Maya Kingma voegt zich bij de Wereldtop en pakt podium in Karlovy Vary, even babbelen dus.

Haar zesde plaats in het WK Hamburg liet al veel goeds vermoeden, Maya Kingma had wel degelijk sprongen gemaakt op haar lopen. Vandaag laat ze de triathlonwereld versteld staan en wordt ze derde tijdens de heel sterk bezette World Cup in Kalovy Vary.

Niet helemaal voorin na het zwemonderdeel, zoals we vaak van haar gewend zijn, maar op de fiets in de juiste achtervolgende groep, achter Learmonth en Zaferes en heel veel werk verzettend met Flora Duffy en op het looponderdeel slaat ze dan toe.

Hoe beleefde Maya haar beste wedstrijd ooit? Ik spreek haar terwijl ze in afwachting is van de dopingcontrole. In haar stem nog steeds het ongeloof over haar wereldprestatie, ze giechelt en kan het allemaal nog niet geloven.

“Ik kan het nog allemaal niet geloven. Ik werd langs alle kanten voorbij gezwommen, ben maar langs de groep gezwommen en kwam tenslotte toch nog op een redelijke positie uit het water. Op de fiets heb ik vol gas gegeven, ik heb het meeste kopwerk gedaan. De gedachte: ik moet naar voren en als ik de rest dan meeneem, het moet dan maar. Ik voelde me heel sterk en ben dus blijven pushen. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb. Aanvankelijk keken we naar de groep achter ons, maar we kwamen steeds dichter bij de kopgroep. Ik ging als eerste de wissel in na het fietsen en ben er vol voor gegaan. 
Ik hoorde dat ik iets harder liep dan de meiden voor me , heb mezelf gepusht om van bocht naar bocht te lopen en steeds de druk erop te houden. De coaches en Jorik(van Egdom) en Marco (van der Stel) stonden langs de kant en gaven me tussentijden door en dat was wel heel fijn. Ik had zelf zoiets van dan maar op 7.5 kilometer in elkaar ploffen, maar ik ga er voor. In de laatste ronde haalde ik Jessica (Learmonth) in en zat ik op podiumkoers. Een derde plaats in zo’n sterk veld, daar had ik nooit van durven dromen, maar vandaag is het een feit. En dat met 25 kilometer looptraining per week, ik heb op dit moment nog geen idee  van mijn looptijd, maar zal wel goed zijn”. 

Mooi om een succesvolle triatlete te spreken, die het allemaal nog niet kan bevatten wat ze vandaag heeft neergezet. Dat ze kon zwemmen en fietsen met de wereldtop wisten we al, maar haar lopen is met sprongen vooruit gegaan afgelopen periode en brengt haar naar de absolute wereldtop.

 

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.