In gesprek met triatleet Maarten van der Weijden ; een warm welkom

Dinsdag 13:00 uur staat in de agenda genoteerd. Maarten van der Weijden is (opnieuw) onderweg naar Maastricht en we hebben afgesproken om samen eens even te praten over zijn triathlon ervaringen. Natuurlijk informeer ik eerst even of hij hersteld is van zijn inspanningen afgelopen zondag.
“Maandag had ik wel serieus zere benen en een rustdag ingelast, vandaag een hersteltraining en nu voel ik me weer helemaal oké. Ik heb een lichaam dat duursport aan kan “.

Afgelopen zondag deed Maarten mee aan de Olympische afstand triathlon tijdens het Multisportfestival in Maastricht. Zijn derde triathlon na Workum en Roermond. Op mijn vraag hoe hij in contact is gekomen met triathlon, antwoord Maarten:
“In de periode dat de zwembaden dicht waren, ben ik gaan fietsen en lopen. Ik moet mijn energie tenslotte kwijt. Als je dan een beetje kan zwemmen en je gaat fietsen en lopen, is de link naar de triathlonsport al snel gemaakt.  Het is niet zo dat ik in de kring van mensen om me heen triatleten heb die me op dit idee brachten, ik heb het zelf bedacht”.

De afgelopen maanden heb ik 6 dagen per week 3 uur getraind op vooral fietsen en lopen. Door mijn sportieve verleden kan ik veel trainingsuren aan en herstel snel. Maar ook in de voorbereiding van  de Elfstedentocht trainde ik veelal 3 uur per dag met af en toe een extreme training, zoals 24 of 36 uur in een zwembad.
Mijn zwemmen is op dit moment niet optimaal, dat heeft alles te maken met de gesloten zwembaden in de afgelopen periode. Ik zwem nu 1.20 in een zwembad, normaal gesproken zou dat onder de 1:15 zijn. (Wat me overigens wel verbaasde afgelopen zondag was het  grote verschil tussen mijn zwemtijd en die van de Pro’s. Dat is niet normaal, daar is iets gebeurt volgens mij.) 

Afgelopen zondag stond Maarten natuurlijk volop in de aandacht bij pers en ook mede-atleten. Ik vraag hem of het hem niet hindert tijdens een dag sporten.
Ik ben wel wat gewend en ik vind het niet vervelend. Ik ervaar een warm welkom binnen de triathlonsport, een hele fijne sport en als ik door mijn aanwezigheid aan de publiciteit een beetje mee kan werken , doe ik dat heel graag. Het is toch prachtig dat je door de mede-atleten wordt aangemoedigd, als je hen passeert of zij passeren jou. En ik vind het niet vervelend om te verliezen. Er zijn Olympische Kampioenen die daar absoluut niet tegen kunnen, ik heb er geen moeite mee.

Nieuw voor hem zijn de overgangen in de triathlonsport; van zwemmen naar fietsen en van fietsen naar lopen.
Ik hoor van veel atleten dat ze daar behoorlijk last van hebben, ik heb er totaal geen last van. Door mijn duursportverleden verzuur ik niet en kan ik vanaf het begin op een relatief lage hartslag vol gas geven bij fietsen en lopen.

Tenslotte zijn doelen in de triathlonsport
Plannen voor nu zijn er niet concreet door de huidige omstandigheden. Ik had al een halve triathlon gepland staan in Hoorn en die afstand staat natuurlijk nog op het verlanglijstje. Maar ook wil ik een hele gaan doen, fysiek kan mijn lichaam dat aan. En als ik dan een hele doe is dat waarschijnlijk  in Nederland.

In ons gesprek valt regelmatig de term Maarten van der Weijden Foundation. Als Maarten over zijn stichting praat, ervaar ik de passie van hem, hij wordt nog enthousiaster, praat sneller en luider en uit alles spreekt zijn bevlogenheid om de kankerpatiënt te helpen !
Ik vind sporten gewoon leuk en combineer dat veelal met het werven van fondsen voor mijn stichting, de Maarten van der Weijden Foundation. Er zijn tal van initiatieven . Zo lopen we met team Maarten mee met o.a. de 7 Heuvelenloop , de 25 kilometer door de Schoorlse duinen. Ook zijn we bezig met andere sporten om op deze manier geld bijeen te brengen voor kankeronderzoek.

Volg Maarten op Facebook  via https://www.facebook.com/maarten.vanderweijden.7 of via de Maarten van der Weijden Foundation

 

Ruud de Haan

Ruud de Haan

De andere helft van het bekendste speakerduo van Nederland, zoekt elke maandag zijn stem terug, beweert zelf ooit aan triatlon gedaan te hebben, hoopt dat er geen beeldmateriaal bovenkomt van die Speedo-periode... ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: