Spijkenisse 2020; de laatste keer? Snelste tijden ooit aldaar gerealiseerd door Robert de Korte en Diede Diederiks

Genieten!!!!!
Dat deden bijna 500 atleten bij de 35e editie van de Politie Triathlon in Spijkenisse. Alom glimlachende triatleten, voor, tijdens en na de wedstrijd.

Corona-proof, daar hebben ze bij de organisatie in Spijkenisse  echt alles aan gedaan in de voorbereiding en de uitvoering was om door een ringentje te halen. Perfect was de uitvoering ! Opschuivende startgroepen van 25 personen richting zwemstart, een enorme wisselzone en perfecte finish en atletenopvang. Dat atleten dit weten te waarderen, bleek talloze malen door het feit dat ze de bestuursleden persoonlijk kwamen bedanken voor het neerzetten van deze race.

De OD race
Natuurlijk is het anders dan anders, niet een rechtstreeks duel met je concurrenten, maar starten in groepen van 25 personen, met steeds twee minuten er tussen. Ook niet alle favorieten in dezelfde startgroep, dus het werd (terug)rekenen geblazen.  Vooraf waren een aantal favorieten aan wijzen; winnaar en winnares van de editie 2019 Robert de Korte en Diede Diederiks, voormalig winnaar Dave Rost, talent Joey van ’t Verlaat, Nick van Ingen, maar hoe verloopt zo’n wedstrijd als je niet rechtstreeks tegen elkaar aan het strijden bent.
Het werd de dag van het koppel de Korte/Diederiks. Beiden pakten met overmacht de winst en wisten de snelste finishtijd in de 35 jarige geschiedenis van de triathlon van Spijkenisse op de klokken te zetten. Robert de Korte finishte in 1:54:24  en was daarmee sneller als Jan van der Marel (1:55:04  in 1995), Diede Diederiks finishte in 2:05:36 en was daarmee sneller als de snelste dame ooit in Spijkenisse ; Yvonne van Vlerken in 2006 (2:05:59). Het is wellicht appels met peren vergelijken, want het parcours in Spijkenisse in de laatste anders , maar toch, nooit waren atleten sneller.

Natuurlijk redenen genoeg voor ons om even met beiden na te praten na de race.

Robert de Korte:


Eerder deze week gaf Robert al een kleine hint middels een berichtje; Ruud , de snelste tijden ooit in Spijkenisse hangen boven ons bed.
“Het is lastig om je in dit seizoen een doel te stellen. Dit zou mijn eerste PRO jaar worden, echter het loopt allemaal anders. Ik heb absoluut stappen gezet dit jaar en wilde me voor deze wedstrijd een doel stellen. Ook al omdat je niet direct tegen elkaar aan het racen bent. Vorig jaar kon ik vrij relaxed naar de overwinning in 2:00:38, met mijn progressie dit jaar wist ik dat er meer in zou zitten. Tijdens de race kijk en reken je dan vervolgens. Dat ik als eerste uit het water kom, is nieuw voor me. Normaal gesproken verlies ik tijd tijdens het zwemmen, de snelle zwemmers starten vandaag in latere groepen. Met fietsen kon ik mijn slag slaan, ik had mijn grote verzet er nog op staan van IM Dubai. Wind tegen was het zwaar, wind mee vloog ik over het parcours. Tijdens het fietsen zie je de concurrentie en was het rekenen geblazen, daar pakte ik mijn winst (55 min, gem 43,5 km/u). Met lopen ging ik goed  en kon ik consolideren met een looptijd van 34 minuten op de 10 kilometer. De tijd van Jan van der Marel is uit de boeken en dat is toch niet de eerste de beste”. 
Prachtig om te zien overigens dat talloze inmiddels gefinishte triatleten van de sprintafstand met open mond en vol verbazing keken naar het aanvangstempo van Robert op het looponderdeel. In Maastricht zien we Robert opnieuw aan de start, een wedstrijd waar hij wellicht nog meer belang aan hecht als deze thuiswedstrijd in Spijkenisse, aangezien het startveld van nog zwaarder kaliber zal zijn. Daarna is deelname aan de IM Luxemburg en het NK RBR in het programma van Robert opgenomen en hoopt hij op een startbewijs aan Challenge Daytona als PRO. Als laatste roemt Robert de organisatie  in Spijkenisse: “Een fantastisch georganiseerd evenement, absoluut Corona-proof”.

Diede Diederiks:
“Natuurlijk ziet mijn seizoen er heel anders uit als vooraf gepland, er stonden aanvankelijk 3 halve triathlons op het programma, maar men weet ook van mijn klik met de crosstriathlons, het EK en het WK was waar ik naar uitkeek. Ik vond het vandaag vooral heel leuk, complimenten voor de organisatie. Ik heb het enorm naar mijn zin gehad . Het zwemmen ging prima, ik heb vandaag voor het eerst op een tijdritfiets een wedstrijd gedaan (geleend van Edo van der Meer) en dat ging prima. Het lopen ging verrassend goed, het kostte me geen enkele moeite, zo voelde het. Blij verrast dat ik dan ook nog de tijd van Yvonne van Vlerken uit de boeken haal. De wedstrijd was perfect georganiseerd en ik heb genoten. In mijn mind-set zie ik ook mannelijke triatleten als concurrenten en daardoor kom ik in de race-modus. Hoe langer ik sport, hoe leuker ik het vind”.
Die opmerking brengt me tot  een volgende vraag; dus toch het lange werk in de toekomst? Diede reageert: “De combinatie (midden) lange afstand en crosstriathlon, ik weet niet of het mogelijk is….. Maar Flora Duffy is wel mijn idool en ik sluit niets uit!
Er is nog een hele in de Franse 
Pyreneeën en wie weet…..

Het was een bijzondere (laatste)  editie van de Politie Triathlon in Spijkenisse. In 2022 organiseren zij de triathlonwedstrijd tijdens de World  Police and Fireman Games in Rotterdam. Een mooie klus voor een bijzonder goed organisatie-team.  Het zou betekenen dat dit team een jaartje zou overslaan in 2021. De reacties van de atleten vandaag heeft er tenminste voor gezorgd dat zij zich aan het beraden zijn om wellicht ook een 36e editie van de politie triathlon in 2021 neer te zetten.

Alle uitslagen vind je hier

 

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.