De drie zaterdagwedstrijden: Bosbaan, Maastricht en Lauwersoog – WTJ 1633

ZATERDAG – Als featurefoto een vrolijke sprong in het water van de Bosbaan, met dank aan Tri Hard Series. Het maakt niet uit hoe we moeten triathlonnen, als we maar kunnen triathlonnen. Dat is het gevoel bij veel atleten. Organisaties doen hun stinkende best het iedereen naar de zin te maken, atleten vinden het allang best dat ze weer mogen. En o jee, wat een geluk voor de Swimrunners in Lauwersoog. Kort nadat de wedstrijd vandaag klaar was, maakte de Veiligheidsregio Groningen bekend dat vanaf morgen evenementen met meer dan 50 personen niet langer zijn toegestaan! Door het oog van de naald dus.

Gelukkig gooide het weer niet echt roet in het eten. Een beetje coulance met triathlon is er dus nog wel daarboven. In het diepe zuiden begonnen 125 atleten aan het Multi Sports Festival Maastricht en 635 starters hadden de Tri Hard Series op de Bosbaan op het programma staan. Bovenin ons land aan het Lauwersmeer waren nog eens 150 ‘swimrunners’ bijeen. Kwalitatief is Maastricht morgen op haar sterkst, maar ook op de 4:18:4 combinatie zaterdagmorgen stonden al enkele sterke deelnemers aan de start. Winnaars waren Bart Cooymans en Sione Jongstra.

Wouter voor vierde keer Amsterdams kampioen

De najaarswedstrijd van de Amsterdam Bosbaan mag zich dus verheugen in een grote opkomst. Het zijn dé instapraces voor beginnende triatleten, vandaar dat de organisatie er aparte rookies series aan had toegevoegd. Beste rookies (beginners) waren deze zaterdag Jori Don en Jolijn Onland. Met hun eindtijden zouden ze in het totaalklassement ongeveer 35e respectievelijk 15e geworden zijn. Let wel: ook Els Visser begon ooit in de TriHard Series met triathlon. En we weten waar dat toe geleid heeft. In de verschillende waves sprint afstand toonde Davy Heijsteeg zich de sterkste. Vorig weekend had de voormalig nationaal jeugdkampioen al een dubbel weekend met Roermond en guide in het NK paratriathlon. Vandaag mocht de Aalsmeerder los. Hij liet de snelste tijd noteren, maar in het Amsterdams kamnpioenschap dook Wouter Dijkshoorn er nog dik onder.

(foto: TriHard Series)

Tweede winst Davy in Bosbaan-tri

Het was trouwens wel de tweede keer dat Davy de Bosbaan won. Drie jaar geleden was dat ook het geval, toen was het nog een kwart afstand overigens. Frank de Graaf was vandaag de nummer twee in de ‘open waves’, Mark van der Harst eindigde derde voor de jonge atleten Ben Smallbone en Mauo Dieters. Bij de vrouwen kwam Samantha de Bruin het snelst aan de toren van de Bosbaan-roeivijver terug. Maar ook daar waren de Amsterdamse vrouwen later op de middag iets sneller dan de Veenendaalse. Samantha liet in de open wave Kyra Meulenberg en Marije van Brenk achter zich.

Zoals vaker zaten veel toppers in de Amsterdamse kampioenschappen. Voor het vierde jaar op rij mocht Wouter Dijkshoorn zich laten kronen tot kampioen van de hoofdstad. Hij liet Jeffrey Camphens en Jelte Brontsema ruimschoots achter zich. Maar Wouter is dan ook een landelijk toppers, heersend crosstriathlonkampioen bovendien. Frans van Heteren mag niet ontbreken in deze wedstrijden, behalve sterkste master was hij vierde op het AK.

Bonnie is terug met winst

Als elfde Amsterdammer en eerste Amsterdamse kwam Bonnie van Wilgenburg over de streep. We waren ze al weer een beetje kwijt (maar dat geldt voor veel triatleten na zo’n lange zomerstop) in de competities, maar nu kon ze weer op volle snelheid meestrijden. Marieke de Groot scoorde zilver en was daarmee ook nog sneller dan Samantha de Bruin. Het Amsterdamse brons ging naar Ynske Rodenhuis, die Marijke Zeekant voor het eerst sinds jaren van het hoofdstedelijk podium afhield. Marijke werd vierde. Ook de snelste ‘postbodes’ deden mee in een aparte titelstrijd. Beste KPN-er was Joost Steltenpool, die als enige man de snelste KPN-medewerkster Rosaline Wedzinga voorbleef.

(foto: TriHard Series)

Bart wint 4:18:4

Zoals we al eerder berichtten was Bart Cooymans opnieuw de sterkste in wat oneerbiedig het voorprogramma van het Multisports Festival wordt genoemd. De Helmonder ging een minuut harder dan vorig jaar, maar de vergelijkingen gaan mank vanwege andere parcoursen. Het fietsen bleef grotendeels op hetzelfde tracé, lopen kan noodgedwongen niet hartje stad. Organisatie, officials en atleten maakten er toch een feestje van. Logisch, elk wedstrijdje wat nu doorgaat is mooi meegenomen.

 

Sione komt, ziet en overwint

Om die reden schreef Sione Jongstra nog snel in. Inmiddels zelf Zuidlimburgse was dit voor de geboren Drentse, getogen Midden-Nederlandse een wedstrijd dichtbij huis. Lizzy Langen mocht nij het zwemmen nog even vooruit blijven, daarna nam Sione het heft in handen, de verschillen groeiden snel uit in het voordeel van de meervoudig wereldkampioene masters. Drie minuten na Sione mochten Lizzy Langen en ook Maud Golsteyn aan de afsluitende vier kilometer lopen beginnen. Maud kwam iets dichterbij, maar bleef toch op 3,5 minuut steken. Lizzy volgende een minuut later als jonkie tussen de mastres Sione en Maud. Daarna volgde trouwens al de Helderse Audrey Breur, feitelijk uitkomend in de 50-plus agegroup.

Zo’n zwemonderdeel van 400 meter zit er natuurlijk zo op. Bart Cooymans was bijvoorbeeld al na 5.25 minuten uit het water. Hij zou zijn koppositie niet meer uit handen geven. De Squadra-man werd na een dikke minuut bij de finish gevolgd door de Belg Bart Vanoirbeek. Tweede zege voor de Helmonder dus in de pocket. Was Maud al met zilver beloond, voor partner Lars van der Eerden was het brons bij de mannen. Pieter Wijnhoven en Ivar Koevoet kwamen vervolgens over het ‘magic Ironman-carpet’, maar daarna was het toch al Sione die de streep passeerde. Met Pauline van Gulik waren alle deelnemers na 1.43 uur binnen. Morgen wacht de grote dag met de 5150-afstand.

Sander Berk debuteert met winst in SwimRun

De derde wedstrijd vandaag betrof de SwimRun Beleef Lauwersoog. Met ruim 150 deelnemers een sterk groeiend evenement. De derde editie werd gewonnen door voormalig triathlonkampioen Sander Berk. De Olympiër van Beijing deed al vaker mee aan de eilandentriathlon Vinkeveen, maar een SwimRun als deze was nieuw voor hem. Sander leert snel. Hij liet voormalig wereldkampioen lifesaving Tim Eichman uit het Belgische Maaseik zo’n twee minuten achter zich. De derde plaats ging naar NTB-communicatieman Martijn Keijsers. Was de strijd om de zege een spannend duel, het gat zat ten opzichte van nummer drie, want Martijn was een kwartier langer onderweg in de woelige baren van het Lauwersmeer en de gorzen rondom dit schitterend natuurgebied. Marcel Smidt en Stefan Uebersezig maakten het bovenste quintet compleet.

Slechts één vrouw deed de 15 mijlen solo: Giny van Niejenhuis had al vaker met het bijltje gehakt en was nu ruim een uur langer in het water en rennend op het land te vinden dan Sander Berk. Winnaars bij de duo’s op de lange afstand waren Erik Schroder en Niels Grote Beverborg. Als duo leg je ook het hele parcours samen af; feitelijk waren ze dan sneller dan Sander Berk. Ook Marianne Kraamer met compagnon won bij de duo’s. SwimRuns zijn oorspronkelijk wel ontstaan in de vorm van een duosport. Gedreven SwimRunners als Bart van der Wal pleiten bij een eventueel NK wel voor duo’s maar dan over de langste afstand.

Fernanda van de Velde is back

De 10 mijl solo werd gewonnen door Michel Wigbers en Sanne Goosen. De 20 kilometer Swimrun had als winnaars Jan Wierenga en Klaziena Politiek. De laatste klopte trouwens een ‘oude bekende’ uit de triathlonsport: Fernanda van de Velde, Friezin maar tegenwoordig woonachtig in Wateringen. Fernanda bereikte in de jaren 80/90 een behoorlijk niveau in de driekamp. In de duo’s op de kortere afstanden komen we als winnaars Mirjam van Donselaar, Corien Busser, Milo van Holsteijn, Marloes Voorhout en Carola Nell tegen.

En zoals in het begin al verteld: de SwimRun Lauwersoog kroop door het oog van de naald. Was de wedstrijd zondag geweest, dan was ze alsnog gecanceld.

Tot slot – maar daar komen we nog wel op terug – Anna van der Breggen. Super-Anna. Wat een week voor de sportvrouw uit Overijssel: wereldkampioen tijdrijden en nu wereldkampioen wegwedstrijd. Beter kan niet. Dat Annemiek van Vleuten (inclusief gebroken pols) ook nog tweede wordt maakt het wel heel bijzonder. De sportpagina’s voor maandag zijn geclaimd door het vrouwenwielrennen, zoveel is zeker.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.