Maarten van der Weijden debuteert met elfde plaats in Workum – WTJ 1613

ZONDAG – Hij deed het echt. Maarten van der Weijden was er vanmiddag bij in de triathlon van Workum.  Hij hield dus woord en is begonnen aan een nieuw sportavontuur wat hem uiteindelijk via de halve triathlon 70.3 Ironman van West-Friesland bij een echte Ironman moet brengen. In de luwte (Workum is een kleine wedstrijd, geen NTB-licentie) werkte de boomlange topsporter zijn debuutwedstrijd af.

Maarten knap elfde bij debuut

Het was geen best weer in Workum, maar de drie onderdelen konden wel worden afgewerkt. Maarten was trouwens vrijwel de enige zonder wetsuit aan. Uitkomend in de tweede mannenserie kwam de Olympische kampioen open water zwemmen van Beijng 2008 na 500 meter als tweede aan de kant. De Fries Arjen van der Meulen bleef hem nog enkele seconden voor. De twee zouden ook op de fiets in elkaars buurt blijven. Interessant was natuurlijk hoe Maarten de andere onderdelen zou volbrengen. Met de twintigste fietstijd was de Elfstedentochtzwemmer op de zesde plaats terecht gekomen.

Vooraan namen ervaren jongens als Bram Smit, Eric Wattez en Tiedo Tinga het heft in handen. Maar Maarten deed nog steeds lekker mee. De 5 afsluitende kilometers hardlopen gingen in 21.37 minuten, goed voor de 27e looptijd op een deelnemersaantal van 104 lang niet gek. Maarten is de voorbije maanden 19 kilo afgevallen en dat is hem af te zien. Aan de streep hoefde de organisatie dan ook niet lang op de sportheld te wachten: elfde in 1.03.15 uur daarmee zeven minuten achterstand op winnaar Bram Smit.

Bram Smit en Sione Jongstra winnen

Bram, triatleet uit Haren, was vier minuten rapper dan Sander de Jong uit Wageningen en Frank Jansen, tegenwoordig woonachtig in Veenendaal. Een terechte winnaar trouwens, die in januari ook al de crossduathlon in hetzelfde Workum won en vorige week sterk vijfde werd in de Challenge de l’Ourthe. Dyan Hendriks was nummer vier, snelste loper (16.51) Mervin van der Horst vijfde. Andere kanshebbers als Tiedo Tinga en Thomas Wobma finishten achtste en negende. En toen volgde Maarten van der Weijden dus al.

Eerder in de middag was Sione Jongstra de snelste van zeventig vrouwen in een aparte serie. Sione was uit het zuidelijkste puntje Limburg naar het noorden gekomen. Al is het natuurlijk altijd te combineren met een familiebezoekje in Drenthe. De veelvuldig wereld-, Europees en nationaal kampioene kreeg het niet cadeau, want Marjan Andringa was ook gebrand op de zege. Toch kon de Friezin de twee minuten zwemachterstand niet meer goed maken. Op een minuut achterstand werd ze tweede. Christina Draijer werd net als partner Frank derde.

De vroege mannenserie werd gewonnen door Ruud Doodeman. Frank Berghuis en Alex Bergsma waren op enige afstand de naaste achtervolgers. De 1/32e triathlon voor de jeugd was een prooi voor Bjorn Engel uit Almere en Nynke Tinga uit Bolsward, inderdaad dochter van…. De jongste groep kids had als winnaars Jiri Heppener en Zoey de Vries uit respectievelijk Bolsward en Drachten. De weersomstandigheden waren bar en boos en wie kritisch keek zag dat niet alles coronaproof verliep. Het was de zevende editie van de Workumse triathlon en zoals dat met Friezen gaat: met de NTB in zee gaan vinden ze niet per se nodig. Belangrijk is dat er wedstrijdgelegenheid is en dat alles veilig verloopt. Met of zonder bond.

WK Mixed Relay: Fransen nu het meest succesvol

Vier keer hebben de Fransen nu de wereldtitel op de Mixed Relay te pakken. In 2014 voor het eerst en de afgelopen drie jaar op rij. Daarmee is Frankrijk het meest succesvolle land sinds dit WK in 2009 werd ingevoerd. Waar Nederland sinds 2018 vasthoudt aan het vaste kwartet Maya – Marco – Rachel – Jorik, daar hebben de Fransen een basisselectie van zes atleten. Dit keer was bijvoorbeeld wereldkampioen Vincent Luisd niet van de partij. Dorian Coninx nam met verve de honneurs waar. En Emlie Morier was vorig jaar bij de titelstrijd nog de triatlete, die de wedstrijd moest openen. Naast vier keer WK is Frankrijk ook al twee keer Europees kampioen en dan weer met andere atleten, zoals Pierre le Corre en Sandra Dodet. Voor de volledigheid: dit keer bestond ‘de Haantjes’ uit Leonie Periault, Leo Bergère, Cassandre Beaugrand en Dorian Coninx. De Amerikanen leverden Taylor Spivey, Kevin McDowell, Katie Zaferes en MorganPearson en de Britten wereldkampioene Georgia Taylor-Brown, Barclay Izzard, Jessica Learmonth en Alex Yee. De Brownlee-broers waren al gevlogen, Ali deed zondag elders al weer een wedstrijd. Hamburg is trouwens al acht jaar op rij strijdtoneel van dit WK.

ETU Junior Cup Banyoles

De derde ETU junior Cup (na Riga en Olsztyn) was in het Spaanse Banyoles. Alleen de Spanjaarden en Portugezen kwamen naar de Catalaanse stad. De sprint triathlon werd gewonnen door de Portugees Alexandre Montez (in Polen al tweede) en de Spaanse Helena Moragas Molina.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.