Preview Multisport Festival Maastricht en Tri Bosbaan: vooral doe-spektakels – WTJ 1631

VRIJDAG – Een aantal BN-ers doen niet meer mee. Dus ook niet aan de triathlons in de Bosbaan, het Multi Sport Festival in Maastricht of de Swimrun in Lauwersoog. Nou waren ze dat toch al niet van plan en ik vrees dat de wedstrijdleider aan Famke Louise wel duizend keer het zwemparcours had moeten uitleggen plus de volgorde van de drie sporten.

Alle gekheid op een stokje. Laten we onze zegeningen tellen dat er ondanks de serieuze heropleving van het coronavirus nog drie wedstrijdjes door kunnen gaan en hopelijk in het volgende weekend ook Ouderkerk nog. Jammer genoeg geen Spartan Obstacle Run op het strand van Zandvoort, het andere speeltje van het immer enthousiaste team van Lars Vreugdenhil. Nog jarig ook vandaag, proficiat!

Was het vorige week in Roermond nog in beperkte mate mogelijk om publiek toe te laten, in Maastricht is het komende dagen absoluut uit den boze. Het is de strenge voorwaarde, die gemeente/veiligheidsregio stellen aan het door laten gaan van de triathlons. Aankondigen dat Maya Kingma de grote publiekstrekker is, moeten we dus niet doen. De bijna duizend deelnemers (250 zaterdag, 700 zondag) sporten voor lege dranghekken, maar ze sporten tenminste. Slechts een paar mensen van de organisatie en wat officials mogen het terrein op.

Maastricht trok laatste jaren steeds meer publiek

Toch zal het een gekke gewaarwording zijn, want als er één triathlon was, waar elk jaar meer publiek op af kwam, dan was het Maastricht wel. Zelfs nadat de Ironman van het programma verdween en vorig jaar vervangen werd door het Multisport Festival groeide het aantal toeschouwers nog. Dit jaar dus geen volle Maasbruggen of een Marktplein met volle terrassen, maar op het afgesloten evenemententerrein aan de Oosterweg op de gemeentegrens met Eijsden.

 

Het zijn flinke concessies, die de organisatie Extra Leisure doet. En alles om de triatleten maar wedstrijdaanbod te bieden. Let wel: hier zit amper een verdienmodel in. Dit doet het team van Vincent van der Stouwe en Rob Frambach vooral uit liefde voor de sport. En Rob ook een beetje om zijn vader lekker in conditie te houden. Want oprichter van het organisatiebureau Emiel Frambach is zondag één van de honderden triatleten aan de start. Naast andere prominenten dus als Boudewijn Zenden; vorig jaar al enthousiast en nu collega Erik Meijer aan getrokken. Verder Maarten van der Weijden, die van alle triatleten zo’n beetje de meeste wedstrijden lijkt te doen dit jaar en zo zitten er nog wel wat bijzondere bij (Elmar Sprink en Glenn Wijntjens bijvoorbeeld).

De toppers? Titelverdediger Per van Vlerken en zijn landgenoot Till Schramm. Syrisch aanstaand Olympiër Mohamad Maso en van Nederlandse zijde de drie broers Evert, Diederik en Cornelis Scheltinga, Milan Brons, Robert de Korte, Joep Staps, Pim Venderbosch en kersvers nationaal kampioen Youri Keulen. Maya Kingma neemt het op tegen Diede Diederiks en stadsgenoten Anna Witteveen, Sarissa de Vries en Sophie van der Most.

Liefst 32 nationaliteiten bijeen

Het grote verschil met andere nationale triathlons is wel dat Ironman (Challenge ook trouwens) wereldwijde aantrekkingskracht heeft. Het sterke merk IM werkt daar uiteraard beslist aan mee. Het is ook af te leiden aan de startlijst van de 5150 triathlon zondag, waarop maar liefst 32 nationaliteiten voorkomen. Niet dat ze nu allemaal de lange reis vanuit India, Ecuador, USA of Egypte gemaakt hebben, maar ze vertegenwoordigen zondag wel hun land. Voor organisaties het bewijs dat ze goed bezig zijn. Het waren er overigens ongetwijfeld nog veel meer geweest als de pandemie niet onze aardbol beheerste.

De evenementen 4:18:4 en 5150 vinden allebei in de ochtenduren plaats. Exacte aanvangstijden weten de deelnemers en eventuele omwonenden. Omdat publiek niet welkom is, geven we ze hier ook niet weer. Een vlekkeloos – coronavrij – verloop van het wedstrijdweekend: dat is wat telt. Gelukkig is triathlon voor veel mensen vooral een doe-sport, dus maken we er een doe-spektakel van.

Bosbaan met 13 series sprint afstand

De Tri Hard Series worden ook weer hervat. Zaterdag en zondag zijn honderden – vaak debuterende – triatleten bijeen aan de Bosbaan te Amstelveen. De beroemde roeivijver is gecontroleerd op de waterkwaliteit en die is tip-top orde. De watertemperatuur is 19 graden, niets mis mee. Het bewijs dat ook zo laat in het jaar nog best in open water gezwommen kan worden. Ook de Bosbaan dus met beperkingen ten aanzien van publiek. Zo zijn er bijvoorbeeld geen speakers, enkel voor wedstrijdbriefing of instructies is de geluidsinstallatie opgesteld. Vorig jaar wonnen Pim Bakker en Diede Diederiks.

Zaterdag vanaf 10 uur acht series, waaronder twee rookie races en het Amsterdams kampioenschap. Alles over de sprintafstand. Zondag nog eens vijf series, elk uur eentje. Medailles kunnen de finishers zelf pakken, prijsuitreikingen en douchegelegenheid zijn taboe. Het is sporten en daarna weer naar huis. Het is even niet anders. Maar het gaat nu vooral om het plezier in sporten. Alles eromheen bewaren we voor volgend jaar. Iedereen wel veel sportplezier gewenst.

O ja, later vandaag komen we nog met een uitgebreide preview op de Swimrun Lauwersoog. Met de ietwat onstuimige weersverwachting kan het een zware editie worden. De Swimrun kenmerkt zich toch al als een puur atletenevenement en niet zozeer als publieksevenement.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.