Internationale zeges in LCW Beesel; Sarissa vierde in toprace Ratingen, haar reactie hier – WTJ 1625

 

ZONDAG – Behalve Roermond gebeurde er nog veel meer op triathlongebied. We gaan er eens snel naar kijken. Om te beginnen het Long Course Weekend in Beesel. Drie prachtige dagen sport op een andere manier dan alles achter elkaar. Als beloning voor het vele werk wat Extra Leisure achter de schermen heeft verricht was er drie dagen prachtig zomers weer, beter nog dan in 2019 op de ‘vaste datum’ in april.

Belg Tim Fievez wint tweede editie LCW Beesel

We hadden het zwemmen vrijdag al meegenomen, zaterdag stonden de fietswedstrijden en zondag het hardlopen op het programma. We zullen eerst even naar de eindrangschikking kijken. De Belg Tim Fievez was zowel in het water als op de fiets de snelste. Hij mocht dus wat verspelen op zijn minste onderdeel, de marathon. Maar de Belg haalde het in 8.30.01 totaal. Hij is misschien niet de meest bekende Belgische triatleet, maar we herinneren zijn prominente klassering in de Turkse 70.3 Ironman nog wel goed. Geen pannenkoek deze man uit Meerbeek. Voor Ardjan Swerink zat het venijn in de staart. Zijn 42 warme kilometers rondom Beesel waren klaar in 2.54 en daarmee legde de Amsterdammer beslag op de tweede plaats. Het brons ging naar een tweede Belg Thomas Mares. Acht triatleten bleven onder de negen uur, al is het natuurlijk wat anders als je de drie onderdelen achter elkaar moet afleggen.

Anderzijds moet je wel na elke inspanning snel herstellen en wie zegt dat een nachtrust tussen de onderdelen een triatleet zoveel beter doet. Drie dagen in de juiste vorm verkeren, dat is waar het bij Long Course Weekends om gaat. Beesel was zonder publiek maar wel met voldoende atleten en een prima sfeertje. In de mannen top tien noemen we nog de andere Nederlanders: Wolter van Popta, vijfde in 8.50.57; Bryan Warrink zevende in 8.59.55 en Jeroen Pollen negende in 9.09.41 uur.

Bij de vrouwen een Duitse aangelegenheid. Lisa Femerling zette over drie dagen een tijd van 10.10.25 uur neer en daarmee versloeg ze ruimschoots haar landgenote Laura Schadow. Nadat alles opgeteld was had Laura er 11.29.15 uur over gedaan. De winnares van vorig jaar, Nicole Loeve, mocht toch weer op het podium plaats nemen. De immer vrolijke Helmondse moet het hebben van het hardlopen en omdat ze 17 minuten sneller liep dat Laura werd het nog ongemeen spannend. De MyLaps-computers deden hun werk en toen bleek dat er dus maar 21 seconden tussen Laura en Nicole zaten. Het leek de Tour de France wel….

Ook de halve afstanden voor de Oosterburen

De Duitse inbreng was ook op de halve afstand groot. Bastian Siemes en Andreas Erdrich namen de eerste twee plekken in, de Belg Bruno de Decker maakte het podium nog internationaler. Beste Nederlander was Vincent van Oosteren op een vierde plaats. Jana Lehmann zorgde voor de derde zege bij de Oosterburen. Corina Knijnenburg en Marianne Muijzer waren het dichtst bij de eindzege.

Kijken we nog even naar de individuele wedstrijden dan was Tim Fievez zaterdag de snelste fietser in 4.29.39 voor Wouter van Popta en Jurgen Schetske. Lysbet de Boer legde de 180 kilometer als snelste vrouw af in 5.07.28 en Marieke de Groot deed er 5.38 uur over. Zij deden echter geen drie dagen mee, wel de nummer drie tevens eindwinnares Lisa Femerling. De halve afstand fietsen was voor Erwin Bakker en Thara van der Borgh. De 45 kilometer voor de Duitser Bilal Kartit en Lieke Rijk.

Zondag dan de marathon. Jorn van Bergen won ‘m in 2.43.54. Hij klokte sneller dan Ardjan Swerink (2.54) en Jesse Massez. Lisa Femerling met 3.22.23 gaf de kers op de taart van haar eindzege. Tweede dus Nicole Loeve (3.42), derde Celeste Engwerda (3.48). De halve marathon ging naar Bastian Siemes en Marleen Broek. Ook de 10 en 5 kilometer stonden zondag op het programma. In totaal deden 540 atleten over het hele weekend mee.

Stadtwerke Triathlon Ratingen: Sarissa vierde

We gaan naar het Duitse Ratingen, waarvan we gisteren melden dat in allerijl een topwedstrijd uit de grond was gestampt. Kwart triathlon met zwemmen in een zwembad. De race werd gewonnen door de 70.3 IM-wereldkampioen Gustav Iden. De Noor liet Pieter Heemeryck achter zich. Frederik Funk werd derde en Jan Stratmann, vorig jaar nog de snelste op de halve van Klazienaveen vierde. De snelste in het zwembad was Magnus Manner. Bij het fietsen ontstond een kopgroep van zes met ook nog Florian Angert en Andreas Raelert erbij.

Snelste zwembad-zwemster was uiteraard Lucy Hall. Uit ons land had Sarissa de Vries een invitatie gekregen. Ze verliet het bad na 1 kilometer baantjes als vierde met direct erachter Lisa Norden. De Zweedse bereidt zich voor op het WK tijdrijden van aanstaande donderdag en dat was goed te merken. Ze snelde iedereen voorbij en kwam met een riante voorsprong op het loopparcours terecht. De nummer twee van de Spelen van Londen gaf de zege niet meer uit handen. Lucy Hall verloor bij het lopen nog haar tweede plek aan de Zwitserse Immogen Simmonds. De Britse werd derde en kort daarachter in dit prachtveld toch al Sarissa de Vries op de vierde plek. Haar reactie:
“Last minute kreeg ik een uitnodiging van Pushing Limits voor een race over de kwartafstand in Duitsland. Het klonk als een interessant concept, met een sterk startveld en ze hadden nog een paar startplekken over. Of ik zin had om mee te doen. Aangezien we niet weten hoeveel races we nog kunnen doen, heb ik direct ‘ja’ gezegd, maar tijd voor een echte specifieke voorbereiding heb ik in zo’n korte tijd voor dit specifieke format niet echt kunnen doen. Daardoor kon ik wel lekker zonder druk racen. De race was dan ook ontzettend gaaf om te doen. Ik heb constant mee vooraan kunnen strijden met een aantal grote namen. Uiteindelijk kwam ik net tekort met lopen en eindigde ik (voor de 2e keer op rij) op de 4e plek binnen een minuut van het podium. Die 4e plek is natuurlijk wel een beetje zuur, maar ik ben tevreden met mijn huidige niveau op zowel het zwemmen, fietsen als lopen. We blijven gewoon weer verder werken en hopelijk komen er nog meer kansen dit seizoen, en zo niet dan hopelijk wel weer in 2021”.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.