Valencia; Saskia zevende in Cairns; de prominenten in Maastricht; Derk 18e in Cozumel – WTJ 1636

ZONDAG – Dynamischer dan ooit, de sportkalenders. Er wordt voortdurend geschoven met data teneinde er toch nog wat van te maken. Het moeilijkst is dat voor de grote internationale evenementen, omdat je met reisrestricties te maken hebt en ook niet weet of de lokale omstandigheden corona-bestendig zijn.

Zo heeft de ITU na de World Cup in Karlovy Vary toch nog twee World Cups op het menu staan. Op 10 oktober (over twee weken) is dat in het Italiaanse Arzachena en op 7 en 8 november alsnog in Valencia. Ongetwijfeld trekken de wedstrijden nog een topveld, want de ITU heeft besloten het prijzengeld voor de World Triathlon Ranking op 100.000 USDollars te stellen. Daarvoor tellen de wedstrijden in Hamburg, Mooloolaba, Karlovy Vary, Arzachena en Valendia. 1000 punten voor Hambrug-winst, 500 in elk van de andere races. Dus ik vermoed allemaal dat Maya Kingma nog wel even doorgaat dit jaar.

Saskia Jurriaans goed bezig in 70.3 IM Cairns

Doorgaan deden de triatleten dit weekend ook overal waar het weer mocht. De Ironman Cairns noemden we al. Tegelijkertijd was ook de 70.3 Ironman in dezelfde stad in Queensland. Daarin geen pro’s, maar wel even melden dat de top drie bij de mannen bestond uit Nathan Dortmann, Damien Bulters en Jason Hamilton en bij de vrouwen uit Mago MacKintosh, Georgina Wright en Sarah Richmond. Allemaal Australische triatleten. Maar er was ook Nederlands succes, want Saskia Jurriaans eindigde als zevende op 26 minuten van de winnares. Ze stond er zelfs mee op het podium: derde bij de vrouwen 35-39 jaar. Saskia woont en werkt in Townsville aan de noordoost kust van Australië. Na het zwemmen lag ze zesde, na het fietsen ook. Op de halve marathon verloor ze nog een plekje.

Maarten ziet ‘concurrentie’ toenemen

Ook op een wat herfstachtige zondag geven veel atleten te kennen dat ze vooral genoten hebben van de wedstrijden. Uit Maastricht nog even de uitslagen van de prominente atleten meenemen. Maarten van der Weijden deed het weer netjes. Hij finishte als 41e van de 460 triatleten in 2.23 uur. In zijn leeftijdsgroep kwam de 38-jarige Olympisch kampioen als twaalfde over de meet. Het was zijn derde triathlon in een paar weken tijd. Maarten kwam bij de agegroupers als eerste uit de Maas, maar deed wat voorzichtiger op het fietsparcours. ,,De klimmetjes waren serieuzer dan in Roermond. En het was iets linker, hier en daar natte, gladde wegen. We hebben weer veel geleerd al lijkt de concurrentie met de week sterker te worden. Haha. Zonder gekheid, ik heb er ontzettend veel plezier in. Nu maar even wat gas terugnemen. Maar ik heb de smaak wel helemaal te maken hoor jongens.’’ Komende week hebben we een uitgebreid interview met Maarten over uiteraard zijn nieuwe sport.

Emiel Frambach doet ’t ook gewoon

Jerry Kenbeek (Mister Hoka) kwam als 61e (zevende M45) binnen in 2.27.33. Erik Meijer – profvoetballer van 1988 tot 2006 bij onder meer Fortuna Sittard, Antwerp FC, FC Eindhoven, PSV, Bayer Leverkusen en Liverpool – was nog sterker dan vorig jaar. Nu finishte Erik als 107e in 2.35.46 uur. Dat is ook vierde M50! Ook oud-collega Boudewijn Zenden was rap klaar: nu dik onder de drie uur in 2.51.54 en 247e totaal.

En laten we zeker Emiel Frambach niet vergeten. De grote inspirator en founding father van al die mooie sportevenementen in en rond Maastricht. Emiel finishte als 408e in 3.20.52 uur bij zijn debuut. Bovendien vijfde bij de M60. Klasse. Last but not least: het team Rollen voor Spieren met Glenn Wijntjens. Weer een triathlon volbracht, nu als achtste team in 3.21.22 en bovendien weer heel veel centjes voor het goede doel. De estafettes werden trouwens gewonnen door Team Rilatrons (zaterdag) en Team ABS Reunited (zondag).

Cozumel gewonnen door Sam Long en Holly Lawrence

De derde race onder het Ironman-label zit er ook op. In het Mexicaanse Cozumel kon de 70.3 Ironman weer doorgaan. Opvallend: Mexico was het land waar in maart het langst wedstrijden door bleven gaan en is nu ook weer een van de eersten waar het kennelijk kan. De wedstrijd werd gewonnen door de Amerikaan Sam Long. Hij viel niet op bij het verlaten van het kristalblauwe zwemwater van Cozumel, want toen lag de Amerikaan pas achttiende op ruim drie minuten van de Mexicaan Irving Perez Pineda/ Op de fiets kwam eerst de Chileen Martin Ulloa naar voren, maar na veertig kilometer was Sam Long alles en iedereen al voorbij gesjeesd. In een moordend tempo breidde Long zijn voorsprong uit op zijn landgenoot Nicholas Chase, zijn achternaam waarmakend. In gezelschap van topfavoriet Tyler Butterfield begon Chase vier minuten na Sam Long aan de halve marathon. De Bermudaan zette de achtervolging in, Chase stapte uit. Het verschil werd kleiner en kleiner, maar aan de finish hield Sam Long nog altijd een minuut over op Tyler Butteriield, de derde plaats ging naar Mauricio Mendez Cruz vooral bekend uit de crosstriathlons/Xterra’s. Matt Hanson, ooit een razendsnelle tijd op de Ironman Texas werd vijfde. Voor Long was het zijn derde 70.3 Ironmanzege. Eerder dit jaar won hij ook twee VR-Ironman races.

Derk mist aansluiting met zwemmen

Voor Derk de Korver was het met een onderbreking van een jaar pas zijn tweede pro-race. De in Amerika woonachtige Flying Dutchman kwam tot een achttiende plaats op 40 minuten achterstand ten opzichte van Sam Long. Als 21e en laatste pro kwam Derk uit het zwemwater. De voorlaatste pro lag twee minuten op hem voor. Het zou voor Derk een lange solorace worden, waar de concurrentie hier en daar kon profiteren van groepsvorming. Toch slaagde de ex-werknemer van Google erin om iets op te schuiven in de ranking. Even lag hij zeventiende, maar op de 21 kilometer moest hij toch nog een plaatsje prijsgeven.

De winst bij de vrouwen ging naar de Britse Holly Lawrence. Zij had geen enkele moeite om de wedstrijd naar haar hand te zetten. Romina Biagioli uit Argentinië en de Mexicaanse Cecilia Perez werden op aanzienlijke achterstand (10 respectievelijk 12 minuten) tweede en derde. Na het zwemmen was Holly nog even in gezelschap van de Mexicaanse Lizeth Rueda. Na 70 kilometer lag Rueda nog steeds tweede maar wel al op tien minuten. Bij het lopen moest de Mexicaanse de tol betalen. Rueda werd nog wel vierde op een kwartier achterstand van de Britse, waar ze samen mee door het water crawlde. Al 17 keer eerder was Holly Lawrence de snelste op een 70.3Ironman.  In Cozumel gingen 530 atleten van start.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.