Een triathlon met 2600 deelnemers, kan dat nog?; Slach om Menaam Tri – WTJ 1606

WOENSDAG – Een triathlonevenement houden met 2600 deelnemers, kan dat ooit nog? De vraag schiet me te binnen nu in België een streep gezet is door de Ironlakes. Het uiterst professionele team rondom organisator Florian Badoux garandeerde een 100 procent coronaproof evenement, maar het schepencollege van Froidchapelle (waar de wedstrijd wordt gehouden) wil er niet aan.

Zij vinden het risico te groot. Ik kan me voorstellen dat je als leek bij het horen van 2600 mensen bijeen denkt: daar moeten we niet aan beginnen. Maar zo’n gemeentebestuur staart zich wellicht blind op dat getal 2600, en verliest daarbij uit het oog wat de organisatie allemaal in het werk stelt om dat voor elkaar te boksen.

Persoonlijk vind ik evenementen met meer dan 2000 deelnemers/bezoekers momenteel op het randje. Ik vraag me af of de organisatie de mogelijkheid heeft gekregen om af te schalen, opdat Ironlakes wel doorgang kon vinden. Ik vermoed van niet, gezien de gebrekkige communicatie tussen overheid en Badoux c.s. Sterker nog: de organisator moest via de pers vernemen dat zijn race geannuleerd werd. ,,Formeel hebben we nog altijd niets van de gemeente gehoord’’, zei Badoux eind van de middag tegen de Belgische media. Hij zegt dat protocollen en deelnemersaantallen ruimschoots van tevoren bij de burgemeester bekend waren. Badoux wil het nog niet opgeven. Woensdagavond gaf hij een live-persconferentie via Facebook en triatlete Alexandra Tondeur is ingeschakeld om de Waalse minister van sport om opheldering te vragen. ,,Het is vooral heel erg voor de triatleten die hier enorm naar uitgekeken hebben’’, jammert Badoux, vorig jaar ook op Ameland om de eerste XTerra aldaar extra cachêt te geven.

Wordt dus nog wel even vervolgd. In november hebben we helaas ook geen uitgestelde Ironman Zuid-Afrika. En verder is de Posbank-duathlon eind september afgeblazen. Zo blijven er nog 14 Nederlandse races over. Dachten wij, want we waren de twee Friese triathlons in Workum (6 september nota bene de debuutwedstrijd van Maarten van der Weijden) en Wommels (12 september) vergeten. Geen NTB-races, maar we nemen ze graag op in het geheel. Zestien stuks dus.

Of je moet de ‘particuliere thuistriathlons’ gaan meetellen, dan zijn er nog volop. En we krijgen daar vaak ook leuke berichten van. Zoals van Jalmar de Vries, die zijn eigen 70.30 in het Friese Menaam (Menaldum) heeft gehouden. Jalmar stuurde ons een mooi verslag:

Hoi Trikipedia toppers. Afgelopen weekend heb ik in Menaam (ja dat is dorpsnaam) op zijn Hollandsch is het Menaldum een 70.3 trainingsronde georganiseerd. Nu heeft 1 van de deelnemers een machtig mooi stukje geschreven. Dacht misschien worden jullie hier net zo enthousiast van als ik.

De eerste epische ‘Slach om Menaam tri’! Kletterende zwaarden en rondzoevende kanonschoten! Overvliegende F35’s waken over dit zwaarbevochten gebied! Ratelende machine geweren gaan tekeer in de achtergrond! Menaldum-city is het strijdtoneel van een epische strijd die ik alleen kan vergelijken met ‘Terminator 2’ achtige levels van spanning en sensatie!! Én toen ging de wekker, er bestaat een kans dat ik in mijn dromen de spanning over de eerste “Slach om Menaam tri” iets spectaculairder heb gemaakt dan het werkelijk is. Neemt niet weg dat ik er enorm veel zin in heb, we mogen weer triatlonnen!

Eten/douchen/banden oppompen/rugzakje om/richting Menaldum! leuk om eens op de fiets naar een triatlon te kunnen! Iedereen is van de partij om versie 0.0 van de Slach om Menaam tri mee te maken; Jalmer de Verskrikkelijke! Scary Steven! Jalliebop &Hilarious Hilverda, om maar even een paar strijders te noemen. Het strijdtoneel in Menaldum is er klaar voor! De strijders kijken elkaar wel even vertwijfeld aan; Windkracht5? ok!? “ga je 1 of 2 rondjes fietsen?” ‘Grootste gedeelte heb je voor de wind’ hoor ik iemand zeggen… Grapjas… Na deelname aan de mythische en nooit weer terugkerende ‘halfje fryman’ vind Jalmer de Vries het dermate mooi dat hij zelf ook een trainingstriatlon wil organiseren. Zo gezegd zo gedaan!

Eerst gaan we natuurlijk zwemmen in het heerlijk voorverwarmde water van Schatzenburg. 10 uur precies geeft organisator Jalmer de Vries het startschot, iedereen vind zijn plek in de banen en zit in zijn of haar tempo. Ik moet weer even wennen aan baantjes zwemmen in een zwembad, mijn voorkeur gaat toch uit naar buitenwater. Tijdens het zwemmen komen de eerste buien over. No problemo, nat is nat! Team flipper& co zijn al vlot weer uit het water richting de wisselzone T1 mede mogelijk gemaakt door team Eleven. De atleten met iets minder drijf/zwemvermogen volgen al vrij snel het fietsparcours op; richting Franeker en dan feestje vieren voor de wind, genieten! Beuken voordat we later op de kop in de wind moeten beuken! We moeten 2 rondes fietsen, prima! Doen we even.. Mijn eerste rondje ging perfect maar rondje 2 werd toch een tikkie zwaar, zou toch zweren dat de weergoden de windkracht iets harder hebben gezet! Anyway, niet piepen en doorrrr.

Eenmaal aangekomen bij T2 een semi snelle wissel gedaan om iets van herstel te pakken. Helaas komt er van rennen niet veel terecht. Maar toch hou ik een goed gevoel over aan deze 0 editie S.O.M! Na de tijd sterke verhalen gedeeld onder het genot van een toepasselijk 0.0 biertje. Daarna de boel opruimen en vlot weer naar huis gefietst (voor de wind gelukkig) om daar de koelkast leeg te eten. Bedankt Organisator&vrijwilligers! Op naar de volgende.

En zo organiseert ieder voor zich in achtertuin of directe omgeving zijn of haar triathlon. Lang, kort, zwaar, licht. Het is om het even. Als er maar gesport wordt. Met een smile lezen wij de heroische verslagen. En ik vraag me af of ze ooit georganiseerd zouden zijn, als we geen corona kenden….. Cruyff zei het al: elk nadeel hep z’n voordeel!

Wim van den Broek

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.