The day after geen Hoorn; Frederik van Lierde bedankt; Paul coach – WTJ 1616

DONDERDAG – Best een rare week. Maandag en dinsdag wees alles erop dat Extra Leisure haar gigantische inspanningen voor vier weken evenementen beloond zag worden met de 70.3 Ironman West-Friesland als kers op de taart. Woensdagmiddag komt alsnog de annulering naar buiten.

We voelen mee met de vele atleten, die zich enorm verheugd hadden op een allerlaatste kans op een grote wedstrijd binnen onze landsgrenzen. We voelen nog meer mee met de organisatoren uit Limburg/Noord-Holland. Man, man, wat hebben zij geknokt om toch zeker deze 70.3 IM door te laten gaan. In een jaar waarin Ironman alles uitstelde en vervolgens toch veel ‘postponed events’ moest afblazen, bleven de twee Nederlandse race-weekends netjes overeind. Tot woensdag dus.

Van juni naar oktober. Goed het kan koud zijn, maar voorlopig komt er de komende week weer mooi weer. Open water blijft altijd langer warm dan de buitenlucht,  dus nee daar lag het niet aan. Het gebied rondom Hoorn is ook niet per se code oranje of daaronder. Het normale ‘corona-patroon’ van een landelijk gebied. Vincent van der Stouwe van Extra Leisure zei het op onze site al: ,,We zijn coronaproof en doen daarmee iets wat voor de buitenwereld wellicht onmogelijk lijkt, namelijk een veilig triathlonevenement organiseren met alle aanpassingen en maatregelen, die nodig zijn om de gezondheid e veiligheid te waarborgen van deelnemers, inwoners, vrijwilligers en personeel. Helaas is het laatste woord niet aan ons, maar aan de regio waar we te gast zijn.’’

Zeven gemeenten moeten ja zeggen

Met dat laatste raakt Vincent misschien een gevoelig punt. Want wie in 1 gemeente een sportwedstrijd organiseert, kan misschien nog wel vooruit. Maar 70.3 Ironman West-Friesland voert langs liefst zeven gemeenten. En hoewel ze alle zeven doordrongen zijn van de economische spin-off van dit topsportevenement, interpreteren ze wel allemaal op eigen wijze te treffen coronamaatregelen.  Dat maakt het best lastig. De burgemeester van Hoorn bijvoorbeeld was groot voorstander om de race onder de gestelde condities door te laten gaan, maar een enkele buurgemeente was huiverig (voor het onbekende?). Het is verklaarbaar. Geen enkel gemeentebestuur wil het op haar geweten hebben dat er een flinke coronahaard ontstaat. Maar Extra Leisure was er helemaal klaar voor, zoveel is zeker. Een grote klap, die hard aankomt bij deze professionele organisatie. Blijven over: het Long Course Weekend Beesel, het Ironman Multisport Festival Maastricht en de Groene Loper Run.  En volgend jaar van 25 tot en met 27 juni dan toch eindelijk knallen op die 70.3 Ironman West-Friesland, de eerste 70.3 IM ooit in ons land!

Challenge Miami ook op circuit

Racen op autocircuits met zwemwater in de buurt. Misschien is het wel de oplossing voor triathlons in de toekomst. Zandvoort doet het al en Challenge Amerika heeft nu naast Daytona ook de Homestead-Miami Speedway in Florida ontdekt. Aan de prijzenpot van 50.000 dollar zal het ook niet liggen. De race staat gepland in het voorjaar en wel van 12 tot en met 14 maart.

Afscheid van een groot kampioen in zijn eigen Menen: adieu Frederik

Geen officiële halve meer in ons land, wel aanstaande zondag in Belgisch Menen tegen de Franse grens aan. Jullie raadt het al, de woonplaats van Frederik van Lierde. De groot kampioen en Hawaii-winnaar van 2013, krijgt het afscheid wat hem toekomst. Fre kon afgelopen zondag nog een laatste keer uithalen in het Franse les Sables d’Olonnes met een negende plaats. Zondag wacht hem een glorieus afscheid, weliswaar zo coronaproof mogelijk maar het gaat gelukkig door. In 23 jaar topsport hebben wij ‘de volgende Van Lierde’ iets minder vaak in Nederland meegemaakt dan zijn landgenoten, toch genoten ook wij met volle teugen van zijn indrukwekkende erelijst.

Winst in Kona 2013 was natuurlijk het allerhoogste, nadat hij een jaar eerder al derde werd. De vijf Ironmanzeges in Nice logen er ook niet om. Liefst zeven keer stond Frederik in de Franse badplaats op het podium. Met ook nog Cozumel, Port Elisabeth en Lanzarote komt zijn totaal op negen Ironmanzeges. Zestien keer op een Ironman-podium, vier 70.3 Ironman-overwinningen en op die 70.3 IM negen podiumplaatsen. Twee keer won Frederik de voorjaarsklassieker in Abu Dhabi, drie keer was hij op een zogeheten Extreman halve de rapste en ook drievoudig Belgisch kampioen op de halve in Deinze en Leuven. En dan vergeten we nog haast zijn Europese titel in Brasschaat 2007.

 

Frederik in Nederland

Zoals gezegd, enkele keren in ons land. De ETU-wedstrijden in Zundert en Holten bijvoorbeeld. Bij de tweede Ironman Maastricht in 2016 was Frederik als ambassadeur betrokken. Hoewel het hem wel een wedstrijd voor hem leek, kwam het nooit tot starten daar. Hawaii werd na zijn prachtwinst in 2013 enkele keren gevolgd door tegenslag, vreemde jurybeslissingen en ook wel mindere vorm. Maar die 12e oktober 2013 toen hij Luke McKenzie en Sebastian Kienle versloeg. Nee, die nemen ze hem nooit meer af. Frederik, het gaat je goed! Je kondigde vorig jaar je afscheid aan en – corona of niet – je hebt woord gehouden. Geniet ervan zondag!

Kort nieuws waar we nog wel op terugkomen: Paul Verkleij is de nieuwe talentcoach en coördinator van het RTC Flevoland-Almere. Hij volgt daarmee Dennis Looze op, die vertrokken is. Paul krijgt ondersteuning van assistent-coach Ilona Eversdijk.

De triatleet uit Leusden is bijna klaar met zijn opleiding tot topcoach 5. Hij werkt aan de sportacademie in Utrecht en is docent bij de opleidingen TTN3 en TTN4. De wisseling van de wacht is op 1 november.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.