NK Triathlon Roermond brengt alle talenten van ons land bijeen – WTJ 1623

VRIJDAG – Met alvast een aantal grote namen volgende week in Maastricht (Maya Kingma, Per van Vlerken, Sarissa de Vries, Diede Diederiks, Sophie van der Most, Anna Witteveen, Robert de Korte, Diederik Scheltinga, Till Schramm, Cornelis Scheltinga, Joep Staps, Yorben Verboven en Milan Brons) kijken we eerst naar de dag van morgen.

Dan worden namelijk voor het eerst in dit vreemde seizoen Nederlandse titels verdeeld. Zo laat in het jaar (19 september dus) is dat nog nooit voor gekomen. Het gaat om het NK jeugd, junioren en de beloftes (onder 23 jaar). Strijdtoneel is Roermond, waar de tweede editie van de City Triathlon gelukkig doorgang kan vinden.

Roermond was trouwens in de jaren negentig ook al eens drie jaar op rij gastheer van het open NK triathlon. Aan de Grindmeren kwamen toen alle nationale toppers bijeen, maar ook Australische triatleten als Miles Stewart, Peter Robertson en Tracy Hargreaves (inmiddels Tracy Looze) stonden aan de start. De vorige organisatie in Roermond onder leiding van Marc Breugelmans en Leon op de Coul hield het begin deze eeuw voor gezien. Na 18 jaar afwezigheid keerde het evenement in een gloednieuwe opzet terug. De City Triathlon Roermond was geboren.

In een jaar zonder al te veel wedstrijden toch nog een NK is mooi meegenomen. Vanaf 9 uur gaan de ruim 800 triatleten te water. Dat gebeurt over maast liefst 17 startgroepen. Het NK jeugd is om 10 uur. Rond elven beginnen de U23-groepen en als laatste in de reeks van zes NK-starts zijn komen de junioren meisjes in actie. Junioren en U23 doen de sprint, de jeugd de 1/16e. In de middaguren zijn nog twee series kwart (met Maarten van der Weijden dus, die in zijn kielzog veel media mee naar Roermond brengt) en dan vanaf drie uur nog eens drie series sprint. Ook de estafette triathlon zit er op twee afstanden in verwerkt.

Van der Weijden neemt het op de kwart afstand op tegen onder meer Benny Mulder, Bryan van Rutten, Jacco Langerak. Bij de vrouwen zien we Maaike Vooren en Maud Golsteyn verschijnen.

Maar de echte toptalenten zitten natuurlijk op het NK. Bij de U23/beloftes verdedigen Joey van ’t Verlaat en Rani Skrabanja hun titels. Ze krijgen het niet cadeau. Joey moet het opnemen tegen kleppers als Youri Keulen, Niek Heldoorn, Joost Somsen, Victor Goene, Hugo Jan Bosscher, Tristan Olij, Stijn Jansen, Roel Kwaaitaal, Daan Gehlen. Twee outsiders noemen? Zeker, de broertjes Ben en Max Muller.

Bij de vrouwen hoopte iedereen op een onvervalst Limburgs duel tussen Rani en Quinty Schoens. Het gaat er helaas niet van komen, de blessure van Quinty is hardnekkiger dan gehoopt. Maar dan zijn er nog altijd Eva Cornelisse, Marije Dankelman, Joyce Caro, Anna Witteveen en Marije Hijman.

Voor de juniorenkampioenen van Klazienaveen 2019 wordt het al niet veel makkelijker. Ian Pennekamp en Barbara de Koning mochten zich vorig jaar in het rood-wit-blauw hijsen. Dat gebeurde in een heerlijke Drentse entourage. In Midden-Limburg zal het wat soberder zijn met de huldigingen, maar niet minder gemeend. Ian neemt het op tegen de ‘Poolse Hollander’ Dorian Horsten, Jesse Cuijpers, Niels van Lanen, Mitch Kolkman, Hidde Mollee, Lucas Goene, Gjalt Panjer, Syb de Jong en dan hebben we er nog een wel een trits.

Barbara mag dan internationaal de meeste ervaring hebben, we hebben eerder dit jaar gezien hoe sterk Marit van den Berg is geworden. En vlak ook Silke de Wolde, Kim van ’t Verlaat, Luna de Bruin, Robin Dreyling, Maud Oudeman, Romy Spoelder, Kim Groeneveld en Aniek Mars niet uit.

De jeugdcategorie is wellicht het meest onvoorspelbaar, want elk jaar dienen zich weer nieuwe talenten aan. We noemen er toch een paar waarvan we verwachten dat ze kort bij de overwinning geraken: Mauro Dieters en Sonja de Koning als titelverdedigers. Verder Joran Stobbe, Dorians broer Tymon Horsten, Daan van de Betlt, Selina Franken, Merel Veltman, Britt van den Hoven en Puck Oudeman. Maar we vergeten er vast een heleboel. Uit Oud Gastel breng ik in ieder geval Sem Lazaroms en Roos Englebert mee.

Het wordt mooi weer, mooie wedstrijden. Een prachtige sportdag, waar we ons aan alle coronamaatregelen houden. Maar dat spreekt voor zich.

Op een steenworp van Roermond vandaan is op dezelfde zaterdag de tweede dag van het Long Course Weekend in Beesel. Het zwemonderdeel was vrijdag al. Zo’n 150 triatleten waagden zich aan de 3800, 1900, 1500 of 750 meter zwemmen. Op de langste afstand (voor de hele triathlon) waren de Belgen superieur. Tim Fievez was met 51.03 minuten de snelste. Zijn landgenoot Thomas Mares eindigde tweede en Jurgen Schetske kwam als derde aan de kant. Beste Nederlander was Marc Blomen op plaats vier. Zesde en eerste vrouw was Roosje Burmanje, die al na 58.20 minuten aantikte. De Duitse Lisa Femerling volgde op de tweede plaats, Anne Hendriksen zwom de derde vrouwentijd, allemaal nog steeds binnen het uur.

Op de halve afstand won Michiel Hoeben met op plaats twee direct de eerste vrouw Marianne Muijzer. De nog jonge Thom Schijnen volgde op plaats drie. De Duitser Jochen Schmall en Ann de Beer wonnen de 1500 meter en tenslotte ging de 750 meter naar Peter Rietveld en Joanneke Verstappen. Zaterdag dus fietsen met afstanden 180 en 90 kilometer voor de triatleten, maar ook nog de 45 kilometer fietsrace. Is het in Roermond mooi weer, dan is het in Beesel ook fraai. En het ziet er ook zondag prima uit.

Alle ingredienten voor een paar heerlijke sportdagen. Tot ziens in Midden-Limburg of misschien zondag aan de Rutbeek bij het afscheid van Guido Gosselink. Tegen de paratriatleten zeggen we: veel succes zondag op jullie NK in Sittard!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.