Ronald Nihot; Preview Hamburg; Deen Baekkegard wint Tallinn; WR fiets Weiss – WTJ 1608

 

VRIJDAG – Het blijft altijd leuk om te zien/horen wat er van triatleten terecht gekomen is als hun carrières erop zitten. Velen blijven aan de sport verbonden, worden trainer of beginnen een sportschool (Axel Koenders). Maar evengoed zetten toptriatleten zich nog aan de stevige maatschappelijke carrière of gaan ze hun vrije tijd heel anders indelen.

Ronald Nihot is een rasartiest

Ik moest daaraan denken (ik lijk dominee Gremdaad wel) toen we gisteravond naar The Voice Senior keken en Ronald Nihot voorbij zagen komen. Ronald is voor de jongere lezers geen bekende triatleet meer, maar als ik je vertel dat hij 44 (!) keer in de top tien van een SPC-triathlon finishte met een achttal overwinningen (Groningen, Alphen ad Rijn, Hoogerheide etc.)  en drievoudig finisher in de Holland Triathlon van Almere dan was de man uit Leek (bij Groningen) toch geen kleine jongen in triathlon. Maar nu stond hij daar dus met zijn gitaar, 63 lentes jong. Hij speelde de sterren van de hemel met zijn vertolking van Supertramps Give a little bit. Frans en Gerard draaiden om, Ronald is door. We gaan hem volgen.

Crosstriathlon en Workum

Intussen is de sport in volle gang. Als gekken zijn we de opgedroogde wedstrijdweekenden aan het inhalen. In Nederland zaterdag de crosstriathlon van MV Moves (de organisatie van Martin Veenhuizen). ’s Middags speelt het zich allemaal af op recreatiepark ’t Veenmeer in Tynaarlo. Een pittige uitdaging en eindelijk kunnen ook de crosstriatleten weer in actie komen. Morgen dan de eerste van toch nog vier Friese triathlon dit najaar namelijk in Workum. Vanaf 12.30 uur begint het, vier series maximaal 300 atleten. Na-inschrijving is ook daar niet mogelijk. Gezwommen wordt in de Doltewal, de finish ligt op Sud. Uiteraard alles volgens de RIVM-richtlijnen.

WK Hamburg: morgen pas met Jorik

Over de grenzen zijn de wedstrijden al volop gaande. Het WK vandaag in Hamburg krijgt natuurlijk alle aandacht. De wereldtop is aardig bijeen al mis je toch grote namen van Down Under voor wie de reis naar Hamburg niet te maken valt. Het kan dus best verrassende winnaars opleveren in deze ongewone tijd. Het Nederlandse team lijkt vooral te mikken op de WK Mixed Relay al weet je het met Rachel Klamer in Hamburg maar nooit. De race ligt haar goed. En morgen zien we dan eindelijk ook Jorik van Egdom (deed een lange hoogtestage) terug in competitie. Niet individueel vandaag wel in het team met Maya, Rachel en Marco. Rani en Donald zijn de reserves voor het Oranje-kwartet.

Daarnaast is Ironman eindelijk uit haar ‘zomerslaap’ gekomen. Het zat Challenge niet mee, maar Ironman ook niet. Aanvankeljik werd alles maar uitgesteld richting september en oktober, om er vervolgens achter te komen dat ook dat niet allemaal even soepel ging. Nu is daar met de 70.3 Ironman Tallin dan toch een begin gemaakt. Ook voor Nederlandse triatleten werkt zo’n eerste IM bevrijdend, want in Estland zijn maar liefst 31 landgenoten in actie.

Duitsers bijten zich stuk op Deen

De race werd in alle vroegte gehouden even buiten Tallinn. Op papier hadden de Duitsers de beste papieren. Vrijwel allemaal waren ze vanuit Davos, waar de race vorige week werd afgeblazen, meteen doorgereisd naar Estland. Geen EK Tartu daar, wel deze wedstrijd. Sebastian Kienle, Andy Dreitz, Nils Frommhold en Andreas Schilling. Wie kon deze sterke Duitse Armada weerstaan. Welnu de Deen Daniel Baekkegard had lak aan alle reputaties. Hij bouwde met zwemmen een comfortabele voorsprong van ruim twee minuten op en liet alle Oosterburen tot aan de finish achter zich. Kienle en Dreitz trapten weliswaar harder dan de Deen, maar moesten voor die inspanning de tol betalen tijdens het lopen. Een sterke kop-staartzege dus voor Baekkegard, die pas 2 minuten later de felicitaties van Kienle in ontvangst nam. Meteen daarachter volgde Dreitz en de Fin Hendrik Goesch. Nils Frommhold en Andreas Schilling zorgden nog wel voor vier Duitsers in de top zes, maar de hoofdprijs ging aan hun neuzen voorbij.

Matthews superieur

De overmacht van de Britse Katrina Matthews was groot. Liefst vijf minuten voorsprong had ze op haar naaste concurrente Maja Stage-Nielsen, die voor een tweede Deens succes zorgde. Voor eigen publiek behaalde landskampioene Kaidi Kivioja de derde plaats met de Zwitserse Joanna Ryter en de Duitse Katharina Grohmann op de volgende posities. Grohmann lag evenwel al twintig minuten achter op Matthews, die de coronatijd uitstekend is doorgekomen. Ze leidde van begin tot eind. Routinier Mareen Hufe peddelde lekker mee op een achtste plaats.

Voor de Nederlandse triatleten waren geen prominente klasseringen weg gelegd. In de top tien van de agegroups komen ze niet voor.

Podersdorf met wereldrecord op de fiets voor Michael Weiss

Dat wordt anders in Podersdorf, waar de Austria Triathlon bezig is. Janien Lubben is lekker onderweg, ze lag zojuist op een vijfde plaats. En ook Edwin Dasselaar nadert de top tien. In de wetenschap dat bovendien Per van Vlerken in de top drie meedraait, is Podersdorf wel een interessante wedstrijd. Wat daar bovendien sensationeel is, is het fietsparcours en hetgeen Michael Weiss daarop liet zien. Terug in eigen land, raffelde de Oostenrijker (woonachtig in USA) de 180 kilometer af in een onwaarschijnlijk snelle tijd van 4.01.00 uur! Een wereldbesttijd, waar zelfs Cameron Wurf en Andy Starykowicz niet aan kunnen tippen.

Tegelijkertijd baren de beelden van Podersdorf ons wel zorgen. Publiek loopt er volop langs het parcours en ogenschijnlijk niet bezig met social distancing. Of Oostenrijk er al een heel ander beleid op na houdt, weten we even niet. Maar het goede voorbeeld wordt zeker niet gegeven.

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.