Geen 70.3 IM Luxemburg door blauwalg; Kritische Per van Vlerken; Tri Santander; Irene – WTJ 1629

DINSDAG – De laatste hoop op een 70.3 Ironman in 2020 is vandaag in rook opgegaan. Na de teleurstelling dat we toch geen West-Friesland editie mogen beleven, is nu ook de wedstrijd in Luxemburg van het toneel verdwenen. De Ironman 70.3 Luxembourg-Région Moselle zoals het evenement officieel heet stond oorspronkelijk op 14 juni gepland, maar werd vanwege corona uitgesteld tot 11 oktober a.s.

Corona-technisch leek alles oké en dat is nog steeds zo. De organisatoren zagen met vertrouwen de nieuwe datum tegemoet. Alle veiligheids- en gezondheidsmaatregelen waren in acht genomen zodat deelnemers, staf en publiek voldoende beschermd waren tegen een mogelijke coronabesmetting. Nu gooit echter blauwalg roet in het eten. Het is niet zo maar dat we eerder deze maand al schreven dat de grootste vijand van triathlon in de toekomst eerder blauwalg dan COVID-19 zal worden. Laten we hopen van niet, maar Luxemburg is er door getroffen.

Grote teleurstelling voor dik 200 Nederlanders

De Riemscher Weiern was het water waar gezwommen zou worden. De lokale overheid heeft het gebied echter afgesloten voor publiek/zwemmers vanwege blauwalg. Een poging om terug te keren naar de Mosel, het originele zwemparcours stuit op hetzelfde probleem: het groene goedje wat op het water drijft. Ook hier een zwemverbod. Met deze informatie kan de organisatie niet anders dan het evenement cancellen en uitkijken naar 20 juni 2021. In het besef dat dit een grote teleurstelling is voor veel atleten (vorig jaar stonden er 2300 aan de start waaronder 226 Nederlanders) delen de organisatoren in de treurnis. Ingeschreven deelnemers zijn per e-mail verder geïnformeerd over inschrijfgelden, vouchers en de nieuwe datum.

Altijd met een grote ploeg in Luxemburg: TVS.

Bas Diederen vier keer tweede in Remich

De race omzetten in een duathlon is kennelijk geen optie gebleken. In 2016 gooide de IM-organisatie te elfder ure de boel wel om. Dat had te maken met de hoge waterstand van de Mosel, waardoor het te gevaarlijk werd om te zwemmen. Een RBR was toen wel het alternatief. De 70.3 Ironman in Ergo Remich wordt sinds 2013 gehouden. Voor Bas Diederen was het een van de meest geslaagde races in zijn carrière. Maar liefst vier keer (2015, 2016, 2017 en vorig jaar) eindigde de Limburger tweede. Winnen deed hij nooit. Ook Evert Scheltinga stond in 2016 op het podium als nummer drie. Sven Strijk was in 2018 goed voor een vierde plaats. Ook dit jaar zouden ruim 200 Nederlandse triatleten alsnog van start gaan deze laatste 70.3 Ironman van het bizarre jaar 2020.

Kansengelijkheid in twijfel getrokken

Het zal ongetwijfeld tot wisselende reacties leiden. Begrip en kritiek gaan hand in hand.  Een kritische noot ook van Per van Vlerken, die zondag zijn titel in Maastricht verdedigt. De echtgenoot van Yvonne is verbolgen over het feit dat Pushing Limits rijkelijk laat een prof-wedstrijd in Ratingen neerzette en daarbij selectief te werk ging in haar uitnodigingen. Per was er niet bij, maar dat is niet de kern van zijn kritiek. Het gaat erom dat atleten in de gelegenheid gesteld moeten worden ja of nee tegen zo’n race te zeggen. Terecht zegt de Duitse/Nederlander dat Pushing Limits altijd snel klaar staat met kritiek op Ironman en PTO over prijzengeld en dergelijke, maar nu zelf ook geen schoon blazoen overhoudt. Gelukkig kan Per zondag gewoon in Maastricht starten op het Multi Sports Festival 5150.

Filmpje James-Diego is hot, maar wie won er eigenlijk?

Het ging viraal, zoals dat zo mooi heet. De naastenliefde van triatleet Diego Mentrida, die zijn derde plaats in de Santander triathlon afstond aan de Brit James Teagle. Simpelweg omdat de Brit harder liep, maar in de haakse bocht naar de finish rechtdoor liep. Er stond een hek, dus je kunt ook denken eigen schuld, dikke bult. Maar zo zat Diego dus niet in elkaar. Afijn het filmpje hoeven we eigenlijk niet meer te plaatsen denk. NOS, RTL, SBS6 en werkelijke alle kranten haalden het voorval aan. Deden ze dat ook maar net zo makkelijk met – pak ‘m beet – onze klassiekers in Almere, Stein, Maastricht, Holten enzovoorts. Overigens legde het de Spanjaard geen windeieren, want hij kreeg alsnog een eremedaille en driehonderd euro. Maar het brons was voor Teagle. Dat Javier Gomez trouwens deze triathlon Ciudad de Santander gewonnen had, lees je nergens. Hij was vijf minuten sneller dan Kevin Vinuela Gonzalez en zeven minuten rapper dan James Teagle dus. Sara Perez Sala was de snelste vrouw.

Irene loopt en loopt en loopt

Na 24 heles/Ironmans vond Irene Kinnegim het tijd om iets anders te gaan doen. Maar het mocht best wel lang duren. Voor alleen een marathon kwam de Haagse haar bed niet uit, bij wijze van spreken. Het werden ultralopen en ook daarin heeft ze de landelijke top bereikt met tal van zeges en overwinningen. We noemen de Zestig van Texel, de Jan Knippenberg Memorial, Ultra Pad Nederland en de West Coach Challenge. Daar kwam in het weekend de 24 uur van Deventer bij. Bovendien verpulverde ze het nationaal record van Wilma Dierx (en da’s een grote dame in de ultraloopwereld). Irene tilde het van 226 kilometer naar 233 kilometer. Oef.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.