2020 is het Maya-jaar: 3e WorldCup Karlovy Vary; Marco sterk als 17e – WTJ 1618

ZONDAG – Zodra een Nederlandse atleet successen boekt is hij of zij een beetje van ons allemaal. We vinden het prettig om hetgeen we zelf niet kunnen bereiken toch nog enigszins op onszelf af te laten stralen. Maya Kingma wordt vandaag derde in de World Cup in Carlsbad/Karlovy Vary. Maya is nu van ons allemaal. Dankzij een stukje over de crossduathlon Etten-Leur in de Limburger vervullen haar topprestaties mij met extra trots. Goed dat ik in 2012 al wist dat ze ‘ook heel goed kon zwemmen’ en dan toch een crossduathlon winnen….

Alle gekheid op een stokje. De microfonist heeft Maya niet gemaakt tot wat ze nu is, daar hebben eerder haar coaches aan bijgedragen. Maar verreweg het grootste deel heeft Maya zelf gedaan. Het is haar eigen lichaam, dat de topsnelheid ontwikkelt in het water en op het land. Een supertalent wat zo eens in de zoveel jaar opstaat.

Na haar zesde plaats vorige week op het WK, trok Maya de stijgende lijn door. Dat resulteerde in haar eerste podiumplaats op een World Cup-race. Derde achter Flora Duffy en wereldkampioene Georgia Taylor-Brown. Als nu nog niet duidelijk is dat Maya in de individuele race in Tokyo thuis hoort, dan weet ik het niet.

Maya hele jaar al sterk

Eigenlijk viel Maya al op tijdens de Zwift-races in Coronatijd, daarna ook in de Super League virtual races. Misschien dat het motortje even haperde tijdens de Rotterdam Arena Games, maar eenmaal in de buitenlucht bleek wel hoezeer Maya had bijgeleerd op vooral het looponderdeel. En als blessures dan maar achterwege blijven dan is de 25-jarige geboren Bredase/thans Maastrichtse ongelofelijk sterk. Dan kan ze bijna de wereldkampioenes Duffy en Taylor-Brown volgen. Met de laatste scheelde het in de strijd om zilver zelfs maar dertien seconden.

,,Ik kan het niet geloven. Ik ben dolgelukkig’’, sprak Maya in tranen (van geluk) voor de ITU-camera’s. ,,Ik moest blijven knokken bij het zwemmen, hard doordrukken op de fiets en samen met Fiona gewerkt aan de ontsnapping. Ik voelde me sterk en was dat het voor iedereen zwaar was. Ik zag de top zes a voor me, toen vijf, toen vier en toen kwam ineens het podium!’’

Maya stoomde op de fiets naar voren

Zwemmen ging Maya altijd al goed af. Toch laat ze zich op dat eerste onderdeel niet langer gek maken door het moordend tempo van bijvoorbeeld Jessica Learmonth. De Britse kwam bijna een halve minuut voor Katie Zaferes c.s. uit het Rolava meer. Maya lag als tiende bijna een minuut achter. Jessica bleef even vooruit, kreeg gezelschap van Katie, maar als duo bleven ze niet samen vooruit. Bovendien is de vorm van de Amerikaanse minder dan vorig seizoen, toen Zaferes domineerde. Maya stoomde op naar voren, Laura Lindemann zat erbij en de verrassende Braziliaanse Djenyfer Arnold. De achtervolgers met Rachel Klamer kregen het gat van twee minuten maar niet gedicht op het altijd zware parcours in de Tsjechische stad.

Het kwam op loopkwaliteiten aan. Learmonth viel terug, Zaferes kreeg het zwaar. Zoals eigenlijk iedereen op het loodzware parcours naar adem hapte. De posities wisselden daardoor nogal, totdat Flora Duffy het heft in handen nam en liet zien dat de vrouw uit Bermuda nooit afgeschreven mag worden. Alleen de Duitse Lisa Tertsch liep in achterhoede sneller dan Flora, die 35.34 noteerde op de tien. Daar zette Georgia 37.12 en Maya 37.25 tegenover. Hun loopprestaties waren voldoende om uit de greep van de achtervolgsters te blijven. Flora boekte een daverende zege, anderhalve minuut later volgde Hamburg-wereldkampioene Georgia en meteen daarachter was het de mirakels sterke Maya die schitterend brons scoorde. Learmonth, Arnold en Lindemann ver achter latend.

Rollen omgekeerd: Rachel zestiende

Tja en dan Rachel. Voor het eerst sinds jaren zijn de rollen omgekeerd en is Maya de triatlete in de picture en moet Rachel even genoegen nemen met een bescheidener klassering. Zestiende werd ze vandaag in Karlovy Vary. Na het zwemmen leek er nog weinig aan de hand. Veertiende kort na Maya. Maar Maya maakte de sprong naar de kopgroep, iets wat Rachel op de fiets niet lukte. Het achtervolgingswerk verliep niet naar wens en zo bleef de groep op dik twee minuten steken bij het ingaan van het lopen. De achttiende looptijd (exact een minuut langzamer dan Maya) bracht niet meer het gewenste resultaat. Maar ik geef het je te doen. Het coronajaar is voor iedereen bizar, maar Rachel en Richard leefden toch wel in een emotionele rollercoaster, die ongetwijfeld ook z’n weerslag op de wedstrijden heeft. Tekenend was het bericht wat Rachel poste na haar tweede plaats in Rotterdam toen ze op de terugweg naar huis haar moeder enorm miste. Tegelijkertijd kan het Olympisch jaar 2021 met ook Maya mogelijk op de individuele race ook Rachel helpen korter te eindigen dan haar tiende plaats in Rio. Twee is altijd beter dan alleen.

Voor Rani Skrabanja zijn de grote World Cups vooral ervaring opdoen. Vandaag werd de Limburgse 33e met nog twee atletes achter haar. Maar in het perspectief van 18 uitvallers, waaronder acht gedubbelde triatletes mogen we ook constateren dat Rani eigenlijk best op de goede weg is.

Jorik valt uit

Ook bij de mannen veel uitvallers: 21 maar liefst, waaronder Jorik van Egdom. Als voorlaatste kwam Jorik uit het Rolava-meer. Samen met de Braziliaan Manoel Messias (later nog de tweede looptijd!) deed de Veenendaler er alles aan om groepjes op te rapen, maar het vergde veel energie. Anderzijds werden ze niet gedubbeld, hetgeen snellere zwemmers wel weer overkwam. Bij het lopen waren de verschillen voor Jorik te groot om nog wat recht te trekken.

Jelle Geens holt naar brons

Voor de kersverse wereldkampioen Vicent Luis maakte het allemaal weinig uit. Hij bleek opnieuw te sterk voor het startveld van 66 atleten. De Fransman kwam al met Jonas Schomburg in de frontlinie uit het water (beiden nog sneller dan Richard Varga!) en trok hard door op de fiets. Toen in de kopgroep van zes Kenji Nener en Janik Schaufler ten val kwamen en Schomburg moest uitwijken, bleef voor de finale het trio Luis-Vilaca-Breinlinger over. Met de benenwagen kwamen Jelle Geens en Richard Murray nog sterk terug, maar de achterstand op Luis konden ook zij niet wegpoetsen. Vincent won andermaal,  het zilver ging naar de ijzersterk fietsende Vasco Vilaca (absoluut de revelatie van het seizoen) en brons toch nog naar de Belg Jelle Geens. Twee keer brons voor de Lage Landen dus. Richard Murray volgde niet veel later als vierde en de Hongaar Bence Bicsak was de vijfde man. Nederbrit Ben Dijkstra finishte tiende.

Marco fraai in top 20 World Cup

Een minuut verloren Marco van der Stel en Donald Hillebregt in het water op de wereldkampioen. Dat lijkt veel, maar de tri-historie van Karlovy Vary leert dat het wel meevalt. Wie sterk is op de fiets (zoals vandaag Maya) kan in de zeven klimmetjes nog heel veel goedmaken. Met dat gegeven ging Donald vol in de aanval en zo kwamen het Oranje-duo ook wel weer terug in de race. Afstappend in het peleton is het altijd afwachten hoe de tien kilometer uitpakken. Voor Marco niet zo slecht. Hij liet met 33.13 de 23e looptijd noteren. Aan de streep was dat de 17e plaats, goed in de top twintig dus. Dat is op World Cup-niveau altijd mooi meegenomen. Voor Donald waren de inspanningen in de eerste wedstrijdhelft er net te veel aan. Zijn looptijd van 39.35 minuten leverde hem geen topklassering meer op: 44e van de 47 gefinishte atleten.

Misschien kwamen de Nederlanders iets te kort, de Noren hadden een complete offday: Stornes, Blummenfelt en Iden, ze vielen alle drie uit.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.