Een vreemde week voor triathlonminnend Almere; Flevoman; Geen UT – WTJ 1615

MAANDAG – Nu de wedstrijdcyclus weer aardig op gang komt, zou je bijna vergeten dat we in een hele belangrijke week zitten/zaten. Van 5 tot en met 13 september was Almere, Nederland en de hele duathlon- en triathlonwereld in de ban van het ITU Multisports Festival.

Stille WK-week

Afgelopen zondag was ik even in Zundert. Normaal gesproken komen daar op de eerste zondag in september 100.000 mensen naar ’s werelds grootste bloemencorso kijken. Nu was het er akelig stil. Het moet nu ook in Almere een vreemde gewaarwording zijn. Normaal is de opbouw al in volle gang en verandert de Esplanade stilaan in een grote triathlonarena met wisselzone, kramendorp enzovoorts enzovoorts. Sterker nog, dit jaar zouden we al de eerste wereldkampioenschappen achter de rug hebben. De sprint run-bike-run op 5 september, de standaard afstand run-bike-run op zondag.

We weten allemaal hoe het gelopen is. Van alle grote kampioenschappen bleef alleen Hamburg afgelopen weekend over. En ook daar konden niet alle grote namen bijeen zijn. Voor een ‘half WK’ gaan we niet in Almere, daarom volgend jaar nieuwe kansen. Van 3 tot en met 12 september 2021. Zo staat het al op alle uitingen van de Challenge-organisatie. Zo hebben we een vol jaar om er naar uit te kijken in dan hopelijk de post-coronatijd (het vaccin is dan al lang en breed uit de experimentele fase). En dus kan de hele wereld alsnog op dat op het water herwonnen stukje Nederland komen sporten. Hoera!

Esplanade

Overigens zag ik een luchtfoto van het Esplanade (zie hierboven). Ik kom niet dagelijks in Almere-Stad, maar jee dat is wel veranderd zeg. Mooi ingericht, veel groen enzo. Het leek van bovenaf wel een soort mini-Schiphol trouwens. Als leek vroeg ik me af hoe daar toch de triathlon kan worden gehouden, maar daar is allemaal in voorzien. Gemeente en organisatie trekken samen op. Ik zou zeggen: uiteraard. De Holland Triathlon en later de Challenge Almere-Amsterdam blijven het paradepaardje van de jonge stad. Volgend jaar kan de organisatie laten zien hoe zelfs met de nieuwe Esplanade het evenement nog grootser kan worden.

De Flevo-hele van Bert/Mathijm: sub 10 voor Leon en Jorieke

In de Flevopolder zijn overigens ‘schaduw-wedstrijdjes’ genoeg. Afgelopen weekend opnieuw een door Bert Flier en Mathijm Wassink neergezet triathlonconcept met inachtneming van alle regels. De halve is er populair en zondag waagde in elk geval Jorieke Casteleijn zich aan een hele. Het verslag volgt vanavond nog, we hebben alvast een eerste foto en het hilarische filmpje The Day After. Ga d’r maar aan staan: 9.51 uur en dat vrijwel in een solorace, je kunt je aan niemand optrekken. Gelukkig had Jorieke wel de beste supporterscrew ever. Tja, je komt uit Zeewolde of niet hè.

Jorieke was niet de enige die een hele volbracht. Ook Leon van Hamersveld (9.01.05), Ron Schwab,

Raymond de Kuiper (10.27) en Gerard van Schie (13.48) volbrachten de volledige afstand op hetzelfde parcours. Daarnaast waren er dertig triatleten op de Flevo 70.3 en twaalf op FlevoNice. De halve ging naar Thijmen van der Burgt (4.10), die de winnaar van de vorige editie Jaimy Voogt klopte. Ook Leo de Bruijn (foto hieronder) presteerde sterk.

Geen UT Triathlon Enschede

Van de eerder genoemde 15 Nederlandse races, die overbleven in 2020 moeten we toch vroegtijdig afscheid nemen van de UT Triathlon in Enschede. De wedstrijd kan niet op tegen de andere races dat weekend te weten het Multisport Festival Maastricht en de Bosbaan triathlons. Guido Gosselink had zijn hele gezin nog aangemeld, maar het mocht niet baten. Amper 80 aanmeldingen, te weinig. Guido’s oproep om organisaties ook in moeilijke tijden te steunen heeft helaas niet het gewenste effect. ,,Maar dan niemand meer zeuren over al die afgelaste triathlons dit jaar.’’

Zoals meestal kan ik niet anders dan Guido Gosselink weer helemaal gelijk geven. Er wordt gezegd dat de afstanden (1/16e ongeveer) te kort zijn om mee te doen. Dank in elk geval aan de organisatie van de UT-triathlon om het in elk geval alsnog te proberen. In mei volgend jaar nieuwe kansen, jongens!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.