Workum in beeld; Crosstri voor Wouter en Romy; Gdynia met Milan; Sables met Sarissa – WTJ 1614

ZONDAG – Vorig jaar lag Maarten van der Weijden een uur voor op schema toen hij door Workum zwom. Zondag was zijn voorsprong in de Elfstedenstad niet zo groot, sterker nog één zwemmer was het de baas: Arjen van der Meulen. Maarten wist echter dat er nog een fiets- en looponderdeel volgden. Het regende pijpenstelen in Friesland, er stond wind en het was kouder dan de afgelopen weken. Maar Maarten en de deelnemers genoten met volle teugen.  Reactie Maarten rond elf uur toen hij weer terug thuis was in Brabant: ,,Ik vond het fantastisch.’’

Foto’s uit de wedstrijd hadden we eerst nog niet, maar dankzij de Workumse fotograaf Wiep Visser tonen we hier een paar wedstrijdplaatjes. Met de gebroeders Jacob en Syb van der Ploeg waren er nog een paar prominente triatleten aan het vertrek trouwens.

Nieuwe crosstriathlon Tynaarlo

Zaterdag was in het hoge noorden al de crosstriathlon van Tynaarlo gehouden. Het dorp kennen we dankzij Martin Veenhuizen, die er zijn sportboerderij en MV Moves runt. Voor de eerste keer en de reacties waren positief. Nationaal kampioen Wouter Dijkshoorn was de sterkste. De triatleet van Dolfijn bedwong de drie onderdelen ruim drie minuten sneller dan Hugo Jan Bosscher. De Fries liet op zijn beurt broer Olaf Jan ruim achter zich. Daarna druppelden Marco de Priester, Thijs Amersfoort en Rik Jansen binnen. Op de zevende plaats volgde reeds Rowan Veenhuizen, de appel valt dus niet ver van de boom.

Mooi duel Romy-Marijke

Slechts twaalf minuten na Wouter was het Romy Spoelder, die als negende finishte en daarmee de winst bij de vrouwen pakte. De Almeerse kreeg het niet cadeau, want Marijke Harmsma zat haar voortdurend op de hielen. Aan de streep  slechts 25 seconden. Leigh Knaap finishte negen minuten later als derde. Nationaal kampioene Diede Diederiks maakte er met partner Robert de Korte een leuke training van.

Milan zeventiende in Polen

En dan hadden we dus nog de 70.3 Ironmans in Gdynia en Les Sables d’Olonne. De Poolse wedstrijd was er eentje waar Milan Brons zich graag van voren had laten zien. Samen met Jerry Kenbeek reisde hij af naar Polen. Milan finishte als zeventiende op een minuutje of twintig van de Deense winnaar. Vooral het zwemmen stemde hem ontevreden. ,,Dat was gewoonweg niet goed genoeg. De afgelopen weken leek het erop dat het niveau goed zat, maar het kwam er vandaag totaal niet uit. Samen met Boris Stein uit het water, maar ik moest hem snel laten gaan. Vervolgens een erg eenzame race. Onderweg nauwelijks atleten gezien. Eigenlijk voelde ik me pas na 55 kilometer sterk worden. Laatste stuk goed door kunnen rijden.’’

Na regen komt altijd zonneschijn, zo bleek ook bij Milan. ,,Het lopen, normaal gesproken mijn minste onderdeel (te vaak maagproblemen) ging vandaag eindelijk wel echt goed. Met 1.18 liep ik ruimschoots een pr op de halve marathon van een triathlon. De aanpassingen in het voedingsplan lijken te werken.’’

Over het algemeen was de Almeerder ontevreden over zijn race en uitslag. ,,Wel serieus blij met het lopen, goed om te weten dat het er wel in zit. En ook blij dat we überhaupt weer racen. Misschien wel wat meer gaan zwemmen, na de coronabreak van het zwembad.’’

Denen hebben mooi 70.3 IM-weekend

In het spel om de knikkers deed Milan dus niet mee. De op papier sterke Duitsers overigens ook niet. In dat opzicht leek Gdynia wel op Tallinn een dag eerder. De Denen hadden wel een mooi weekend. Na Daniel Baekkegard in Estland nu Magnus Elbaek Ditlev. Op verrassende wijze verschalkte hij de Brit Thomas Davis en tweevoudig Hawaii-winnaar Patrick Lange, die pas op de halve marathon op drift raakte.  De Zweed Robert Kallin werd op de valreep nog van het podium verdrongen door Lange. Vijfde was een tweede Duitser Jan Stratmann, vorig jaar winnaar in Klazienaveen. Grote namen als Boris Stein, Florian Angert en Europees kampioen Kirstian Hogenhaug kwamen er niet aan te pas.

Lisa Norden superieur

Dat de nummer twee van de Spelen in Londen 2012 de drie sporten nog steeds beheerst, werd duidelijk bij de vrouwen. Lisa Norden, over haar gaat het, was van uitzonderlijke klasse, terwijl haar directe tegenstandsters Caroline Lehrieder uit Duitsland en de Britse Kimberley Morrison toch geen kleintjes zijn. Lisa bouwde ee maximale voorsprong van acht minuten op. Toen de Zweedse zich zeker voelde schakelde ze een tandje terug, maar op de meet was het nog steeds 4,5 minuut op de Duitse. Benieuwd of Norden zich ooit nog aan een hele waagt trouwens. Tien Nederlanders deden mee. Na Milan volgde op een 86e plaats Niels Markus. Ook Ruud Hadders bleef nog binnen de vijf uur. ‘Onze Jerry’ werd 188e bij de mannen in 5.08 uur. Totaal deden 1050 atleten mee.

Mooie Frans afscheid voor Frederik

Een mooie race – met name voor de Belgen – was de 70.3 Ironman in de Franse Vendée. Onder de fraaie naam Les Sables d’Olonnes gingen in alle vroegte 1538 triatleten van start. Pro’s tegelijk, agegroupers rolling start, hetgeen logisch is in deze tijd. Met Rodolphe von Berg (Amerikaan, zoon van Belgische ouders) als winnaar, met Pieter Heemeryck op drie en met een glorieus finishende Frederik van Lierde als negende beleefde onze zuiderburen een paar mooie kippenvel-momenten. Vooral het afscheid van Fre aan het Franse publiek was imponerend. Tel daar bovendien nog de achtste plaats van Sybren Baelde en de tiende van Kenneth Vandendriessche bij op en je weet dat het zwart-geel-rood in top kon.

Zo vader zo zoon bij Von Berg

Rodolphe von Berg sr. was al een succesvol atleet (meermaals agegroup winnaar Hawaii en Nice) maar junior bouwt inmiddels een nog groter palmares op. In de Franse wedstrijd kwam hij eerst uit het ‘lac’ om zich bij het fietsen te laten terugzakken tot bij Heemeryck en de Fransman Antony Costes. Pieter leek het als vanouds te kunnen afmaken op de halve marathon, maar verslikte zich toch in de veerkracht van Von Berg. In de finale werd de Belg (‘gegokt en verloren’) nog voorbijgestreeft door Costes, zodat brons het deel was voor de 30-jarige Vilvoordenaar. Beste Nederlander was Jim Doornbosch op een 36e plaats en zilver bij de M18. Oorspronkelijk Hawaii-ganger moet Jim dus nog een jaartje geduld hebben. Maar de vorm is er desondanks toch.

Sarissa draait goed mee

Sables was ook meteen de eerste seizoenswedstrijd van Sarissa de Vries. Altijd moeilijk in te schatten hoe zoiets verloopt. Maar ook voor Sarissa  kwam gaandeweg de zondag de bevestiging ‘ik kan het nog’. Ze finishte op een vierde plaats. De winnares was toch wel verrassend de Française Justine Mathieux. De vrouwen achter haar hebben een veel grotere reputatie op lange afstanden namelijk: tweede werd de Belgische Alexandra Tondeur, derde de Engelse Fenella Langridge, vorige week nog vergeefs in Davos gestart.

Samen met Langridge verliet Sarissa het zwemwater, Bij het fietsen bleven ze als duo lang vooraan totdat Mathieux voorbij scheurde. In no-time had zelfs de sterk fietsende Sarissa 2,5 minuut aan de koersbroek hangen. Echt grote verschillen ontstonden ook niet op de halve marathon al bleven de posities ongewijzigd. In bijna 4.18 uur was Justine Mathieux klaar, een dikke minuut later de Belgische en de Britse en voor Sarissa was het verschil opgelopen tot een krappe twee minuten.  Dertien Nederlanders in totaal. Buiten Jim en Sarissa kwamen ook Lennart de Haan (198e) en Jurjen Kobes (221e) tot een sub 5 uur halve triathlon. Willemijn Huizenga Heijnen eindigde als negende F35 in 6.19 uur.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.