Tweede wereldbesttijd voor Michael Weiss in Austria Triathlon Podersdorf – WTJ 1609

 

ZATERDAG – Het leek een sportjaar te worden om snel te vergeten. Want ja, wat gebeurde er nou eigenlijk. Geen wedstrijden, geen nieuwe helden, geen topprestaties. Een lange zomer- en winterslaap, daar kwam het op neer.

Tot vanmiddag. Toen verplaatste onze aandacht zich razendsnel van Tallinn naar het Oostenrijkse Podersdorf. Normaal niet de belangrijkste wedstrijd van het seizoen, maar wel al een jarenlange traditie. De Austria Triathlon is in eigen land overvleugeld door Ironman Klagenfurt, maar dit jaar zijn de rollen toch omgekeerd. Het moge dan geen Ironman of Challenge zijn, de race ging vandaag door en hoe!

Het was Michael Weiss, die terug in eigen land kleur gaf aan deze hele triathlon. Michi kwam uit de States (waar hij woont), zag en overwon. In een sensationele eindtijd van 7.36.56 uur, slechts een dikke minuut boven de wereldbesttijd van Jan Frodeno in Roth vier jaar geleden (7.35.59 uur). Een fabelachtige race, waarin Michael Weiss als elfde uit het water kwam op vijf minuten achterstand van leider Per van Vlerken. Per zou in de wedstrijd lange tijd op een derde plaats blijven, maar uiteindelijk zakte hij op de marathon nog twee plaatsjes.

4.01.00 uur op de fiets is onwaarschijnlijk snel

Voor Weiss begon de grote opmars op de fiets. Met gemiddelde snelheden van 43 tot 44 kilometer per uur denderde de Oostenrijkse machine over het parcours. Het resulteerde na 180 kilometer in een onwaarschijnlijke 4.01.00 uur fietstijd. Andrew Starykowicz ging in Texas ooit sneller, maar later bleek de fietsafstand daar te kort. En Cameron Wurf deed er in Venetië ooit 14 seconden langzamer over. Logisch dat Weiss met reuzevoorsprong aan de marathon begon, die hij vervolgens ook nog eens in 2.38.14 uur als snelste voltooride. Daarmee kwam hij zeer dichtbij Frodo’s tijd. Alleen de negen minuten verschil in zwemtijden tussen Jan en Michi maakten dat er vandaag op 5 september 2020 geen nieuwe wereldrecord uitrolde.

Per van Vlerken vijfde net boven de acht uur

De achtervolgers hadden het nakijken, al kwamen ook Maximilian Hammerle, Christian Störzer en Georg Enzenberger tot sub 8 uur tijden. Weliswaar op 20 minuten of meer van Michael Weiss, winnaar van de Ironman Maastricht 2017. Jammer dat Per van Vlerken in de slotfase een tandje moest terugschakelen anders was ook voor Yvonne’s echtgenoot een eerste sub 8-uur weggelegd. Nu werd het 8.00.56 uur.

Edwin Dasselaar levert topprestatie: 8.19 uur

foto EDOsports

Beste Nederlander werd, zoals verwacht Edwin Dasselaar. De man van EDO-Sports deed een geweldige race eindigend op plaats elf in een supertijd van 8.19.16 uur. Daarmee komt hij nationaal tussen de snellere mannen terecht. We zoeken weldra nog wel uit hoe kort hij in dat all-timeklassement staat. Edwin kwam als 16e uit het water, fietste naar een dertiende plaats en naderde dankzij een marathon van 2.58 uur nog de top tien. In zijn agegroup M24 staat hij derde in het eindklassement.

Lekke band voor Janien

Minder goed gaat het met Janien Lubben, maar dat heeft zijn reden. De Emmense reed lek en verloor kostbare tijd. Op dat moment lag Janien – eveneens gecoacht door Yvonne van Vlerken – op een mooie vijfde plaats. Nu is ze teruggevallen naar een negende plek. Wordt vervolgd.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.