Voorbeschouwing WK Hamburg; Drie Friese triathlons gaan ook door – WTJ 1607

DONDERDAG – Het werd op de ITU-site al de ‘Soul Survivor’ van de World Triathlon Series genoemd. Het klopt wel een beetje, als enige overleeft Hamburg in het rijtje topraces van de ITU de pandemie. Dat wil zeggen, ook wel met de nodige restricties natuurlijk.

De Duitse stad zet op zaterdag 5 en zondag 6 september meteen de belangrijkste triathlons van het korte seizoen neer. Het WK sprint afstand en het WK Mixed Relay. De 750 meter zwemmen in het Stadtpark-meer, de zes vlakke fietsrondjes en een ultrasnel looparcours van vijf kilometer. Het is een half jaar geleden dat Abu Dhabi als eerst belangrijke race werd gecanceld, daarna kon er niks meer. Gingen de zwembaden op slot en waren er steeds minder trainingsfaciliteiten.

Nu komt dan eindelijk de wereldelite bijeen voor het eerst sinds 2009 weer op een eendaags evenement in plaats van de wedstrijdreeks van de WTS. Titelverdediger Vincent Luis neemt het op tegen Mario Mola, Fernando Alarza, de broers Alistair en Jonathan Brownlee, de Noren Gustav Iden en Kristian Blummenfelt, de Duitser Justus Nieschlag, de Belg Jelle Geens en onze landgenoot Marco van der Stel.  Bij de vrouwen is de grote vraag in welke vorm Katie Zaferes steekt? De wereldkampioene neemt het op tegen oud-wereldkampioene Flora Duffy,  Rotterdam-winnares Jessica Learmonth, Georgia Taylor-Brown, Vicky Holland, Taylor Spivey, Cassandre Beaugrand. Uit de lage landen noteren we Valery Barthélemy en Claire Michel en van eigen bodem Rachel Klamer, Maya Kingma en Rani Skrabanja,

Op zondag dan het WK Mixed Relay met twintig deelnemende landen.  De Fransen, Britten, Duitsers en Amerikanen zijn favoriet. De Nederlanders, Belgen, Italianen en Spanjaarden de outsiders. De wedstrijden zijn live te volgen via Triathlonlive.tv en da’s maar goed ook, want er zal nauwelijks publiek langs de kant staan. En dat is in Hamburg waar normaliter zo’n 100.000 (!) toeschouwers voor een unieke ambiance zorgen, wennen zijn.

In eigen land hebben we trouwens nog liefst drie Friese triathlons te gaan. Wommels, Workum en Surhuisterveen gaan alle drie door. Friesland was de minst geteisterde provincie van ons land waar het gaat om besmettingen/slachtoffers. We gaan op 12 september eerst naar Wommels voor de eerste van – nota bene – drie Friese triathlons. Aan Wommels is ook Tseard Hofstra verbonden, de man van de Frysman. Wommels is in zoverre bijzonder dat er – net als in Holten – zowel in een zwembad als in open water begonnen wordt met de series. Dit keer overigens geen zwembad, geen publiek ook. Dat heeft alles met corona te maken, vanzelfsprekend.

Maar verder is het bemoedigend dat er toch drie triathlons in het hoge noorden doorgang kunnen vinden.

O ja, hoe anders de sport, de wereld eruit ziet, bewijst toch wel weer de foto van de Ironman Estonia, die we ontvingen. Mondkampjes, donker decor. Je herkent niemand meer. Maar het gaat er wel door, komend weekend.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.