maken, maar ook met een afgeslagen boei, die door de hoge golfslag veel dichterbij het Muiderzandstrand was komen te liggen. Anderzijds werd de golfslag wel steeds feller. Hoe dan ook Ben Muller kwam al na 8.02 minuut uit het water, dat was toch ruim twee minuten sneller dan in de serie met Milan c.s.

De series met elkaar vergelijken had dus geen zin. Ian Pennekamp zette op de fiets de achtervolging in op de toch best verrassend sterke Muller-broertjes uit Nieuw-Lekkerland. Lopend maakte de juniorenlandskampioen (over drie weken verdedigt hij zijn titel in Roermond) het af, Ben Muller werd een minuut later tweede, Max Muller op bijna drie minuten derde. Daarna volgden ervaren boys als Finn Timmermans en Joost Friderichs. De tijden van Ian en Ben waren de snelste van de twee series, Milan zou er derde mee geworden zijn. Maar de organisatie besloot al snel om beide startgroepen een eigen uitslag te geven.

Foto: Christie Brouwer

Joyce Caro was inderdaad snelste vrouw in serie 2, twee minuten eerder klaar dan Deborah Wissink in de eerste startgroep. Sharon Zuijdervliet maakte achter Joyce het Almeerse succes compleet. Dieuwertje Bax liep verkeerd/te kort. Haar snelste tijd bleef gehandhaafd in de uitslag, maar op het podium hield de organisatie als volgorde Joyce – Dieuwertje – Sharon aan.

Het was dus nimmer saai daar in het zuidwestelijke puntje Flevoland, want gaandeweg de tweede serie wezen de begeleiders op het water al op de gevaarlijke golfslag. Doorgaan met triathlons was geen optie, snel werd overgeschakeld op een duathlon.

Run-bike-run strijd met Joost Somsen en Evert Scheltinga

Drie series met in totaal 238 duatleten konden vervolgens op land aan de bak over de run-bike-run. In de eerste serie was het de Duitser Tobias Bengfort, die Hidde Mollee en Izak Hanse te vlug af was. Jasper Schouten uit Harderwijk was veruit de beste in serie 4. Christiaan van den Berg en Huog Bosscher volgden op gepaste afstand. Het venijn zat hem echter in de staart. Serie 5 herbergde de nodige kwaliteit. Joost Somsen trok er snoeihard aan op de fiets om vervolgens in de slotrun nog eens uit te halen. Daar had zijn Team4Talent-teamgenoot Evert Scheltinga nu geen pasklaar antwoord op. Evert werd tweede. In de strijd om het brons liep Joep Staps weg van Cornelis Scheltinga. Jasper Schouten zou in de totaalstand de vijfde plaats innemen, de Duitser Bengfort zesde en Roel Kwaaitaal uit de slotserie zevende.

Marit bevestigt

Na haar sterke optreden in de Poolse ETU-Cup bevestigde Marit van den Berg vandaag haar goede vorm. De Hellas-atlete won de derde serie en naar later bleek ook de RBR. Ze klopte vandaag Fleur Kuijpers uit Nijmegen en….Ilona Eversdijk. De Almeerse maakte er wel een spannend avontuur van door vanuit Davos in één ruk door te rijden naar huis en de volgende dag – ‘liefst zo laat mogelijk’ in de vijfde serie van start te gaan. Daar kon ze alsnog fietsen en lopen en dus feitelijk over twee dagen toch een triathlon gedaan. Terwijl Eva Cornelisse met de snelste tijd in de vierde serie nog even hoopte op brons in de eindstand, ging Ilona de strijd met de klok aan. Ze ving onderweg wel op hoe hard ze moest gaan, maar dan moet je het nog wel kunnen. Exact zes tellen sneller dan Eva was het Ilona die dan toch nog de derde plaats inpikte. Na Eva waren het Silke de Wolde en Aniek Mars die de top zes compleet maakten.

Foto: Christie Brouwer

Mooi dat ook de jeugd nog een mini-RBR mocht doen. Daarin was Joran Stobbe absoluut de sterkste van de dag. De Almeerder versloeg zijn stadgenoten Mike Hobo en Patrick Kingori. Dat lukte bij de meisjes net niet Selina Franken en Iza de Waal scoorden wel goud en zilver, maar de Assense Britt van den Hoven stak een stokje voor een compleet Almeers podium. Was het eind goed, al goed? Wij denken van wel. Precies 473 atleten hebben heerlijk kunnen sporten. 202 van hen de triathlon, de rest op de run-bike-run. Het was even improviseren, maar Start2Finish heeft voldoende ervaring om onder alle weersomstandigheden iets moois neer te zetten. De kop is er af, beste tri-fans. Laten we er nog een mooi staartje aan geven.

Come-back Kirsten Nuyes op BK Viersel

Het bleef niet bij DUIN Almere dit weekend. De Belgen zitten er al nog meer in, als je zo naar het wedstrijdaanbod kijkt. Ook met meer publiek ook, maar wel overal mondkapjes. Ook de atleten, die pas op het laatste moment het lapje afdoen. De Belgische kampioenschappen sprint waren in Viersel. Christophe Dekeyser won met Dries Matthys op zilver en Jonathan Wayaffe (oud-winnaar Veenendaal) op brons. In het vrouwenklassement verraste Jolien Vermeylen enigszins door de stand-in Belgian Hammers Hanne de Vet en Laura Swannet te verslaan. De zevende plaats ging trouwens naar Kirsten Nuyes, die vooral op de fiets (tweede fietstijd) weer een sterke indruk maakte. Kirsten is dus ook weer terug in competitie. Gelukkig maar.

Foto: 3athlon.be

De dag erna in Viersel nog een 1/3e afstand. Tom Suetens was in deze race de sterkste. Hij klopte landgenoten Adam Lambrechts en Tom Mets. Jolien Vermeylen had nog wat energie over na haar Belgische sprinttitel. Op de adrenaline van dat kampioenschap won ze zondag ook de 1/3e afstand. Dit keer liet ze Liesbeth Leysen en Marie Luyckx achter zich. Stefan Picavet was op een 140e plaats beste Nederlander, ook Mark Gordijn deed mee: 270e en 32e master 50. Dat de Belgische wedstrijden op grote belangstelling mogen rekenen bleek uit Viersel: 345 atleten aan het vertrek.

Challenge de l’Ourthe winst voor Diede

In de Ardennen was het ook raak. Daar stond de Challenge Triathlon van de Ourthe op stapel. Een dubbelweekend met zowel een weg- als offroadtriathlon. Vanwege de lage waterstand (centimetertje of dertig) in de Ourthe moest het zwemonderdeel ook hier geannuleerd worden. Het werd een dubbelslag voor Tim van Hemel. Zoals zaterdag al gemeld was hij de snelste in de duathlon en vandaag dus ook in de wegtriathlon de l ‘Ourthe. Ditmaal was Tim veruit de beste (tuurlijk veel toppers waren in Viersel). Bijna zes minuten na zijn finish was het de beurt aan Jaryd de Mooij om tweede te worden. Ruim tien minuten duurde het vooraleer Troy Kiveryn het brons opeiste met kort daarna ouwe-rot-in-het-vak Paul Embrechts. Ook vandaag twee Nederlanders in de top tien. Colin Fleming en Jan van den Bossche deden het voortreffelijk met respectievelijk een zevende en negende plaats. Steff Overmars herpakte zich enigszins na zijn matig optreden zaterdag. Hij werd twaalfde, maar moest na afloop wel met de traumahelikopter worden afgevoerd. Morgen brengen we het verhaal van Steff uitgebreider.

Foto: Sportevents.be

Meteen na Stef kwam al Diede Diederiks over de meet. Zij fietste en liep naar de dertiende tijd overall, daarmee winnares. Emma Vanderstockt moest ruim een uur (!) toegeven op de Rotterdamse alleskunner maar was daarmee nog steeds tweede. Brons ging naar Marijke Abma, zodat toch twee Nederlandse vrouwen in de prijzen vielen.

Morgen nog veel meer wedstrijdjes, want het was meteen raak dit laatste augustusweekend! Zoals de Vercorsman met Diego van Looy en Timothy van Houtem.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.