Youri Keulen en Maya Kingma de sterksten in Multisports Festival Maastricht – WTJ 1634

ZONDAG – Youri Keulen en Maya Kingma hebben zondag het Ironman Multisports Festival Maastricht gewonnen. De 5150-afstand (zeg maar kwart triathlon) kende een topbezetting en zorgde alsnog voor wat kleur aan dit korte, sobere triathlonseizoen in Nederland. Extra Leisure kreeg gedurende de twee sportdagen vele complimenten voor hun vasthoudendheid om de atleten in elk geval een wedstrijd aan te bieden. Dat is gelukt, wellicht zou het een week later al een stuk lastiger zijn.

De pro’s beten het spits af vanaf tien uur. In het water van de Maas toonde de Syrische toptriatleet Mohamad Masoo (Mo voor z’n vrienden) zich de sterkste. Hij was na krap achttien minuten klaar met de 1500 meter, vijf seconden later gevolgd door de Zuidafrikaan Jamie Riddle. Pas een minuut verder volgden Stefan Timmermans en nog verder het eerste groepje met Tristan Olij, nationaal beloftenkampioen Youri Keulen, Evert Scheltinga en Victor Goene. Twintig seconden  later was Joost Somsen de negende man uit het water, voor zijn doen goed. In een razend tempo vloog de Achterhoeker uit de Team4Talent-formatie over het parcours. Al na 15 kilometer had hij de anderhalve minuut eerder aan het fietsen begonnen Masoo te pakken. Jamie, Evert, Victor, Youri, Tristan en ook Milan Brons zaten hen echter op de hielen. Titelverdediger Per van Vlerken volgde een twintig tellen later.

Vooraan schudde Joost nogmaals aan de boom, waarna alleen teamgenoot Evert en Milan Brons op veertig seconden nog enigszins konden volgen. In de tweede wissel mocht de 21-jarige Eibergenaar met 40 seconden voorsprong op Evert en Milan aan het lopen beginnen. Victor volgde op anderhalve minuut samen met Jamie, Youri en Per. De Duitse Nederlander had na hard werken de aansluiting gevonden, Mohamad zakte weg op z’n minste onderdeel: hardfietsen.

De tien kilometer lopen moesten de beslissing brengen. Youri Keulen liet vorige week in snikheet Roermond al zien een hoog tempo te draaien en dat demonstreerde de Limburger zondagmorgen in een fris Maastricht opnieuw. Hij liep royaal weg bij zijn tegenstanders, waarvan de Zuidafrikaan Jamie Riddle de eerste achtervolger was. Joost Somsen, vorige week nog buiten de medailles op het NK, bereikte nu wel het podium op een derde plaats. De smaakmaker van de wedstrijd werd daarmee toch nog enigszins beloond. Kort daarna bolde Victor over de streep. Evert Scheltinga, Milan Brons namen de plaatsen vijf en zes in en titelverdediger Per van Vlerken eindigde nu zevende en als laatste binnen de twee uur, ruim drie minuten na Youri was snelste zwemmer Mohamad Maso de nummer acht. Till Schram en Koen de Leeuw maakten de top tien compleet.

 

Maya beleefde een kop-staart zege. Ze was veruit de sterkste ten opzichte van de concurrentes. Sarissa de Vries en Diede Diederiks deden er alles aan om de schade te beperken, maar Maya is een klasse apart geworden dit seizoen. Wereldtop, zelfs in een wedstrijd waarin ze het helemaal solo moet doen. Twee minuten na de nummer zes van de wereld volgde stadsgenote Sarissa de Vries op een tweede plaats. Het brons ging naar Diede Diederiks, zes minuutjes na King/Queen Maya, die ongetwijfeld eind dit jaar de titel triatlete van het jaar gaat opstrijken. Eva Cornelisse, zilver vorige week in Roermond, eindigde op het publieksvrije evenemententerrein net buiten Maastricht op een vierde plaats. Eva lag na zwemmen achter Maya en Sarissa derde en na het fietsen nog steeds, maar had na de wisselzone Diede Diederiks al op de hielen. Marit van den Berg herstelde zich van een tegenvallend NK en finishte als vijfde. Met Sophie van der Most kwam de derde Limburgse in de top zes. De zevende plaats ging naar ‘fietsbeest’ Ilona Eversdijk, die op dat nummer nog even derde lag.

 

Bij de agegroupers deed Bart Vanoirbeek ‘de dubbel’. Gisteren werd hij op de 4:18:4 tweede achter Bart Cooymans, vandaag was de Belg de sterkste op de 5150. Het venijn zat in de staart, want na 5 kilometer lopen moest de Belg nog een achterstand van veertig seconden wegwerken op koploper Martijn Smits. Het lukte uiteindelijk: met slechts vijf seconden voorsprong was Bart de snelste voor Martijn en een tweede Belg Jorn van Bergen. De Duitser Jens Gosebrink werd derde en snelste fietser Laurens Jansen vierde. De top vier bij de vrouwen bestond uit Jeanette Smelt, Kyra Meulenberg, Sylvia van Breda en Anne Zijderveld.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.