1 september; Beesel en de andere 15 races die doorgaan; 25 jaar Maarten Krol – WTJ 1605

DINSDAG – Vandaag is het 1 september. Lange tijd hebben we uitgekeken naar die datum, want in het begin van de coronatijd leek die eerste septemberdag een keerpunt in de crisis. Een soort bevrijdingsmoment, waarna weer alles mogelijk zou zijn. Het normale leven terug. Het is anders gelopen. De volgende ‘1 september’ lijkt het vaccin te worden, waarvan beweert wordt dat het er begin 2021 ligt.

Het is dus nog even doorbijten. Intussen gaat de Tour gewoon door ook al staat het publiek (al dan niet met mondkapjes) soms wel erg dicht op elkaar. ‘De Tour wacht op niemand’, hadden we die uitspraak ook maar ooit voor triathlon bedacht, dan waren we nu al veel verder met wedstrijden. Want het aanbod is nog steeds grillig.

LCW Beesel

Het goede nieuws was vandaag dat het Long Course Weekend in Beesel definitief doorgaat. De driedaagse triathlon met op vrijdagavond zwemmen, zaterdag fietsen en zondag hardlopen. Over diverse afstanden. Het is voor organisator Extra Leisure het begin van vier weken grote evenementen op rij. Een week later is het de beurt aan het 5150 Ironman Multisports Festival Maastricht en weer een week later de 70.3 Ironman West-Friesland om te eindigen met de Groene Loper Run. Een mooie uitdaging na het ook voor deze professionele organisatie uiterst kalme jaar.

Het LCW Beesel is op 18, 19 en 20 september. Op zaterdag 19 september is amper twintig kilometer van Beesel vandaag ook een grote triathlon gaan namelijk de tweede Roermond City Triathlon. Wellicht het sportieve hoogtepunt van dit seizoen  op vaderlandse bodem van in elk geval de korte afstand. Roermond kan 800 atleten ontvangen, beperkt publiek en heeft behalve het NK junioren ook het NK der beloftes (U23) toegewezen gekregen.

Zwemloop Ter Apel en nog 15 wedstrijden in Nederland 2020

De eerstvolgende wedstrijd is trouwens deze woensdagvond (2 september) in het hoge noorden: een zwemloop in Ter Apel. Komend weekend zou het ITU WK Multisports beginnen in Almere. Het is allemaal met een jaartje opgeschoven net zoals de meeste andere wedstrijden (Apeldoorn, Amersfoort, Vroomshoop, Weesp en Zwolle) dat weekend. Er bleef er nog eentje over: een nieuwe crosstriathlon in Tynaarlo van MV Moes oftewel Martin Veenhuizen. Deze is op zaterdag 5 september.Succes!

Kijken we weer een week verder dan staat de 35e en allerlaatste Politietriathlon van Spijkenisse op het menu. Die slotrace gaat gepaard met zeer strikte maatregelen, de politie dient immers het goede voorbeeld te geven. Dus volstrekt geen publiek en atleten meteen na afloop huiswaarts. Een tweede zwemloop (na die van Ter Apel) is die van Zwolle op dezelfde dag als Spijkenisse: 12 september.

Gaan we weer een week verder dan is het dus LCW Beesel-time en het NK Roermond. Maar ook de paratriatleten krijgen dan hun NK namelijk op en rond het Sportcentrum Sittard. Een NTB-initiatief op volledig afgesloten parcoursen. Zondag 20 september is de datum. In Hendrik Ido Ambacht kan de tweede HIAthlon doorgaan, een kleinschalig evenement. 20 september is ook de datum van de Rutbeek triathlon Enschede. In het laatste septemberweekend is het ondanks de annulering van Helmond behoorlijk druk. Maastricht is weliswaar iets ingekrompen, maar het Multisport Festival staat.

Aan de Bosbaan is het twee dagen triathlonnen met de de TRI HARD Series. En ook de Swimrun van Lauwersoog staat nog fier op de kalender, pracht evenement in het noorden van het land. En als er tenminste meer dan 64 (!) triatleten zich hebben aangemeld kan ook de UT Triathlon van Enschede op zondag 27 september doorgaan. Op 2, 3 en 4 oktober pakken de twee commerciële organisaties (Extra Leisure en TRI HARD Series) nog een keer uit met het driedaagse Multisport Festival West-Friesland en de tweedaagse Triathlon Ouderkerk.

Start2Finish is na zondag DUIN Triathlon aan een ware inhaalrace bezig, want op 17 oktober staat tenslotte nog het NK duathlon in Almere op het korte maar intensieve kalender. Vier NK’s derhalve nog, jammer dat de elite niet meer aan een nationale titelstrijd triathlon toe komt.

Zilveren Maarten bij MyLaps

Tot slot: hij zit 25 jaar in het vak. In al zijn bescheidenheid weet toch iedereen in de duursportwereld wie Maarten Krol is. Wij microfonisten in elk geval wel. Wat zouden we moeten zonder de MyLaps gegevens? Bij de uitslagenverwerkers zijn het allemaal hardwerkende mensen, die service voorop stellen. Maar de Nijmegenaar biedt net dat beetje extra’s. We hebben al heel wat uurtjes achter zijn computerschermen doorgebracht. En als we al te ver van elkaar vandaan staan, is Maarten altijd bereid met een printlijstje vol tussentijden langs te komen. Dat er dan intussen live van alles gebeurt, is voor hem niet aan de orde. De Mylaps-reports zijn heilig, tenminste voor ons.

Een korte groet in de ochtenduren is voldoende. Gaandeweg de dag weten we wat we aan elkaar hebben. Dankzij Maarten weten we of iemand in de laatste ronde nog de winst kan pakken. Door hem weten we op hoeveel atleten we in Almere nog moeten wachten. En door hem weten we wat er in de Tour, op Wimbledon, het EK voetbal, de Spelen en bij Vitesse (en NEC) gebeurt. In dat opzicht delen we dezelfde passie namelijk zoveel mogelijk sportfeitjes op 1 dag verzamelen. Maarten, we begrijpen van je werkgever dat je aan 1453 wedstrijden je diensten hebt verleend. De 1000e hebben we meegemaakt in Almere, meen ik. Een kwart eeuw Maarten/MyLaps, wat ons betreft plakken we er nog 25 jaar aan vast! Proficiat.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.