Ironman Cairns – zonder Els – voor debutant Max; Triathlon Bosbaan tweede dag Mitch en Anne – WTJ 1635

ZONDAG – Ironman kon dit weekend weer een beetje opgelucht ademhalen. Drie wedstrijden in één weekend, dat was lang geleden en dit jaar nog niet voorgekomen. Met dank aan Maastricht, Cairns en Cozumel. De Mexicaanse wedstrijd volgt later, Maastricht konden we (ook via livestream) ten volle van genieten of waren we van dichtbij aanwezig en Cairns was afgelopen nacht.

We hadden er voor op willen blijven, zoals we veelal doen met Ironmans, die aan de andere kant van de tijdzone plaats hebben. Maar toen Els Visser haar startnummer verknipte als teken dat ze de race aan zich voorbij liet gaan, was de drang om live te volgen iets minder groot. Desalniettemin werden het spannende races met snelle tijden voor winnaars Max Neumann en Amelia Rose Watkinson uit respectievelijk Australië en Nieuw-Zeeland.

Zonder Els Visser

Ironman Cairns is normaliter in het tweede weekend van juni. Els Visser had de race ook toen op haar programma staan. Enfin, we weten allemaal waarom het toen niet kon. Els trainde Down Under lekker door, reed een paar daverende tijdritten en deed onlangs haar eerste halve weer waar ze net naast het podium stond. Daarna kreeg ze last van haar been en de pijn werd niet minder naarmate Cairns dichterbij kwam. Zaterdag hakte ze de knoop door: geen startnummer 33 aan het vertrek op het Asia-Pacific Championship. Voorkomen is beter dan genezen geldt ook hier. De belasting zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben erna en dat moet je als pro-triatlete niet willen.

Ze was wel in Cairns en zag de wedstrijd daar aan zich voorbij trekken. Opvallend was dat twee op de hele afstand debuterende triatleten de winst naar zich toetrokken. Max Neumann en Amelia Rose Watkinson zijn door de wol geverfd waar het gaat om 70.3 Ironmans. Max won er vijf, Amelia Rose maar liefst achttien. Beiden hebben lang gewacht met de sprong naar de hele, maar hun geduld werd beloond met zeges in bovendien mooie tijden van 8.13.09 en 9.20.39 uur.

Max Neumann debuteert met winst

Met Josh Amberger aan de start weet je dat er snel gezwommen wordt. Amper 46 minuten of Josh, maar ook Max waren al bij hun fiets. Bij het fietsen kreeg koploper Amberger vier achtervolgers: naast Neumann ook Timothy Reed, Tim van Berkel en de Zuidafrikaan Scott Bayvel. De marathon was daarna een kolfje naar de hand van Max Neumann, in iets meer dan 2.50 legde hij de 42 kilometers af. Dat was harder dan Tim van Berkel en Josh Amberger, die beiden nog wel sub 3 uur marathons liepen en daarmee de plaatsen twee en drie opeisten. Voor Van Berkel net als vorig jaar zilver. Daarna kwam het gaatje met de als vierde gefinishte routinier Tim Reed. Zeven man bleef onder de negen uur.

Amelia Rose Watkinson in tweede Ironman succesvol

Amelia Rose kwam ook als eerste uit het water. Op de fiets sloten Sarah Crowley en Renee Kiley snel aan. Dit trio zou de race domineren en steeds verder weg fietsen van de vier andere pro’s. Crowley, winnares in 2017, probeerde het even op de fiets, maar echt wegkomen zat er niet in. De marathon moest de beslissing brengen. De speldenprikken van Crowley om nog eens Cairns te winnen leverden net te weinig op. Watkinson haalde haar weer in en trok door naar een bliksemdebuut. Sarah stond voor de vierde keer op het podium van deze race op een tweede plaats en Renee Kiley werd sterk derde. Zowel Watkinson als Kiley stonden niet eerder op het podium van een Ironman. De verschillen waren klein, waarmee Cairns kon terugzien op een spannend wedstrijdverloop.

Dag twee Bosbaan Tri Hard Series

Op de tweede dag van de TriHard Series Bosbaan stonden nog eens 270 atleten aan de start, zodat over het hele weekend uitgesmeerd ruim 900 triatleten van start gingen. Daarmee voor 2020 in kwantitatieve zin het grootste evenement. Bovendien de ideale opstap voor veel debutanten. Zozeer zelfs dat ook zondag twee series ‘rookies’ het spits afbeten. In de eerste serie zaten de snelste beginnelingen. Goed voor tijden rond de 1.11 uur. De winst bij de rookies ging naar Dirk Hanekroot. De Amsterdammer versloeg Maikel van Hilten uit Amstelveen en Wouter Wubben uit ’s Gravenzande. De tweede serie werd gewonnen door Dennis Ras, goed voor de vijfde ‘rookie-tijd’. De snelste debutantes zaten juist in de tweede serie. Marielle Schweickart uit Amsterdam won, voor Isabelle Koning uit Uithoorn en de Amsterdamse Marthe Schöpping.

(Foto: TriHard Series)

Mitch Kolkman en Anne Stellaard winnaar dag 2

De derde serie ging naar Guido Stolle uit Gouda in 1.02.42. In de vierde wave kwam Sven Duits niet aan die tijd: 1.05.19. Het venijn zat hem in de start met de vijfde en laatste serie, waarin Mitch Kolkman uitkwam. De smaakmaker van het NK Roermond vorige week, was te sterk voor de concurrentes. Het was sowieso de snelste wave. Mitch dook exact een minuut onder het uur, Jeroen Velders uit Tiel werd in 59.47 tweede en Benny Mulder uit Culemborg (allebei TZC Vahalis) eindigde derde in 1.02.26, zodat Guido Stolle net buiten het podium viel.

Bij de vrouwen opende Ipek Altan uit Amsterdam in 1.14.39 de series. Een uurtje later werd haar tijd verbeterd door Thirza Stiphout: 1.13.40. Maar ook zij zagen in de laatste serie hun tijden sneuvelen. Nu ja, ze zagen het niet direct want de atleten gaan na de finish direct huiswaarts. Maar via Mylaps zagen ze later dan toch dat Hellas-atlete Anne Stellaard uit Houten met 1.05.50 de snelste tijd neerzette. Loes van Ooijen uit Haarlem en de Amsterdamse Sophie Geelen bleven ook onder de 1.10 uur. Goed voor de plaatsen twee en drie.

Het bleef gelukkig ook droog aan de Bosbaan, zodat iedereen waar ook in Nederland met een blije blik terug kan kijken op twee mooie sportdagen. Koester ze, want ze zijn schaars. Dat weten jullie.

(Foto: TriHard Series)

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.