NK paratri voor Jetze en Marget; Bedankt Guido; Rutbeek; Annemarie; Ventouxman –  WTJ 1626

ZONDAG – Nóg een NK dit weekend, namelijk dat van de paratriatleten. Uitgeschreven door de NTB op het Tom Dumoulin Bike Park in Sittard. We hebben nog niet alle gegevens, maar feit is wel dat Jetze Plat en Margret Ijdema de titels bij de PTWC behaalden. Voor Jetze al zijn derde titel in week tijd (eerder bij handbiken de wegrace en tijdrit). Ongelofelijk wat een veerkracht die man heeft. Een rake opmerking kwam eerder deze week van zijn eeuwige rivaal Geert Schipper, die afgelopen week bij het handbike NK op een foto liet zien dat Jetze hem passeerde. Hij schreef daarbij: The moment you realize you are being overtaken by this monster. Morgen meer NK Paratriathlon.

Afscheidsrace Guido Gosselink

Het was een bijzondere zondag voor TC Twente en meer in het bijzonder voor Guido Gosselink. Na een carrière van 34 jaar (!) en 400 wedstrijden met ontelbare hoogtepunten, titels, overwinningen en ook nog eens vier sportieve kinderen, zette Guido er vandaag tevreden een punt achter. Zijn rechterknie speelt hem de laatste tijd te veel parten.

Hij deed dat in stijl door op de sprint afstand de snelste master 50 te worden. De Rutbeek triathlon (ook al op een recreatieterrein!) werd zijn afscheidswedstrijd. Dichtbij huis, georganiseerd door de club waar hij lang voorzitter van was en nu hoofdtrainer. Het is mooi geweest, vindt Guido. Hij heeft het maximale uit zijn sportloopbaan gehaald. Voor een overzicht van al zijn prestaties verwijzen we naar de Atleten-tab. Daar was Guido aan de beurt toen we bij de letter G waren. De lange lijst maakte op ons in elk geval enorme indruk. Dertig jaar speakeren – zoals Ruud en ik doen – verbleekt hierbij.

Voor Guido was het een mooi dagje om bij zijn eigen cluppie af te sluiten. Albert van der Smissen en oud-trainingsmaat Jasper Reenalda hielden een toespraak voor de start. Het afscheid ging gepaard met de nodige cadeaus en een spandoek van de kinderen. ,,Na afloop was er nog genoeg om over na te praten’’, aldus een tevreden Guido, die ook nog als speaker in de weer was. De clubleden konden in de ene serie meedoen in de andere waren ze vrijwilliger. Van Jacqueline Oude Bennink kreeg hij een volle picknickman.

Sander en Marije winnen Rutbeek

Stijn Jansen reikte Guido de bos bloemen uit bij de streep, dat deed Stijn al finishend in de sprint serie waarin hij als vierde eindigde. De winst ging naar Sander Hoogeveen uit de gelijknamige Drentse stad. De Duitser Till Schramm (komend weekend ook in Maastricht) eindigde tweede, Koen Wiggers was goed voor een derde plaats. Daarna volgde het Enschedese duo Stijn Jansen en Izak Hanse. Klaus Schlüter (die ook al heel wat jaartjes meedraait in vooral Nederlandse wedstrijden) werd zevende en snelste master 40. Zoals gezegd was de master 50-titel echt verdiend gewonnen door Guido, die zestiende totaal werd.

Streekfavoriete Marije Dankelman, zaterdag nog genoegen nemend met een vierde plaats op het NK Roermond, was zondag de beste vrouw. Drie minuten later volgde Nijmeegse Marleen Meij. Derde was Ann Schoot Uiterkamp, die net als de nummer drie bij de mannen steeds vaker in duathlons in actie komt. Dieske Kruiselbrink en Gemma Frances maakten de top vijf compleet. Op de 27e plaats bij de triatletes kwam dochter Annemarie Gosselink binnen. Uiteraard stond ook toen pa te wachten. En Rens dan? Die was vrijwilliger, net als Anke.

Korte afstanden in Enschede

De 1/16e triathlon werd gewonnen door Mikel Berenst uit Vroomshoop, die er eveneens een dubbel weekend (Roermond/Enschede) op na hield. Twee minuten later volgde Olivier Kiffen uit Deventer en Almeerder Steven Koenis was weer een minuut verder de nummer drie. In Holten is ze al eens Holtens kampioene geworden, vandaag was Nienke Ensink de snelste in de Rutbeek-tri. Tweede werd Janne Nijhof uit Hengelo en Lotte Prins mocht het brons komen ophalen.  Achtste meisje was Evelien Gosselink. De jeugdcategorie tenslotte met girl-power, want Karlijn Wijma was de snelste van allemaal. Een halve minuut later volgde Lars Jansen. Tweede, maar wel beste jongen. Tweede bij de jongens was dan weer Maarten Gosselink. Zo was de hele familie weer lekker actief op deze zonovergoten zondag aan de Rutbeek-plas.

Trinatura Houffaraid

Er waren nog wat pittige uitdagingen buiten onze landsgrenzen. De Trinatura Houffaraid bijvoorbeeld een crossduathlon, waarin ‘getraild’ wordt. Zoals wel vaker met de beken en riviertjes in de Ardennen moest het wateronderdeel worden gecanceld. Te weinig water. Geen kanovaren in dit geval. Mountainbike-crack Sebastien Carabin was al enkele weken in de XTerra bezig en nu ook in eigen land. Hij won de race met zes minuten voorsprong op Tim van Hemel, die toch wel even opkeek van deze sterke concurrent. Kevin van Hoovels bereikte als derde de streep, maar toch al wel op tien minuten van de nieuwe ster in de crosstri-wereld.

XTerra Malta

Want de XTerra Malta van vorige week hadden we nog niet genoemd. Dat de wedstrijd gewonnen werd door de Franse topper Arthur Serrieres was geen verrassing. De Belgische mountainbike-specialist Sebastien Carabin wel. Hij klokte de tweede tijd nadat hij vijf minuten verspeelde bij het zwemmen, maar wel veruit de snelste fiets plus looptijd realiseerde. François Carloni, ervaren crosstriatleet, verslikte zich alvast in de Belg. En veelvuldig wereldkampioen Ruben Ruzafa werd pas vijfde. Beste vrouw was Morgane Riou, die nog wel gelijk met Carlina Wasle uit het water kwam, maar daarna bouwde de française een reuze voorsprong van 14 minuten op. Derde werd de Maltese triatlete Marta Menditto. Op de recreatieve sprint afstand werd de Nederlandse Dorien Jager vierde.

Annemarie Rustenburg wint Nisramont

Terug naar Trinatura Houffaraid. Want er was ook Nederlands succes. Annemarie Rustenburg uit de Noordoostpolder was vele malen sterker dan haar enige tegenstandster Hilde Parren. Annemarie was met 4.57 uur. Beste Nederlander bij de mannen: Edwin Buisman op de 25e plaats. Bij de duo’s was het Fontys-paramedisch duo Thom Rutten en Jurre Bakker op de elfde plaats het beste Nederlands tweetal.  Pim Orbons met Nathan Goossens volgden op een 14e plaats. Bij de mixed duo’s werden Heleen van der Hulst en Marc Nieuwenhuijse (Space Invaders) tweede, Mirella van Melis en Tristan van Sante derde en Annemiek Veenkamp en Michiel van Reen onder de naam Strong Together vierde. Een zege was er voor het Nederlandse vrouwenduo Vera Huijgens-Anke Storme als TDL Ladies.

Ventouxman bij noodweer: duathlon

De Ventouxman liep ook even anders dan anders. Zo’n Indian Summer wij hier nog meemaakten, zo bar en boos was het rond de beruchte Mont Ventoux. Het vroeg weer veel inprovisatievermogen van organisatie en deelnemers. Concreet werd ’s morgens bepaald dat er niet gezwommen ging worden en dat ook de naamgever van het evenement, de venijnige klim uit het parcours zou worden geschrapt. Toen het nog bleef hozen, werd ook het looponderdeel nog ingekort. En toch gingen de bijna 600 atleten door en was het aan de doornatte finishlijn een Zwitserse dubbelslag met Thomas Huwiler als winnaar en Adrien Brifford tweede. Voormalig wereldkampioen duathlon en tweevoudig World Cup winnaar Etienne Diemunsch finishte als derde in de ingekorte ‘noodversie’. Voor Diego van Looy, die toch al zo’n bizar seizoen doormaakt, was plaats vijf. Bij de vrouwen won Inés van der Linden uit Frankrijk, maar inderdaad met een Nederlandse vader. Ze had maar liefst 26 minuten voorsprong op de nummer twee. Op de 206e plaats was Giovanni van Gelder beste Nederlander.

Morgen nog meer pittige wedstrijden met hoofdrollen voor Nederlanders.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.