De Friese triathlons zijn voor Jort, Marjan, Erik en Jantina – WTJ 1620

 

MAANDAG – Friesland werd het afgelopen half jaar iets minder geteisterd door het coronavirus dan andere provincies. Misschien wel daarom dat nog vier triathlons doorgang kunnen vinden. Kleine evenementen weliswaar, maar toch. Dit weekend zelfs twee. Wommels op zaterdag, Surhuisterveen op zondag.

Triathlon Wommels

In Wommels kwamen zaterdag 145 triatleten bijeen, hoofdzakelijk uit de Noordelijke provincies. De zevende editie van de triathlon Wommels kon dit keer geen zwembadserie houden. Normaal is er zowel een open water als zwembadtriathlon, maar chloor hebben de zwembrilletjes vanwege corona dit keer niet gezien. Wel was het allemaal op en rond zwembad De Klomp te doen. De sprint-afstand was een zege voor Ben Douwes. Al menigmaal in de top tien van Friese wedstrijden, echter nooit gewonnen. Nu wel. Dat deed ook Evelien van Leeuwen uit Utrecht op die afstand. Ze bleef de sterke Marijke Harsma voor. Na Workum was Marijke nu dus weer tweede. Syb van der Ploeg klasseerde zich als dertiende.

foto facebook

De kwart afstand dan. Boeiende tweestrijd tussen Jort van Zutphen en Mathijs van Ark. Jort was veruit de betere zwemmer, maar Mathijs trok de zaken recht bij het fietsen. Het lopen moest de beslissing brengen. De man uit Weidum – Jort dus – trok aan het langste eind in 1.56.21 tegen 1.56.56 voor de Groninger. Het brons ging naar Stefan de Jong uit Blije (vroeger dus dorpsgenoot van Lieuwe Westra). Op vier kwam snelle fietser Sjirk Bijma uit Joure, vergeet zijn naam niet want hij komt verderop nog eens voor. Wesley de Does uit Weesp bleef vervolgens het Bolswarder treintje Thomas Wobma, Dyan Hendriks en Tiedo Tinga voor. Ouwe rotten in het vak Martin Veenhuizen en Menno Iedema doken eveneens in de top 15.

foto facebook

Lag het mannenveld aan de finish relatief dichtbij elkaar, bij de vrouwen was er geen kruit gewassen tegen Marjan Andringa. Bijna tien minuten later volgde pas Theresia Offringa, die wel met twee minuten voorsprong uit het open water kwam. Nog eens vier minuten moest gewacht worden op de nummer drie Esther Visser. Bekende atletes als Klaziena Politiek en Mireille Baart finishten resp. vierde en zesde. Al met al een geslaagde dag in Wommels.

40 Feanster Surhuisterveen

Vijftig kilometer oostwaarts van Wommels ligt Surhuisterveen. In negen startgroepen gingen de tweehonderd deelnemers aan de triathlon van Surhuisterveen van start voor de 40 Feanster Surhuisterveen. Het getal 40 is een optelsom van de drie afstanden namelijk 1 kilometer zwemmen-30 kilometer fietsen-9 kilometer lopen.

Het evenement mag dan nooit zijn toegetreden tot de NTB, het was al wel de 21e uitgave van de Feanster Tri. Triatleten met en zonder licente namen er altijd graag aan deel. Normaal is het evenement in het tweede weekend van juni. Dat was geen optie, maar de nijvere organisatoren vonden een uitwijkmogelijkheid naar 13 september. En die race kon wel doorgaan. Met bijna 200 deelnemers verdeeld over negen startgroepen ging het te water in zwembad Wettervlecke te Surhuisterveen. Een actieve sportgemeente zoals we weten, want ook een profkoers en grote veldrit worden er jaarlijks gehouden.

Veertig baantjes

Dat Erik Schröder na de veertig baantjes zich als snelste op de bassinrand hees, hoeft geen nadere uitleg. De Groninger is in menig topwedstrijd de snelste zwemmer en zat ook hier al lang en breed op de fiets vooraleer de nummer twee – Ivor Feunekes – dat deed. Bij het fietsen kwam de als vijfde gezwommen Sjirk Bijma (vorig jaar trouwens winnaar in Wommels) sterk opzetten. Erik hield nog vijftig seconden over op de Fries en als derde wisselde Sander van Kammen. De wedstrijdspanning was goed opgebouwd, want alle kleppers zaten in de laatste startgroep van 14.45 uur. Het lopen moest de beslissing brengen. Erik verloor tijd op Sjirk, maar aan de meet was er nog anderhalve minuut over. Ivor Feunekes vond na een minder fietsnummer zijn tweede adem en keerde terug op een derde plaats, zodat het een onvervast noordelijk podium betrof met een Groninger, Fries en Drent.  Johan Bouma, Stephan Gunnink en Sander van Kammen druppelden daarna binnen in een warm Surhuisterveen, waar de sfeer er goed in zat. Het was Eriks tweede zege in de 40 Feanster, eerder won hij ook in 2015.

Even na tweeën was de vrouwentop aan hun 40 Feanster begonnen. Die race was overduidelijk voor Jantina Kooistra. Toch was het vrouwenveld best aardig. Voormalig Frysman-winnares Karla Schipper eindigde tweede, Sandra Middel derde. De vierde plaats ging naar titelverdedigster Liset de Groot, die Andrea Bruijnes achter zich liet. Andrea was wel recreantenwinnaar net als Allard Sym Sprenger. Allard liep trouwens het hardst van allemaal, alleen uit het zwembad kwam hij pas als 51e.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.