Geen Helmond; Knappenmann met Ramon en Ingrid; Wespen; Hele Paul en co – WTJ 1604

MAANDAG – Hoe graag organisaties ook weer een herstart willen maken, ze zijn daarbij wel afhankelijk van de lokale overheden. Duin Almere kreeg het gelukkig voor elkaar en kreeg er de storm gratis en voor niks bij. Gelukkig zijn ze in de Flevopolder op het gebied van wind wel wat gewend. Maar een organisatie als de Brabant Triathlon in Helmond legt nu toch het loodje.

Helmond zegt sorry

Als deadline om groen licht te krijgen hadden de organisatoren duidelijk 31 augustus gesteld. Als dan de vergunningen niet binnen waren, kon het feest eind september toch niet doorgaan. De tweede editie stond gepland op zondag 27 september. Maar organisator Jos van Langh laat ons weten dat ondanks intensief overleg met de overheidsinstanties de deadline niet gehaald is, mede vanwege alle extra te nemen maatregelen. ,,We balen enorm. Sorry dat we niet aan de verwachtingen kunnen voldoen. We restitueren het volledige inschrijfbedrag aan onze inschrijvers.’’

Met dat laatste gebaar lijkt ons een ‘sorry’ overbodig, Jos. Jullie hebben het geprobeerd, het is helaas niet gelukt. Volgend jaar eind september mag de ambitieuze organisatie haar tweede editie neerzetten. Ook de 70.3 Ironman Lanzarote gaat uiteindelijk niet door. En in België moet Brugge toch een jaar overslaan. Niet vanwege corona overigens, maar de zwemwaterkwaliteit is onvoldoende.

Knappenmann is coronaproof

DUIN Triathlon was de opener van het Nederlandse seizoen, in andere Europese landen waren ook wedstrijden. De dubbels in Viersel en langs de Ourthe hadden we het hier zondag al over, maar er waren ook Nederlanders in de Duitse Knappenmann. Een wedstrijd met een lange historie, waarvan ook de 32e editie doorgang kon vinden. Diverse afstanden waaronder ook een hele. Die afstand werd gewonnen door Michael Lik in een snelle tijd van 8.24.17 uur, tweede was Benjamin Dicke in 8.27 dankzij een snelle marathon van 2.54 uur. Daarmee verdrong hij Philipp Fahrenholz van de derde plaats. De Knappenmann is jaarlijks vooral een Duitse aangelegenheid met hier en daar een Zweed, Spanjaard en…Nederlander. Ramon van der Wilde – wie anders? – was er met partner Christel Muis heen gereden om zijn 40e (!) hele te voltooien. Als twaalfde kwam de Vlaardinger uit het water, daarna moest hij nog wel wat terrein prijs geven maar uiteindelijk zat na 10.24.35 uur deze hele er voor de 45-jarige ijzervreter op. Nog een stuk of tien en hij is nationaal recordhouder. Jammer genoeg moest Christel tijdens de marathon uitstappen. Een andere Nederlander, Richard Lammens, eindigde derde bij de M60.

Wereldbesttijd van paratriatleet: 7.26.20!

Beste vrouw was Astrid Werner, die onder de tien uur bleef: 9.54.33. Ruim twintig minuten later volgde Katja Schmiede en Cynthia Junghanns. Een top tienklassering was er voor Ingrid Haas: zevende en agegroup winnares in iets meer dan twaalf uur wedstrijd. In totaal deden 129 triatleten mee. Overigens deed buiten mededinging de paratriatleet Thomas Frühwirth mee. De Oostenrijker is van uitzonderlijke klasse op de lange afstand, toch neemt hij het zelden op tegen Jetze Plat of Geert Schipper. Bij het zwemmen verliest hij licht op de sterkste mannen in het water, op zijn handbike kan ie met de betere wielrenners mee en dan raffelt ie de marathon in zijn wheelchair royaal binnen de twee uur (!) af. Bijgevolg kwam Thomas buiten mededinging overigens aan in een ongekend snelle tijd van 7.26.20, nog sneller dan het wereldrecord van Jan Frodeno. Al is vergelijken natuurlijk onmogelijk. Frühwirth deed voor zijn motoroongeval in 2004 als valide triatleet mee. Dat ie een enorme snelheid ontwikkelt is duidelijk. Het is jammer dat hij de confrontatie met onze paratriatleten de laatste jaren niet meer opzoekt.

Zoals gebruikelijk bij een hele zetten we de Nederlanders op een rijtje:

45.Ramon van der Wilde 10.24.35 (4e M45)
88.Richard Lammens 12.27.39 (3e M60)
93.Guido van Gemert 13.08.55 (10e M55)
V:
7.Ingrid Haas 12.05.10 (1e F60)
DNF Christel Muis

Pim en Marijke beginnen aan ‘hun zoveelste’ seizoen

Op de halve afstand stonden Pim Veeger en Marijke Zeekant aan de start. Marijke vertelt hoe goed de Duitse organisatie zich aan de regels hield. ,,Steeds dertig atleten tegelijk van start, allemaal op anderhalve meter afstand, een ruime wisselzone. Ik heb nog een ronde samen met Ramon gelopen, hij moest daarna nog een ronde.’’ Pim kwam bij de mannen als 61e binnen in 4.39.21 uur, Marijke was goed voor een zestiende plaats in 4.59.40 uur. In hun leeftijdsgroepen haalde Marijke goud en Pim zilver. Mooi en veilig evenement.

Bzzzzzz langs de Ourthe

Volkomen corona-veilig was ook de Challenge de l’Ourthe georganiseerd. De feature is de tweevoudige winnaar Tim van Hemel met dank aan Sportevents.be. Enige nadeel van de race waren de wespen, die geen rekening hielden met ‘corona-veilig’. Steff Overmars en de in Weesp woonachtige Belg Jan van den Bossche kwamen tijdens de crosstriathlon in een zwerm wespen terecht. Allergisch van aard wist Jan meteen dat het mis was. Steff merkte het later pas. Hij deed zijn verhaal na afloop en gooit vroegtijdig de handdoek in de ring voor 2020:

Na 3 kilometer in de trailrun, op een smal pad, werden we belaagd door hele grote wespen, waarschijnlijk heeft een atleet voor ons die beesten wakker gemaakt. Ik deed deze wedstrijd als gezelligheid, samen met mijn Belgische vriend Jan van den Bossche Ik ben nu wel klaar met seizoen 2020 en dit leek ons een leuk alternatief als training. Ik ben afgevoerd in een ambulance, er werd zelfs een traumahelicopter ingevlogen voor Jan. Blijkbaar zijn wij beiden allergisch. Vlak achter ons liep Diede Diederiks, ook zij werd gestoken, maar is blijkbaar niet allergisch. We zijn wel gefinished, maar het ging al heel snel minder met ons, het was best eng! Maar het antigif en Belgisch bier werkt goed, voel me nu weer goed. De organisatie heeft overigens snel ingegrepen en de route omgelegd om te zorgen dat andere personen niet langs de zwerm hoeden.

De Nesseman 2020 van Paul en vrienden

Tot slot deden vier vrienden nog een hele, de Nesseman genaamd. Oorspronkelijk korfballers, daarna gaan hardlopen en vervolgens triathlon. Zo gaat het vaak. Paul Verkleij was hun trainer en deelnemer. Verder had alleen Diederich Cornelisse al eens een hele gedaan. Martin en Arnaud debuteerden op de hele. Hun einditjden: Paul Verkleij 10.23.03; Diederich Cornelisse 10.53.20; Martin Verkleij 12.20.17; Arnaud van der Knaap 12.38.38. We hebben geen uitgebreid wedstrijdverslag, want beelden zeggen meer dan duizend woorden….

Dan zijn we weer een stukje bij van het eerste – toch al serieuze – triathlonweekend.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.